Kancelária Národnej rady by si mala v roku 2016 polepšiť

Kancelária Národnej rady by si mala v roku 2016 polepšiť

Bratislava 6. októbra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

O zákone roka by mala v stredu rokovať vláda

Výdavky na úrovni 32,4 milióna eur by mala mať v roku 2016 k dispozícii Kancelária NR SR. Vyplýva to zo zverejneného návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok s tým, že parlament by si mal takto polepšiť oproti schválenému rozpočtu na rok 2015 o 5,87 milióna eur, teda 22 percent. O zákone roka by mala v stredu (7.10.) rokovať vláda.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Objem osobných výdavkov sa pre Kanceláriu NR SR rozpočtuje na úrovni 15,5 milióna eur, čo je v porovnaní so súčasným rokom nárast o 471.000 eur. Navýšenie súvisí s valorizáciou platov zamestnancov z roku 2015 a s nárastom odvodov v súvislosti s konaním volieb do NR SR.

Výdavky na tovary a služby sa na rok 2016 rozpočtujú v objeme 9,07 milióna eur, čo znamená nárast o milión eur. Výdavky rastú v dôsledku zabezpečenia prostriedkov súvisiacich s voľbami do NR SR, ako aj s dovybavením a začatím prevádzky rekonštruovaného hradného paláca.

Reklama

Medziročne rastú aj kapitálové výdavky, a to na úroveň 6,83 milióna eur. To je nárast až o 105 percent. Tieto peniaze budú použité na rekonštrukciu Bratislavského hradu, na nákup výpočtovej techniky, rekonštrukciu a modernizáciu softvéru a nákup prevádzkových strojov.

 

Najvyšší kontrolný úrad  aj Úrad pre verejné obstarávanie by mali v roku 2016 dostať z rozpočtu viac peňazí

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) by si mal v roku 2016 finančne polepšiť. Zo zverejneného návrhu štátneho rozpočtu pre budúci rok vyplýva, že od štátu by mal NKÚ dostať 8,56 milióna eur, teda o 454.000 eur viac, ako je rozpočtované v tomto roku.

Objem osobných výdavkov sa v rámci NKÚ rozpočtuje na úrovni 6,57 milióna eur, čo je nárast o 155.000 eur. Je spôsobený valorizáciou platov zamestnancov z roku 2015. Rastú aj výdavky na tovary a služby, a to na úroveň 1,86 milióna eur, teda o 28 percent. Dôvodom nárastu je najmä rozpočtovanie výdavkov na zabezpečenie udržateľnosti projektov Kontrolórsky informačný systém a Rozvoj kontrolórskeho informačného systému.

Reklama

Pri rozpočte NKÚ majú klesnúť kapitálové výdavky, a to až o polovicu, na úroveň 105.000 eur. Tieto prostriedky budú použité na nákup osobných automobilov, výpočtovej techniky, prevádzkových strojov a zariadení a rekonštrukcie serverovní.

Finančne by si mal v roku 2016 polepšiť aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Výdavky tejto kapitoly majú dosiahnuť 7,14 milióna eur, čo je nárast 12 percent. Úradu boli navýšené prostriedky na prevádzkové náklady na 25 zamestnancov a prostriedky na trvalú udržateľnosť projektu Elektronických služieb verejného obstarávania. Z dôvodu valorizácie platov sa zase zvyšuje objem osobných výdavkov na úroveň viac ako päť miliónov eur.

 

Rozpočet Generálnej prokuratúry v roku 2016 vzrastie o viac ako osem percent

Celkové výdavky kapitoly Generálnej prokuratúry SR na budúci rok sa rozpočtujú v sume 83,1 milióna eur a oproti schválenému tohtoročnému rozpočtu vzrastú o 6,23 milióna eur, čo je predpokladané navýšenie o 8,11 percenta.

Reklama

Vyplýva to z návrhu rozpočtu na rok 2016 z dielne ministerstva financií, o ktorom by mala v stredu (7.10.) rokovať vláda. Na budúci rok sa GP SR rozpočtujú osobné výdavky v sume 67,2 milióna eur, ktoré sú oproti schválenému rozpočtu roku 2015 vyššie o 5,61 milióna eur, čo je o 9,10 percenta.

Nárast osobných výdavkov je spôsobený premietnutím valorizácie platov štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme z roku 2015 do nasledujúcich rokov a realizáciou novely zákona o prokuratúre. V rámci osobných výdavkov sú zabezpečené aj výdavky pre 60 nových prokurátorov.

Tovary a služby sa rozpočtujú v sume 10,9 milióna eur, čo predstavuje oproti schválenému rozpočtu v tomto roku zvýšenie o 1,22 milióna eur. Dôvodom je zvýšenie výdavkov na prenosové kapacity VPN pre projekt Elektronické služby GP SR, dátové služby NASES a na Elektronický výkon verejnej moci IS e-gov.

 

SIS by mala hospodáriť v roku 2016 s nižším rozpočtom

Slovenská informačná služba (SIS) by mala v budúcom roku hospodáriť s nižším rozpočtom, ako je tomu v tomto roku.
Celkové výdavky kapitoly v sume 44,2 milióna eur na budúci rok sú oproti schválenému rozpočtu v tomto roku nižšie o 171.000 eur, čo predstavuje pokles o 0,39 percenta. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na rok 2016 z dielne ministerstva financií, o ktorom by mala v stredu (7.10.) rokovať vláda.

V rámci kategórie 630 – tovary a služby sa rozpočtujú prostriedky na logistické zabezpečenie základného chodu Slovenskej informačnej služby vrátane osobných výdavkov a výdavkov na bežné transfery. Bežné prevádzkové výdavky na tovary a služby na rok 2016 sú oproti schválenému rozpočtu v tomto roku nezmenené.

Kapitálové výdavky v sume jedného milióna eur na budúci rok sú oproti schválenému rozpočtu roku 2015 nižšie jeden milión eur, čo je o 50 percent, z dôvodu jednorazového zvýšenia kapitálových výdavkov na rok 2015 o jeden milión eur na zabezpečenie nevyhnutnej modernizácie informačných systémov SIS.

 

Štát má na budúci rok platiť za svojich poistencov viac

Reklama

V zdravotníctve má byť na budúci rok viac peňazí. Do sektora by mali plynúť verejné zdroje v objeme 4,65 miliardy eur, čo predstavuje oproti tohtoročnému schválenému rozpočtu rast o 262 miliónov eur (5,98 percenta). Celkové výdavky kapitoly ministerstva zdravotníctva sa predpokladajú na úrovni 1,49 miliardy eur. Vyplýva to zo zverejneného návrhu štátneho rozpočtu.

Viac peňazí má prísť od ekonomicky aktívnych poistencov (2,86 miliardy eur), ako aj cez platby za poistencov štátu. Jej sadzba má byť na budúci rok vyššia, má vzrásť z tohtoročných 4,16 na 4,30 percenta. Štát by mal tak za asi 3,1 milióna svojich poistencov, ako sú deti a dôchodcovia, zaplatiť na preddavkoch 1,38 miliardy eur.

Podľa informácií TASR minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD) s týmto číslom nie je spokojný a chcel by v rokovaniach s rezortom financií presadiť vyššiu platbu, a to aspoň na úrovni 4,6 percenta. Zdravotníctvo bude na budúci rok potrebovať viac peňazí na platy zdravotníkov. Táto položka robila problém aj v tomto roku, zdravotníctvo preto ide štát dofinancovať sumou 81 miliónov eur.

Celkové príjmy v systéme verejného zdravotného poistenia sa na budúci rok predpokladajú vo výške 4,54 miliardy eur. Celkové výdavky by mali byť na úrovni 4,27 miliardy eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom roku 2015 dochádza k ich rastu o 284 miliónov eur (7,12 percenta).

 

Reklama

Členské príspevky do medzinárodných organizácií už nepôjdu cez Ministerstvo zahraničných vecí

Členské príspevky do medzinárodných organizácií sa od budúceho roka nebudú platiť z rozpočtu ministerstva zahraničných vecí (MZV), ale z kapitoly Všeobecnej pokladničnej správy. Ide o dohodu medzi rezortmi diplomacie a financií.

Tento nový systém financovania členských príspevkov spôsobil celkové zníženie limitu budúcoročných výdavkov ministerstva zahraničných vecí. V návrhu rozpočtu na budúci rok sa pre neho počíta so 106,1 milióna eur. Tento rok je to 123,8 milióna eur.

Do kapitoly Všeobecnej pokladničnej správy sa presunie vyše 17 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu z dielne ministerstva financií, o ktorom by mala v stredu (7.10.) rokovať vláda.

Výdavky na tovary a služby stúpnu o 3,81 milióna na 35,9 milióna eur. Dôvodom je zariadenie novej budovy Stáleho zastúpenia EÚ v Bruseli, ako aj sťahovanie sídla NATO v Bruseli.

Reklama

Výdavky na oficiálnu rozvojovú pomoc ostanú na úrovni tohtoročného schváleného rozpočtu. Na financovanie projektov v rozvojových krajinách, rozvojového vzdelávania, projektov zameraných na budovanie kapacít a na verejnú informovanosť je určených 5,98 milióna eur.

Aj prostriedky Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí zostávajú na tohtoročnej úrovni, a to na 1,45 milióna eur. Určené sú na financovanie aktivít zameraných na podporu krajanov v zahraničí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali