Kráľovský palác sa dočkal princeznej: Princ William odviezol manželku Kate a novorodenú dcérku domov

Kráľovský palác sa dočkal princeznej: Princ William odviezol manželku Kate a novorodenú dcérku domov

Londýn 2. mája 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-John Stillwell/Alastair Grant/Matt Dunham/Ross Setford/Lefteris Pitarakis)

 

Princ William s manželkou Kate dcérku svetu ukázali iba s úsmevmi, nič nepovedali

Portrét dcérky vojvodkyňe z Cambridgea Kate a princa Williama

Najnovšia členka britskej kráľovskej rodiny je na ceste domov so svojimi rodičmi. Princ William s manželkou Kate, ktorá iba dnes dopoludnia priviedla v londýnskej nemocnici na svet ich druhé dieťa, sa objavili po 19. hodine pred vchodom nemocnice a prvýkrát ukázali prítomným médiám a davu záujemcov ich novorodené dievčatko. Potom sa vrátili dovnútra a keď o chvíľu vyšli druhýkrát, princ William niesol spiace bábätko v autosedačke. Nasadli spoločne do auta a odviezol si rodinku domov, informovala BBC.

Reklama
Na snímke britský princ William a jeho žena vojvodkyňa z Cambridgea Kate nesú svoju dcérku z nemocnice St. Mary v Londýne

Svoju druhorodenú dcérku svetu ukázali iba s úsmevmi, nič nepovedali.

Na snímke princ William odnáša svoju dcérku z nemocnice St. Mary v Londýne

BBC pripomenula, že Kate nemocnicu opustila s úsmevom asi 12 hodín nato, ako do nej prišla v prvom štádiu pôrodu. Čakajúci dav usmievajúci sa pár privítal s obrovskou radosťou.

Reklama

 

Dievčatko sa narodilo o 09.34 h

Manželka britského princa Williama Kate, vojvodkyňa z Cambridge, porodila dnes v londýnskej Nemocnici sv. Márie dcéru. Dievčatko i matka sú v poriadku, oznámil Kensingtonský palác prostredníctvom mikroblogovacej siete Twitter.

Na snímke vojvodkyňa z Cambridgea Kate (vpravo) a princ William

Dievčatko sa narodilo o 09.34 h SELČ. Jeho pôrodná hmotnosť bola osem libier a tri unce (3,7 kilogramu). Pri pôrode bol prítomný aj otec dieťaťa, princ William, spresnil Kensingtonský palác, v ktorom mladá rodina žije.

Podľa tweetu z Kensingtonského paláca boli o narodení dieťaťa informovaní kráľovná Alžbeta a vojvoda z Edinburghu, princ z Walesu a vojvodkyňa z Cornwallu, princ Harry i členovia oboch rodín manželského páru.

Reklama

Vojvodkyňa z Cambridge, občianskym menom Kate Middletonová, bola hospitalizovaná dnes približne o 07.00 h SELČ v nemocničnom krídle Lindo Wing. Prišla tam v aute spoločne s Williamom.

Dievčatko je mladšou sestrou Williamovho a Katinho prvého dieťaťa, princa Georgea, ktorý sa narodil v júli 2013 v tej istej nemocnici.

Neočakáva sa, že by úrady okamžite oznámili meno dievčatka. V prípade prvorodeného Georgea to kráľovský palác urobil až dva dni po jeho narodení.

 

Novorodená princezná je štvrtá v poradí v nástupníctve na britský trón

Reklama

Britský premiér David Cameron dnes v mene celej krajiny zablahoželal vojvodkyni z Cambridgea k narodeniu druhého dieťaťa – dcéry, ktorej meno zatiaľ kráľovský palác nezverejnil, informovala agentúra DPA.

Na snímke Tony Appleton, londýnsky vyvolávač oznamuje k zhromaždeným narodenie kráľovského dieťaťa pred nemocnicou St. Marie v Londýne

Pred Nemocnicou sv. Márie v Londýne, kde vojvodkyňa dnes predpoludním porodila, správu o narodení princeznej s nadšením prívítali stovky priaznivcov kráľovskej rodiny.

Nechýbali ani novinári, ktorí pred nemocnicou hliadkujú už dva týždne, pričom polícia im vyhradila osobitný sektor, aby zabránila chaosu podobnému tomu, aký v júli roku 2013 sprevádzal narodenie princa Georgea, prvorodeného dieťaťa princa Williama a jeho manželky Kate.

Dnes narodené dievčatko je štvrté v poradí v nástupníctve na britský kráľovský trón: prvým je jej starý otec princ Charles nasledovaný jej otcom a jej bratom.

Meno dievčatka zverejní kráľovský dvor neskôr, ale podľa kurzov v stávkových kanceláriách má veľké šance na úspech meno Alice.

Očakávané narodenie princeznej vyvolalo aj veľký záujem turistov o návštevu Londýna a sídel kráľovskej rodiny. Jednou z hlavných atrakcií je londýnska rezidencia rodiny princa Williama – Kensingtonský palác, ktorý je v prospektoch označovaný ako “sídlo budúceho anglického kráľa, princa Georgea a jeho nového súrodenca”.

Narodenie nového člena kráľovskej rodiny chcú využiť mnohé londýnske hotely, reštaurácie a iné atraktívne miesta a pripraviť pre svojich návštevníkov a hostí tematické popoludňajšie čaje, balíčky suvenírov či špeciálne ponuky.

V roku 2013, keď sa narodil syn George, pricestovalo do Londýna 17 miliónov turistov zo zahraničia a očakáva sa, že tento rok bude záujem o návštevu Londýna ešte väčší.

 

Princ William doviedol do pôrodnice syna Georga, pozrieť si sestru

Reklama

Za jasotu prizerajúcich sa a monarchistov opustil dnes britský princ William londýnsku pôrodnicu, kde dopoludnia priviedla jeho manželka Kate na svet ich druhé dieťa, dievčatko, ale čoskoro sa vrátil so synom Georgeom, aby mu predstavil novorodenú sestru.

Na snímke britský princ William nesie svojho syny princa Georga po návšteve v nemocnici St. Mary

“Som veľmi šťastný,” povedal reportérom a veľkému davu fanúšikov kráľovskej rodiny pred nemocnicou, kde časť z nich kempuje už niekoľko dní. Kolovala medzi nimi špekulácia, že by celá rodina vrátane rodičky mohla už dnes opustiť nemocnicu.

Príchod nového člena kráľovskej rodiny na svet prinesie mnohým Britom rozptýlenie od predvolebnej kampane pred všeobecnými voľbami, ktoré budú 7. mája.

Vedúci britskí politici si našli počas predvolebnej kampane čas, aby poslali Williamovi a Kate svoje blahoželania.

Britský premiér David Cameron tvítoval: “Blahoželania vojvodovi a vojvodkyni z Cambridge k narodeniu ich dcérky. Mám z toho spoločne s nimi obrovskú radosť.” Vodca opozičných labouristov Ed Miliband označil správu o narodení sa kráľovského dievčatka za úžasnú a dodal: “Viem, že im bude všetko dobré želať celá krajina.”

Reklama

Nigel Farage, vodca euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), zavesil na Twitteri fotografiu seba samého, ako drží veľký balónik so správou “dievčatko” v jednej ruke a v druhej čiastočne vypitý polliter piva. “Hovoril som, že si nájdeme počas kampane čas na oslavu príchodu kráľovského bábätka,” vyhlásil.

Kráľovský palác uviedol, že dievčatko bude titulované princezná z Cambridge. Osobné meno by malo dostať počas niekoľkých najbližších dní.

Stávkové kancelárie najskôr ponúkali stávky na to, či sa narodí chlapec alebo dievčatko. Teraz ponúkajú stávky na to, aké meno dievčatko dostane: či to bude Charlotte, Alice, Victoria alebo Elizabeth, čo sú favorizované mená. Najväčšie šance podľa stávok má Alice nasledovaná Charlottou.

Zdroje agentúry DPA uviedli, že si princ William, ktorý bol pri pôrode, zoberie dvojtýždňovú otcovskú dovolenku.

Narodenie nového bábätka v kráľovskej rodine bude Británia oslavovať vo veľkom štýle, do krajiny to priláka aj ďalších turistov podobne ako keď sa narodil malý princ George.

Reklama

 

Kensingtonský palác: Vojvodkyňu z Cambridge prijali do nemocnice na pôrod

Manželku britského princa Williama Kate prijali dnes do londýnskej Nemocnice sv. Márie, kde má porodiť ich druhé dieťa. V krátkej správe na Twitteri to oznámil Kensingtonský palác.

Na snímke britský princ William s manželkou Kate

Vojvodkyňa z Cambridge, občianskym menom Kate Middletonová, bola hospitalizovaná približne o 07.00 h SELČ v nemocničnom krídle Lindo Wing. Prišla tam v aute spoločne s Williamom, píšu svetové tlačové agentúry.

Jej dieťa bude mladším bratom alebo sestrou Williamovho a Katinho prvého dieťaťa, princa Georgea, ktorý sa narodil v júli 2013 v tej istej nemocnici.

Manželský pár predtým oznámil, že nevedia, či ich druhé dieťa bude chlapec alebo dievča. Predpokladá sa, že až kým sa dieťa nenarodí, palác ďalšie informácie nezverejní.

Narodenie bábätka, jeho pohlavie, miery a hmotnosť budú oznámené prostredníctvom Twitteru a Instagramu.

Reklama

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali