V kauze vraždy Jána Kuciaka súd zahrnul do dokazovania aj mobily obžalovaných

V kauze vraždy Jána Kuciaka súd zahrnul do dokazovania aj mobily obžalovaných

Pezinok 6. februára 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka budú pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vypovedať znalci z Europolu a polície o tom, ako extrahovali komunikáciu Mariana K. Prokurátor navrhuje vylúčiť verejnosť

Na snímke znalec na informačno-komunikačné technológie Jaroslav Oster

Prokurátor navrhol vylúčiť verejnosť, aby sa nedozvedela o postupoch polície pri vyšetrovaní kybernetických trestných činov. Obhajcovia obžalovaných aj splnomocnenci poškodených súhlasili.

Reklama

Komunikáciu cez aplikáciu Threema získal Europol a polícia po tom, ako jej odovzdal telefóny a iný majetok Mariana K. bývalý novinár a niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Ten proti Marianovi K. svedčí v niekoľkých trestných konaniach.

 

Reklama

Súd zahrnul do dokazovania v kauze vraždy Jána Kuciaka mobily obžalovaných

Senát Špecializovaného trestného súdu zahrnul v kauze vraždy Jána Kuciaka do rozsahu dokazovania viacero mobilných telefónov obžalovaných vrátane telefónov Mariana K., v ktorých mal šifrovanú aplikáciu Threema. Z tej podľa splnomocnenca poškodených Daniela Lipšica vyplýva, že spolu s Alenou Zs. naplánovali vraždu Jána Kuciaka. Súd zatiaľ neuviedol, kedy sa táto komunikácia bude na súde čítať.

Súd zahrnul do rozsahu dokazovania dva iPhony Mariana K. a dva iPhony Aleny Zs. Jeden z telefónov Mariana K. v špeciálnej edícii je ten istý, v ktorom sa našla komunikácia cez šifrovanú aplikáciu Threema.

Cez Threemu mal Marian K. komunikovať s viacerými bratislavskými sudcami a ovplyvniť aj konanie v kauze zmeniek TV Markíza. Podľa Lipšica Threema dokazuje aj vraždu novinára.

 

Reklama

Súd vylúčil verejnosť počas výsluchu znalcov z polície a Europolu

Senát Špecializovaného trestného súdu vylúčil na návrh prokurátora verejnosť z hlavného pojednávania v kauze vraždy Jána Kuciaka na čas, keď bude vykonávaný výsluch znalcov z polície a Europolu. Znalci súdu vysvetlia, akým spôsobom získali komunikáciu cez Threemu z telefónu Mariana K. Dôvodom je zachovanie tajnosti postupov pri vyšetrovaní kybernetickej kriminality. Mohlo by dôjsť k ohrozeniu bezpečnosti Európskej únie, zdôvodnila predsedníčka senátu Ružena Sabová.

Za zavretými dverami znalci vysvetľujú svoj postup, pomáhajú si aj pripraveným laptopom a projektorom. O ich výpovedi budú mať procesné strany zákaz informovať verejnosť.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Z vraždy novinára a jeho snúbenice sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za ňu právoplatne odsúdený. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian K., sprostredkovateľka Alena Zs. a jeden z vykonávateľov Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali