Južná Kórea prvýkrát od roku 2010 povolila dodávku hnojív do KĽDR

Južná Kórea prvýkrát od roku 2010 povolila dodávku hnojív do KĽDR

Soul 27. apríla 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Milan Podmaník)

 

Náznaky, že dochádza k opatrnému zmierneniu sankcií uvalených na KĽDR

Južná Kórea dnes oznámila, že odobrila žiadosť súkromnej firmy o povolenie dodávky hnojív do susednej Severnej Kórey. Ide o prvý takýto prípad po piatich rokoch, čo naznačuje, že dochádza k opatrnému zmierneniu sankcií uvalených na KĽDR po útoku na jednu z juhokórejských lodí.

Reklama
Ilustračné foto

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie povolilo vývoz 15 ton hnojív. Ide o súčasť projektu dobročinnej organizácie, ktorá v Severnej Kórei zabezpečuje výstavbu skleníkov. Ministerstvo však súčasne upozornilo, že súhlas s touto pomocou neznamená, že vláda prehodnotila svoju doterajšiu politiku voči KĽDR.

Dialóg medzi oboma Kóreami a poskytovanie juhokórejskej pomoci Severu ustrnuli v máji 2010, keď Soul uvalil sankcie na Pchjongjang po tom, ako severokórejské torpédo zaútočilo na juhokórejské plavidlá, pričom zahynulo 46 juhokórejských námorníkov. Severná Kórea vytrvalo odmieta obvinenia zo spáchania tohto útoku.

Reklama

Soul síce v dôsledku tohto incidentu zastavil pomoc Severnej Kórei, ale pokračuje v dodávkach humanitárneho charakteru.

Súhlas na dodávku hnojív dostala nadácia Gyeongnam Foundation, ktorá rozbehla v Severnej Kórei program na podporu poľnohospodárskej výroby a v jeho rámci buduje skleníky a dodáva poľnohospodárske náradie a vybavenie.

Agentúra Reuters uviedla, že na začiatku postupného otepľovania vzťahov medzi Kóreami v roku 2000 Soul dodával do KĽDR ročne až 350.000 ton hnojív, ako aj 500.000 ton ryže ako gesto dobrej vôle zo strany vtedy nového liberálneho juhokórejského vedenia. V roku 2008, po nástupe konzervatívcov k moci, objem pomoci Južnej Kórey pre Severnú Kóreu výrazne poklesol.

Poľnohospodárska výroba v Severnej Kórei sa v posledných rokoch zvýšila – aj vďaka priaznivému počasiu a zmenám v poľnohospodárskej politike – a zlepšilo sa aj zásobovanie obyvateľstva, ale krajina je stále závislá od zahraničnej pomoci.

Severná Kórea trpí rozsiahlymi sankciami, ktorú na ňu uvalila OSN po sérii raketových a jadrových testov. KĽDR je okrem toho technicky ešte stále vo vojnovom stave s Južnou Kóreou: ich ozbrojený konflikt z rokov 1950-53 sa síce skončil prímerím, ale doteraz nebola podpísaná mierová zmluva.

Reklama

Po tom, čo sa delegácia severokórejských vysokopostavených vládnych úradníkov vlani v októbri prekvapivo zúčastnila na slávnostnom ukončení ázijských hier, Južná Kórea vyhlásila, že je ochotná diskutovať o sankciách, aby sa tak dosiahol pokrok vo vzájomných vzťahoch. Severná Kórea však zatiaľ odmieta pokračovať v dialógu.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali