Kiska si z nás asi robí srandu – reagoval Bláha na vyjadrenia prezidenta počas návštevy US Steelu

Kiska si z nás asi robí srandu – reagoval Bláha na vyjadrenia prezidenta počas návštevy US Steelu

Košice 4. mája 2015 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Prezident počas svojej návštevy uviedol, že vzhľadom na dvojnásobnú cenu elektrickej energie a drahé energetické vstupy je potrebné z úrovne štátu hľadať kompromis pri cenách energií

V deň sviatku práce zavítal prezident SR Andrej Kiska do košických oceliarní U.S. Steel, kde sa oboznámil s prevádzkou modernej pozinkovacej linky a hovoril s vedením podniku. Zároveň vyzdvihol veľkú pomoc, ktorú hutnícky gigant predstavuje pre východoslovenský región.

Reklama
Na snímke zľava prezident SR Andrej Kiska a prezident U. S. Steel Košice George Babcock

“Cena elektrickej energie je na Slovensku dvakrát vyššia ako v Spojených štátoch. Veľmi drahé energetické vstupy pre podnik samozrejme zvyšujú náklady a znižujú konkurencieschopnosť,” konštatoval prezident SR. Treba tak podľa neho hľadať z úrovne štátu kompromis pri cenách energií a zároveň podporovať tvorbu alternatívnych zdrojov energií.

Na jeho návštevu americkej korporácie v deň sviatku pracujúcich zareagoval poslanec Ľuboš Blaha zo strany Smer SD. “Kiska návštevou US Steelu dokonale potvrdil, za koho kope – za biznis… Mimochodom, keď bude Deň Zeme, predpokladám, že navštívi skládku rádioaktívneho odpadu; počas Dňa zdravých potravín by mohol ísť na návštevu Monsanta; na Deň mieru by mohol ísť kuknúť americký Pentagon a počas MDŽ by mohol ísť navštíviť centrálu Opus Dei… On si už fakt robí z ľudí srandu? Pýta sa Blaha.

Reklama

Podľa neho je Prvý máj medzinárodný sviatok, ktorý nám má pripomínať všetky úspechy, ktoré si slabí a zraniteľní v minulosti vybojovali s mocnými a bohatými. Pred 200 rokmi pracujúci ľudia dreli 12 až 14 hodín denne, nemali voľné dni, nárok na dovolenku, nárok na nemocenskú, žiadne sociálne dávky, žiadnu pomoc od štátu, zarábali núdzové mzdy, nemali volebné právo, nemohli sa brániť. Štrajkovali, búrili sa, umierali. A vybojovali si viac slobody aj rovnosti. Nikto im nič nedal zadarmo, všetko si museli vybojovať.

Dnes im to chcú vziať, pretože niekto je tu taký chamtivý a nenažratý, že potrebuje bohatnúť aj na úkor tých najslabších. Zisky nadnárodných koncernov a bánk extrémne rastú a chudobní chudobnejú. Taká je dnešná doba. Prvý máj je symbolom odporu tých najslabších – odporu voči surovosti kapitalizmu. Jedine oni môžu zvrátiť globálny trend, v ktorom nás chcú neoliberáli vrátiť späť do manchesterského kapitalizmu 19. storočia, hovorí Blaha a dodáva ,že problémom je globálny kapitalizmus, ktorý reprezentujú práve nadnárodne korporácie, preto pripomína Kiskovi ,že na prvého mája Celý svet oslavuje dôstojnú prácu a nie nenažrancov, ktorí nám chcú zobrať naše sociálne práva.

bg

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali