Jozef Mikloško víta, že má vzniknúť úrad komisára pre ochranu práv detí

Jozef Mikloško víta, že má vzniknúť úrad komisára pre ochranu práv detí

Bratislava 12. mája AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Poslanci odštartovali dnešné rokovanie vládnym návrhom zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre zdravotne ťažko postihnutých

Deti, seniori a zdravotne postihnutí ľudia patria medzi krízové skupiny na Slovensku. Skonštatoval to na úvod štvrtého rokovacieho dňa 51. schôdze Národnej rady (NR) SR poslanec za KDH Jozef Mikloško.

Reklama
Na snímke poslanec NR SR Jozef Mikloško (KDH)
Na snímke poslanec NR SR Jozef Mikloško (KDH)

Poslanci odštartovali dnešné rokovanie vládnym návrhom zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre zdravotne ťažko postihnutých. Mikloško víta, že táto právna norma prišla do parlamentu. “Nejaký úrad, ktorý by sa venoval týmto ľuďom, by bol veľmi dobrý. Deti sú ohrozované násilím, drogami, pedofíliou. Nejaké systémové opatrenia chýbajú a toto považujem za jedno z nich,” skonštatoval Mikloško.

Poslanec za stranu Most-Híd Rudolf Chmel (Most-Híd) však upozornil, aby sa nestávalo, že bude parlament, ako aj ministerstvá ignorovať odporúčania novovzniknutých komisárov. “Vychádzajúc z faktu, že samotná Národná rada SR odmietla mimoriadnu správu verejnej ochrankyne práv a vláda, poslanci, ani dotknuté ministerstvá nereagujú na jej odporúčania uvedené v správach, ktoré predložila, ako bude mať zaručený komisár pre deti, ako aj komisár pre zdravotne postihnutých, že ich inštitúcie štátnej a verejnej správy nebudú ignorovať,” povedal Chmel. Podľa neho je potrebné prepojenie inštitúcií pôsobiacich v oblasti ochrany ľudských práv.

Reklama

Podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO) zase upozornila, že na Slovensku fungujú už organizácie zaoberajúce sa ochranou ľudských práv a vznik nových komisárov bude mať vplyv na štátny rozpočet. “Otázkou ostáva, či najefektívnejším riešením ako predchádzať porušovaniu práv u detí je vytvorenie osobitného úradu. Zriaďovaním osobitných úradov sa kumulujú funkcie, ktoré by mohli vykonávať iné inštitúcie. V tomto prípade verejný ochranca práv, prípadne Slovenské národné stredisko pre ľudské práva,” povedala Jurinová. Preto by podľa nej možno bolo riešením, ak by sa rozšírili kompetencie už existujúcich organizácií. “Dvaja samostatní komisári budú mať podstatnejší dosah na rozpočet, ako by mala integrácia ich agendy pod už existujúce inštitúcie,” dodala Jurinová.

Úrady nových komisárov pre deti a zdravotne postihnutých ľudí by mali vzniknúť v druhej polovici tohto roka. Ich úlohou bude chrániť práva týchto ľudí na úradoch, súdoch, ale aj v súkromných firmách. Návrh na zriadenie inštitútov pripravilo Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Osobu vhodnú na post komisára pre deti bude musieť prijať minimálne päť reprezentatívnych záujmových skupín rôznych združení, ktoré obhajujú záujmy detí, rovnaké pravidlá sa budú vzťahovať aj na osobu komisára pre zdravotne ťažko postihnuté osoby. Oba posty sa budú obsadzovať na obdobie šiestich rokov.

 

Mikloško: Rodina s 8 deťmi by mala mať pri voľbách väčší hlas, ako bezdetná

Reklama

Rodina, ktorá má napr. osem zdravých dobrých detí, by mala mať pri voľbách väčší hlas, ako rodina bezdetná. V parlamente to dnes vyhlásil poslanec za KDH Jozef Mikloško s tým, že tých osem detí bude v dospelosti svojimi odvodmi prispievať na druhých.

“Bol som nedávno na Orave a videl som, že naši starostovia majú osem až desať detí. Sedeli pri jednom stole a bolo ich toľko, že tam mi napadlo,” vysvetlil Mikloško s dôvetkom, že v niektorých štátoch už o takejto úprave volebného práva rozmýšľajú.

Mikloško sa nad témou zamyslel vo faktickej poznámke počas debaty pléna o vládnom návrhu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre zdravotne ťažko postihnutých.

Mikloško samotnú právnu normu privítal. “Nejaký úrad, ktorý by sa venoval týmto ľuďom, by bol veľmi dobrý. Deti sú ohrozované násilím, drogami, pedofíliou. Nejaké systémové opatrenia chýbajú a toto považujem za jedno z nich,” konštatoval.

 

Reklama

Deti a zdravotne postihnutí majú mať na Slovensku svojich ochrancov práv

Deti a zdravotne ťažko postihnuté osoby na Slovensku majú mať svojho vlastného komisára, ktorý bude chrániť ich práva na úradoch, súdoch, ale aj v súkromných firmách. Vyplýva to z návrhu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý dnes parlament poslal do druhého čítania.

Slovensko si takto podľa štátneho tajomníka rezortu práce Jozefa Buriana (Smer-SD) pri ochrane detí po 23 rokoch a pri ochranu zdravotne ťažko postihnutých po štyroch rokoch plní svoje medzinárodné záväzky.

“Medzinárodný dohovor hovorí o apolitičnosti osoby komisára, o tom, že človek, ktorý bude takýto post zastávať, má byť nezávislý, otvorený a profesionál, pričom návrh zákona spĺňa všetky tieto atribúty,” povedal TASR Burian.

Osobu vhodnú na post komisára pre deti bude musieť prijať minimálne päť reprezentatívnych záujmových skupín rôznych združení, ktoré obhajujú záujmy detí, rovnaké pravidlá sa budú vzťahovať aj na osobu komisára pre zdravotne ťažko postihnuté osoby. Oba posty sa budú obsadzovať na obdobie šiestich rokov.

Podpredseda Výboru pre deti a mládež Ondrej Gallo podotkol, že úrad zameraný na ochranu detí bude pomerne malý. “Pre nás bude dôležité, aby bol ten človek usadený v prostredí práv detí a poznal sa s dôležitými aktérmi, ktorí to prostredie tvoria, či už v oblasti štátnej správy alebo v občianskom sektore, a poznal aj inštitúcie, ktoré pôsobia v oblasti ľudských práv, či už je to úrad Verejnej ochrankyne práv, Slovenské stredisko pre ľudské práva. Bude kooperovať aj s novovznikajúcim komisárom pre osoby so zdravotným postihnutím,” priblížil Gallo.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

15:25

Tohtoročnú Cenu za slobodu tlače udelili nemeckí vydavatelia novinárke, vojnovej dopisovateľke a aktivistke za ľudské práva Düzen Tekkalovej TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

15:24

Do Chorvátska dorazilo prvých šesť z celkovo 12 francúzskych stíhačiek Dassault Rafale, ktoré si balkánska krajina objednala. 

15:23

Niektorí nemeckí poslanci Slobodnej demokratickej strany chcú, aby Nemecko uzavrelo azylovú dohodu s krajinou mimo Európy. Inšpiroval ich nový zákon z dielne britského premiéra Rishiho Sunaka, podľa ktorého bude Rwanda prijímať migrantov z Británie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali