Kamenický obhajuje svoj postoj nedať sa zaočkovať: Myslím si, že je na každom z nás, aby sa každý mohol slobodne a dobrovoľne rozhodnúť

Kamenický obhajuje svoj postoj nedať sa zaočkovať: Myslím si, že je na každom z nás, aby sa každý mohol slobodne a dobrovoľne rozhodnúť

Bratislava 4. decembra 2020 (HSP/Foto:TASR – Martin Baumann )

 

Poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD) prednedávnom vyhlásil, že sa nedá zaočkovať na Covid-19, za čo si vyslúžil množstvo negatívnych reakcií. Aj napriek tomu si stále za svojim názorom stojí a tvrdí, že očkovanie na Covid-19 musí byť dobrovoľné

Ladislav Kamenický
Na snímke opozičný poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD)

Kamenický v tejto súvislosti hovorí, že vzhľadom na obrovský dopad koronakrízy na celosvetovú ekonomiku, je tlak na čo najskorší vývoj účinnej vakcíny enormný.

Reklama

“Je jasné, že vakcíny na Covid-19 budú aktuálne jedným z najväčších multimiliardových obchodov na svete. Svedčí o tom aj enormný nárast cien akcií firiem, ktoré vakcínu vyvíjajú, alebo už vyvinuli! Len v novembri stúpla cena akcií Pfizeru z 34 USD na 40 USD za akciu, BionTech z 88 USD na 115 USD a u firmy Moderna dokonca z 65 USD na 170 USD za akciu! Každá pozitívna správa sa okamžite prejavuje na raste cien akcií. Je jasné, že kto príde na trh s vakcínou prvý, ten zarobí najviac,” píše v svojom statuse, kde vymenováva, na základe akých informácií a faktov sa rozhodol.

Úlohu pri jeho rozhodovaní zohrala aj rýchlosť vývoja vakcíny.  “Väčšinou všeobecne platí, že čím sa niečo vyvíja rýchlejšie, tým je riziko negatívnych problémov vyššie. Veľmi mätúco pôsobia vyhlásenia Pfizeru o účinnosti ich vakcíny. Najskôr to bolo 90%, ale akonáhle prišla Moderna s vakcínou s účinnosťou 94,5%, zrazu Pfizer vyhlásil, že účinnosť ich vakcíny je 95%! Sú takéto vyhlásenia dôveryhodné. Úsudok si spravte sami.”

Reklama

Aj Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) uvádza, že “očkovanie je vysoko bezpečné, nie je však úplne bez rizika – ako každý zdravotný úkon”.

Kamenický v statuse tiež píše, že je veľký rozdiel, či je očkovacia látka na trhu týždeň alebo dlhé desaťročia. Časom sa totiž aj očkovacie látky vylepšujú a znižujú ich negatívne účinky. Poukázal tiež na reakciu Európskej agentúry pre lieky (EMA), ktorá varovala krajiny v celej EÚ aby sa nepredháňali v povolovaní vakcín na Covid-19.

“Čerešničkou na torte je fakt, že farmaceutické firmy, ktoré vakcíny vyrábajú nechcú ručiť za prípadné škody spôsobené vakcínou na Covid-19, ale túto zodpovednosť a samozrejme obrovské riziko prenášajú na štát. Vymáhateľnosť náhrady škody je veľmi otázna lebo dôkazné bremeno – príčinnú súvislosť s očkovaním musí dokázať poškodená osoba. Aj keď mňa osobne Matovičove názory nezaujímajú, ako si ale majú občania Slovenska vysvetliť jeho vajatanie o kapitánovi lode, ktorý sa nechá aj so svojou rodinou zaočkovať až nakoniec? Žeby sa bál?”

V závere Kamenický dodáva, že si myslí, že je na každom jednom, aby sa mohol slobodne a dobrovoľne rozhodnúť, či sa dá alebo nedá očkovať.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali