Juraj Martus: Keď mainstreamové ovce a “intelektuáli” spolu vystrašene bečia

Juraj Martus: Keď mainstreamové ovce a “intelektuáli” spolu vystrašene bečia

Bratislava 4. marca 2015 (HSP/Foto:TASR)

 

Autor v tomto článku používa pojem mainstream ako vzťah média k pravde. Ako mainstreamové označuje také médiá, ktoré sústavne, systematicky manipulujú svojho čitateľa používajúc množstvo sofistikovaných manipulatívnych techník, ako uvádzanie poloprávd, selektovanie názorov a respondentov, uvádzanie vymyslených informácií a ďalšie a ďalšie techniky.

 

Reklama

Mainstreamové ovce – ľudia, ktorí sa o nič nejako zvlášť nestarajú, a preto sa nechajú kŕmiť mainstreamovými klamstvami a sú spokojní, ak môžu bečať v čo najväčšom stáde, sú vyplašené.

Ilustračné foto

Ale vyplašene bečia aj “intelektuáli”. Sú spochybnení. Nevedia čo teraz. Kým mal mainstream monopol na pravdu, bolo to jednoduché. Pravda bola iba jedna a mainstream určil aj to, kto je “intelektuál”. Bol ním ten, ktorý má vyššie príjmy, vyššie vzdelanie a žije vo väčšom meste a samozrejme, sledoval to správne médium. Bolo to jednoduché. Každý, kto to potreboval, si týmto pocitom mohol hojiť svoje ego.

Reklama

Ale čo teraz? Pravda už nie je iba jedna. Je tu plno médií a tvrdia často diametrálne odlišné veci ako mainstream. Prinášajú informácie, ktoré mainstream nepriniesol (asi sa k nim nedostal). Informácie sa zdajú byť logickejšie, pravdivejšie, udalosti opisované v týchto nových médiách sa zjavne stali. Ľudia, ktorí vystupujú v týchto médiách sú tiež živí, tiež vzdelaní a rozhľadení, akurát často tvrdia úplne iné, odlišné veci. Čo teraz?

Aký postoj zaujať? “Intelektuáli” sú zneistení. Radi by stáli na strane pravdy, ale keď ju prinášajú také neoverené médiá, keď tá pravda je taká “šokujúca”. S myslením, ktoré je mainstreamom po rokoch dôkladne prepláchnuté, týmto informáciám často ani nedokážu uveriť. Museli by totiž opustiť stádo, ktorého teplom sa hriali, ktorého väčšinovým názorom sa chránili.

Normálny človek, dostatočne inteligenčne vybavený, sa nebojí prílivu informácií. Vie rozlíšiť, čo je mainstream a kde sa ho snažia reálne informovať, sám vie posúdiť, kto klame – vie si overiť informácie. Sám vie vyhodnotiť, kto ho udržiava v lži a kto sa snaží rozšíriť mu obzor o informácie z druhej strany.

Ale “intelektuáli”? Tí z väčšieho mesta, s vyšším platom a vyšším vzdelaním? Niektorí vyplašení zaujmú obranný postoj. “Tieto informácie nezdieľam. Sú z alternatívnych médií.” Boja sa k nim prihlásiť, veď čo keby sa niektorá správa ukázala ako nepravdivá? To, že ich milovaný mainstream každý deň manipuluje systematickou lžou, im nevadí. Teplo stáda je pre nich dôležitejšie a mainstream to vie.

Vzápätí ich poučí. Čo je správne – rozumej mainstreamové, čo je alternatíva a čo konšpirácia a naordinuje im útek od pravdy. Použije na to rôznych aktivistov – niekedy nazývaných aj “užitoční idioti”, ktorí sa z najrozmanitejších dôvodov radi nechajú použiť. Vo svojej naivite si neuvedomujú, že mainstrem ich používa, aby si ešte načas zachránil svoj holý – reálnymi médiami obnažený zadok, zatiaľ čo oni budú musieť znášať trestnoprávne dôsledky.

Reklama

A tak tu máme poplach. Pravdou vystrašené a zneistené mainstremové ovce a nad nich sa vyvyšujúce mainstreamové ovce, ktoré sami seba považujú za intelektuálov, vyľakane, prestrašene bečia. Odrazu je tu pravda. Pravda ako zlý vlk obchádza ich doteraz bezpečný košiar a číha, koho z nich zobudí. Koho vytrhne z letargie a vyvlečie z košiara lží a manipulácie.

Boja sa, majú strach z neznámeho. Podvedome tušia, že keď spoznajú pravdu, bude ich pokoj navždy stratený. Tušia, že pravda ich už nikdy nenechá, že na nich bude potom stále dorážať a oni ju budú musieť šíriť.

Juraj Martus

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali