Kanada – Česko 2:0 v semifinále, Voráček po prehre: “Bolí to”

Kanada – Česko 2:0 v semifinále, Voráček po prehre: “Bolí to”

Praha 16. mája 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)

 

Kanaďania potvrdili svoju suverenitu a ani v deviatom zápase na šampionáte nenašli premožiteľa

Kanadský hráč Taylor Hall (v pozadí vľavo) strieľa úvodný gól cez českého brankára Ondřeja Pavelca v semifinále zápasu Kanada - ČR na MS v hokeji 2015 v Prahe
Kanadský hráč Taylor Hall (v pozadí vľavo) strieľa úvodný gól cez českého brankára Ondřeja Pavelca v semifinále zápasu Kanada – ČR na MS v hokeji 2015 v Prahe

Kanadskí hokejisti sa stali prvými finalistami 79. MS. V sobotňajšom úvodnom semifinálovom dueli v pražskej O2 Aréne zdolali domáce Česko 2:0 a prvýkrát po šiestich rokoch postúpili do záverečného súboja o zlato.

Reklama

Zámorský gigant prevýšil súpera herne i strelecky, hral priamočiarejšie a lepšie vykrýval obranné pásmo. Česi síce zamedzili povestnej kanadskej kanonáde a vo fantastickej atmosféra se vypli k maximálnemu výkonu, mrzieť ich však mohli nevyužité šance, najmä tie z prvej tretiny. Druhé čisté konto na turnaji si udržal kanadský brankár Mike Smith.
Kanaďania potvrdili svoju suverenitu a ani v deviatom zápase na šampionáte nenašli premožiteľa. Na MS tak získajú prvýkrát od roku 2009 medailu, vo finále narazia na lepšieho z druhej semifinálovej dvojice USA – Rusko (19.15 h).

semifinále (Praha)
Kanada – Česko 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Góly: 9. Hall (Eberle, Crosby), 30. Spezza (Duchene, Hamhuis). Rozhodovali: Vinnerborg (Švéd.), Bulanov (Rus.) – Carnathan, McIntyre (obaja USA), vylúčení: 2:2 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 17.383 divákov (vypredané).
Kanada: Smith – Hamhuis, Burns, Muzzin, Barrie, Ekblad, Wiercioch, Savard – Seguin, Giroux, O’Reilly – Eberle, Crosby, Hall – Spezza, Duchene, MacKinnon – Toffoli, Couturier, Ennis – Eakin
Česko: Pavelec – Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Němec – Voráček, Sobotka, Klepiš – Jágr, Plekanec, Červenka – Vondrka, Jan Kovář, Erat – Zaťovič, Koukal, Novotný – Simon

Reklama

Česi, ktorí sa predstavili v útoku už aj s Plekancom, mali výborný nástup. Práve center Montrealu ako prvý preveril Smitha, vzápätí kanadský brankár pri mantineli prihral priamo na hokejku Zaťoviča, ten ale minul úplne prázdnu bránku. Domáci hráči sa však tiež vzadu nevyvarovali chýb, jednu takmer využil Hall, po jeho tečovanej strele zazvonila žŕdka. O pár sekúnd neskôr sa už ale kanadský krídelník presadil, Crosby vysunul Eberleho a ten ponúkol Hallovi gól ako na tácni – 1:0. Fantastický hokej pokračoval, teč Červenku sa zastavil na ramene Smitha, pekné momenty ukázal aj štvrtý český útok. V závere tretiny vyvinuli hráči Kanady obrovský tlak, Pavelec sa stihol presunúť pri šanci O’Reillyho a po Ennisovej strele ho zachránila žŕdka. Nápor “javorového listu” gradoval, Crosby a O’Reilly v presilovke nevyužili tutovky, následne Spezza sám pred Pavelcom zbytočne hľadal Halla a potom trafil tretíkrát žŕdku tečujúci Ennis. V polovici stretnutia Spezza parádne vystrelil spoza obrancu a našiel medzeru medzi betónmi českého brankára – 2:0. V 39. minúte prišiel kontroverzný moment, keď rozhodcovia neuznali gól Koukalovi pre prísne posúdené postavenie útočiaceho hráča v bránkovisku. Pavelec následne udržal svoj tím v hre, keď zmaril tutovku Spezzovi a v úvode 3. tretiny aj nájazd Toffoliho. Česi neskladali zbrane, snažili sa páliť z každej pozície, no kanadskí obrancovia väčšinu striel zblokovali. Zámorský tím sa už nehrnul dopredu a čakal na prípadné brejky. V 50. minúte jeden Pavelec zmaril Toffolimu včasným vykorčuľovaním z bránky. Záverečná power play bez brankára už domácemu tímu gól nepriniesla.

Hlasy po zápase (zdroj: RTVS):
Jakub Klepiš, útočník ČR: “Kanaďanom sme boli vyrovnaným súperom, rozdiel bol v tom, že oni dokázali streliť góly. Nemyslím si, že zdolať ich je ‘mission impossible’. Náš gól mal byť uznaný, prehrali sme, plakať však kvôli tomu nebudeme. Motivácia nám v zápase o 3. miesto nebude chýbať, každá medaila je krásna.”
Jakub Voráček, kapitán ČR: “Samozrejme, sme smutní, prehrať v semifinále bolí. Bohužiaľ, nám to tam nepadlo. V druhej tretine nás Kanada prekorčuľovala. V tretej tretine to už bolo ťažké, súper výborne bránil svoje obranné pásmo. Máme pár hodín na to, aby sme zregenerovali a pripravili sa na duel o bronz. Ide o medailu, diváci by si ju zaslúžili.”
Taylor Hall, autor prvého gólu Kanady: “Bol to náročný zápas. Českých hráčov hnali diváci, v domácom prostredí na nás vybehli, bol to z ich strany oheň a síra. Výborne nám zachytal brankár. Uvedomovali sme si, že najmä v defenzíve musíme zahrať dobre. V tretej tretine sme sa stiahli viac dozadu a preto sme tentoraz nedali toľko gólov. Pred finále si potrebujeme dobre oddýchnuť, zregenerovať sily a pripraviť sa na ďalšieho súpera. Je nám jedno, či to budú Američania alebo Rusi, obaja tu majú skvelé mužstvo.”

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali