Klamstvá okolo Vrbětic ma pripravili o podporu, sťažuje sa Hamáček

Klamstvá okolo Vrbětic ma pripravili o podporu, sťažuje sa Hamáček

Praha 21. septembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Mesto Valašské Klobouky)

 

Splnil som sen odborníkov a politikov, tvrdí šéf ČSSD Jan Hamáček o vyhostení ruských diplomatov. Napriek tomu ho podľa neho kauza okolo Vrbětic stála podporu verejnosti

Jan Hamáček
Na snímke Jan Hamáček

Voľby sa neúprosne blížia a sociálna demokracia zápasí o vstup do snemovne. Jej šéf, podpredseda vlády Ján Hamáček je presvedčený, že podstatný podiel na prepade preferencií zohrali nepravdivé informácie Janka Kroupy o údajnom výmennom obchode, ktorý chcel Hamáček v Moskve vykonať.

Reklama

Ak vás niekto odstrelí na základe akýchsi dôkazov, ktoré neukáže a publikuje to v najčítanejšom internetovom médiu, to vás iste poškodí. Mňa to stálo dvadsať percent podpory verejnosti, vyhlásil Hamáček v rozhovore pre server Lidovky.cz.

Avšak v rozhovore nezopakoval svoju predošlú verziu o tom, že naplánovaná cesta do Moskvy pred zverejnením informácií o výbuchoch v spomínaných skladoch v roku 2014 bola kamufláž. Na otázku novinárov, či bola chyba plánovať cestu do Moskvy kvôli vakcíne Sputnik V, odpovedal, že po bitke je každý generál a že sa mu ako jedinému podarilo zbaviť Česko ruských agentov.

Reklama

Keď sa pozriete spätne na svoje rozhodnutia, vždy sa nájde niečo, čo by šlo urobiť lepšie. Počíta sa ale výsledok. A ten je, že túto krajinu opustilo osemnásť ruských špiónov. Zrovnali sme stav na ambasádach Česka v Moskve a Ruska v Prahe na rovnaký počet. To bolo mimochodom snom najrôznejších politikov a odborníkov na bezpečnosť, ktorí ma dnes kritizujú, ale nikto z nich nebol schopný to presadiť. Zoznamy špiónov boli k dispozícii aj v minulosti, mali ich ministri zahraničia Schwarzenberg, Vondra aj Svoboda. Všetci o tom mohli rozhodnúť, ale urobil som to ja,zdôraznil podpredseda vlády.

Pripomenul, že kvôli reportáži redaktora serveru Seznam Zprávy Janka Kroupy, ktorý o výmennom obchode písal, sa obrátil na súd.

Tvrdili, že ukážu nahrávky a svedkov. Neukázali ale nič. Vo všetkých vypočutiach v snemovni všetci účastníci stretnutia (na ministerstve vnútra 15. apríla pozn. red.) popreli, že by sa chystal nejaký handl. Podal som vo veci civilnú žalobu,hnevá sa Hamáček.

Pripomeňme, že 15. apríla podľa informácií Seznam Zpráv na schôdzke Hamáček hovoril o pláne vymeniť v Moskve ututlanie údajnej ruskej účasti na vrbětických explóziách za dodávky vakcíny proti covidu19 Sputnik V a samit prezidentov Ruska a USA Vladimíra Putina a Joe Bidena. Schôdzky sa okrem Hamáčka zúčastnili veľvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, riaditeľ Úradu pre zahraničné styky a informácie (rozviedky) Marek Šimandl, riaditeľ Vojenského spravodajstva Jan Beroun a policajný riaditeľ Ján Švejdar. Neskôr pred koncom stretnutia dorazil vtedajší generálny prokurátor Pavel Zeman.

vrbetice
Na snímke dymový “hríb”, ktorý odfotili z radnice mesta Valašské Klobouky vo štvrtok 16. októbra 2014

V rozhovore Hamáček teraz tvrdí, že sa prípadných nahrávok, ktoré podľa Kroupy môžu dosvedčiť jeho verziu, nebojí.

Reklama

Nebojím sa ničoho, čo sa môže objaviť. Nemôže sa objaviť nahrávka, ktorá povie, že som to chcel v Moskve vymeniť za vakcíny Sputnik a samit BidenPutin,povedal šéf ČSSD.

Okrem toho Hamáček zdôraznil, že šéf Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michal Koudelka má jeho dôveru a prípadné predĺženie jeho mandátu podporí.

V minulosti som pre to vždy hlasoval. A podporil by som to znova. Riešenie s obsadením funkcie riaditeľa BIS zvolil premiér Babiš. Je to právomoc predsedu vlády. Rešpektujem to. Postup nemôže navrhnúť nikto iný. Je to rovnaké, ako keď ja navrhujem policajného prezidenta alebo šéfa rozviedky,poukázal Hamáček.

Kauza Vrbětice poslala českoruské vzťahy na bod mrazu. Premiér Andrej Babiš (ANO) aj Jan Hamáček pôvodne chceli odtajniť dokument BIS o zisteniach ohľadom zapojenia ruských agentov GRU do výbuchov v muničnom sklade.

Verejnosť si o tom môže potom urobiť obraz, uviedol v apríli Babiš. Aby to bol taký objem informácií, ktorý presvedčí občanov, že ten krok bol správny. A že sa podarí odstrániť informácie, ktoré by mohli poškodiť naše (tajné) služby prípadne iné spojenecké služby, ktoré na tom pracovali,okomentoval vtedy rozsah odtajnených informácií Hamáček.

Reklama

Neskôr ale z odtajnení zišlo.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali