KDH nič nepochopilo: Jeho potenciálni voliči nie sú prozápadní fanatici ani rusofóbi. Majerský však podporuje vojenskú zmluvu s USA a jeho manželka Lexman chce odstrašovať Rusko. KDH nevylučuje podporu progresívca Valla na primátora Bratislavy

KDH nič nepochopilo: Jeho potenciálni voliči nie sú prozápadní fanatici ani rusofóbi. Majerský však podporuje vojenskú zmluvu s USA a jeho manželka Lexman chce odstrašovať Rusko. KDH nevylučuje podporu progresívca Valla na primátora Bratislavy

Bratislava 12. januára 2022 (HSP/Foto:TASR–Jaroslav Novák)

 

Vedenie KDH je už dlhé roky vo veľkom omyle a zacielilo sa na neexistujúceho voliča. Majerský sa vôbec nepoučil a pokračuje v zlých šľapajach predchádzajúceho vedenia strany

Lexmann a Majerský
Na snímke zľava Miriam Lexmann a predseda KDH Milan Majerský

Neúspešné KDH na kresťanskom Slovensku 

Mnohí politológovia sa čudujú a nevedia prísť na to, prečo Kresťansko-demokratické hnutie – KDH vo väčšinovo kresťanskej a konzervatívne zmýšľajúcej krajine akou je Slovensko, dlhodobo zažíva vo voľbách neúspech.

Reklama

Kresťansko-demokratické hnutie aj vo svojich najlepších časoch sa až na jednu výnimku pohybovalo pod 10 % a v posledných dvoch voľbách sa dokonca nedostalo ani do parlamentu.

Vysvetlenie tejto situácie je pritom veľmi jednoduché. Vedenie KDH nikdy nepochopilo kto sú ich voliči.  

Reklama

 

Konzervatívni voliči nie sú proamerickí ani rusofóbni

KDH sa už od svojho vzniku pasuje do role prozápadného hnutia, ktoré chce dostať Slovensko do všetkých západných štruktúr a Východ, respektíve Rusko považuje za nášho úhlavného nepriateľa. KDH je tiež silno pro-bruselské.

A takéto zameranie v zahraničnej politike je veľkou chybou.

Potenciálni voliči KDH sú totiž hlavne starší ľudia – najmä po 50-tke, respektíve hlavne ľudia v dôchodkovom veku. Čo znamená, že sú to ľudia , ktorí inklinujú skôr k Východu, alebo sú neutrálni a Rusko nepovažujú za žiadnu hrozbu. Ba naopak, chcú, aby sme sa s Ruskom viac zbližovali.

Zároveň sú to ľudia, ktorí odmietajú prozápadne fanatické smerovanie, ktoré presadzuje aj KDH a teda odmietajú prílišné vzdávanie sa kompetencií v prospech Bruselu. Vidia totiž, že Európsku úniu ovládajú liberáli, ktorí v členských krajinách fanaticky presadzujú svoje názory a tlačia krajiny, aby prijímali rôzne zvrátené nechutnosti zo Západu.

Reklama

Starší ľudia sú zároveň viac pronárodne orientovaní, čo je ďalšia chyba KDH, že tento dôležitý pilier v strane totálne absentuje.

Skazu KDH nakoniec zavŕšil predchádzajúci predseda Alojz Hlina, ktorý okrem týchto neduhov sa snažil stranu približovať s extrémistickými ultraliberálmi so strany Progresívne Slovensko – KDH s nimi dokonca podpísalo predvolebnú zmluvu o spolupráci.

Strana sa s takýmto vedením samozrejme nedostala do parlamentu. Nádejou pre KDH mal byť jej nový, súčasný predseda Milan Majerský, ktorý je zároveň županom Prešovského samosprávneho kraja.

 

Majerský sa nepoučil

Majerský sa však zdá sa vôbec nepoučil. Už len to, že poskytol rozhovor ultraliberálnu denníku N o nepochopení pozície KDH a jeho voličov. Majerský začína robiť podobné chyby ako jeho predchodca Hlina.

Reklama

V rozhovore s redaktorkou Monikou Tódovou napríklad vyhlásil, že KDH zatiaľ nevylučuje podporu progresívnemu primátorovi Bratislavy, Matúšovi Vallovi v blížiacich sa komunálnych voľbách. Zatiaľ vraj o tom v strane diskutujú či vôbec niekoho do volieb v Bratislave postavia, alebo podporia.

Majerský pokračuje taktiež vo fanaticky prozápadnej línii. Na otázku o vojenskej dohode s USA, ktorá je pre Slovensko totálne nevýhodná, Majerský odpovedal kladne a naivne sa odvolal na slová americkej veľvyslankyne, že žiadne základne, ani vojaci tu nebudú.  Tu je pravdepodobne cítiť vplyv jeho manželky, ktorá je probruselská fanatička.

Bolo taktiež zverejnené stanovisko KDH, z ktorého vyplýva, že “zneužívanie obrannej dohody s USA na politické zápasy a polarizáciu národa považuje mimoparlamentné KDH za extrémne nebezpečné.”

Za nenáležité považuje interpretácie o strate suverenity: “Podpísanie dohody je štandardný postup.”

Majerský sa ďalej v rozhovore pre denník N vyjadril aj k návšteve generálneho prokurátora Maroša Žilinku v Rusku. Majerský síce tvrdí, že Žilinku naďalej považuje za slušného človeka, no jeho cestu do Ruska skritizoval.

“Maroš Žilinka je slušný človek, niekedy ale prepálil a najviac ma vyrušuje jeho vyjadrenie ohľadom odchodu do Moskvy na stretnutie s ruským prokurátorom, ktorý je na sankčnom zozname Európskej únie. Toto ma najviac vyrušuje. Ja si myslím, že nie je slušné, alebo vhodné, aby cestoval práve v týchto dňoch, keď sa má udiať aj stretnutie najväčších mocností,” konštatuje Majerský, ktorý si takýmito názormi síce vyslúži sympatie novinárov z denníka N, ibaže ten jeho voliči nečítajú.

 

Europoslankyňa Lexman(ová) z KDH chce odstrašovať Rusko

Žilinku skritizovala aj Majerského manželka – europoslankyňa Miriam Lexman(ová), ktoré sa podpísala pod výzvu, aby generálny prokurátor do Moskvy necestoval.

Na internete sa dokonca objavilo video, v ktorom Lexman(ová) v angličtine vyhlasuje, že Rusko je potrebné odstrašiť:

“Je čas, aby lídri EÚ využili nadchádzajúce zasadnutie rady na to, aby odložili úzke záujmy a prácu spojenú s našimi spojencami kvôli riešeniu súčasnej krízy. Pretože zjednotení máme páky a správne nástroje na odstrašenie Kremľa od akéhokoľvek ďalšieho zhoršovania a destabilizácie.”

Reklama

 

 

Aj takéto rusofóbne názory hlavných predstaviteľov KDH sú dôvodom, prečo prichádzajú o množstvo voličov.

Lexman(ová) je už teraz na sankčnom zozname Číny, kvôli jej neadekvátnym vyjadreniam a zdá sa, že si koleduje aj o umiestnenie do sankčného zoznamu Ruska.

Tým, že Lexman(ová) je takto silne zaujatá voči východným veľmociam samozrejme prirodzene vplýva aj na predsedu KDH, Milana Majerského. No strane to vôbec nepomôže, skôr naopak.

Reklama

Líder strany v prípade vládnutia totiž musí dodržiavať korektné vzťahy na všetky svetové strany a Majerský to vzhľadom aj na svoju manželku zrejme nedokáže.

Nie je to samozrejme len o zahraničnej politike. KDH škodí aj to, že sa pasuje do role striktne pravicovej strany orientovanej najmä na podnikateľov a živnostníkov. Česť výnimkám, no táto skupina obyvateľstva skôr volí liberálne strany typu SaS a nie KDH.

KDH znova nechápe svojich potenciálnych voličov. Sú to hlavne starší manuálne pracujúci občania, respektíve dôchodcovia a tí rozhodne nechcú žiadnu pravicovú politiku, ale sú skôr orientovaní ľavicovo.

Všetky tieto faktory, ako zahraničná politika orientovaná až fanaticky na Západ a odmietanie ľavicovej – sociálnej politiky zapríčiňujú to, že KDH sa vždy bude pohybovať okolo hranici zvoliteľnosti a nikdy nebude napredovať.

Samuel Gdovin

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali