Jozef Banáš: “Situácia ohľadom koronavírusu je vážna. Nazdávam sa, že ľudia kvôli nemu začnú rozmýšľať”

Jozef Banáš: “Situácia ohľadom koronavírusu je vážna. Nazdávam sa, že ľudia kvôli nemu začnú rozmýšľať”

Bratislava 20. marca 2020 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Spisovateľ Jozef Banáš v komentári na Facebooku pomenoval niekoľko zákonitostí, ktoré sa pravidelne opakujú pri zostavovaní novej vlády. Okrem toho Banáš spomenul to, ako vplývajú médiá na správanie ľudí v kríze, akou je napríklad tá súčasná koronavírusová

Na snímke Jozef Banáš

“Situácia s koronavírusom je vážna, zdá sa, že bude ešte vážnejšia, ale nazdávam sa, že vďaka vírusu začíname premýšľať, čo je v konečnom dôsledku skvelá správa.”

Reklama

Napriek vážnosti stiuácie Jozefa Banáša pri diskusiách o víruse napadá jeden starý vtip. “Počas vizity na psychiatrii hovorí primár svojim kolegom: “Tento pacient tvrdí, že je nesmrteľný a našou úlohou je presvedčiť ho o opaku…” Napriek koronavírusu máme už aj novú vládu čo je, iste uznáte, dostatočný dôvod opäť prinášať ukážky z bestselleru “Idioti v politike”, nech sa popri vážnych veciach aj trochu zabavíme…” Píše na Facebooku Jozef Banáš.

Dodal, že vplyv masových médií môže mať niekedy devastačné dôsledky. Banáš zverejnil fotografiu predajne potravín v jednom nemenovanom meste po tom, keď občania na základe mediálnych informácií vykúpili doslova všetko, čo nebolo privarené.

Reklama

Zároveň pridáva známy citát od Platóna: “Najlepšou vládou nie je vláda demokratická, ale vláda najmúdrejších.”

“Po vyhlásení výsledkov volieb poveruje prezident republiky predsedu víťaznej strany zostavením vlády. Poverený predseda sonduje, kto by bol ochotný s ním a s jeho stranou ísť do partie. Ak sa podarí zostaviť vládu na prvýkrát, je to bingo a takýto predseda je šťastný. Ak sa to nepodarí, prezident poverí ďalšieho v poradí a tak to pokračuje až dovtedy, kým sa nenájde taký predseda, s ktorým je ochotná ísť do partie nadpolovičná väčšina poslancov parlamentu.”

Keď takýto stav nastane, začína sa zostavovať vláda menovite. V živote predsedu vlády to podľa Banáša býva veselé obdobie, pretože číta životopisy budúcich členov vlády a usiluje sa presvedčiť predsedov koaličných strán, aby mu namiesto akademického maliara dali na post ministra stavebníctva aspoň murára. “Väčšinou má smolu, pretože ak by koaličná strana v ponuke svojich odborníkov murára mala, logicky by ho ponúkla hneď a nespôsobovala by predsedovi vlády problémy. Očividne ho však nemá, takže buď trvá na akademickom maliarovi, alebo ho vo výnimočnom prípade ponúkne za ministra kultúry a od strany, ktorej pripadol rezort kultúry žiada, aby murára ponúkla ona.”

Zvonka to podľa neho vyzerá tak, že rezorty sa rozdeľujú podľa toho, ktorá koaličná strana má na konkrétny rezort najlepších odborníkov. “Lenže to je iba zdanie, pretože rezorty sa rozdeľujú podľa toho, ktorá koaličná strana je drzejšia. Najdrzejšia strana si zvyčajne vybojuje najviac takzvaných silových rezortov, ktorými sú vnútro, spravodlivosť, financie, obrana a hospodárstvo.”

Podotýka, že hospodárstvo je silové len dovtedy, kým je ešte čo privatizovať. “Výhodou koaličnej vlády je, že sa do nej pomestí viac ľudí. Čím viac členov má koalícia, tým väčší je počet podpredsedov vlády a ministrov. Podobne platí, že čím vyšší je počet ministrov, tým vyšší je aj počet štátnych tajomníkov. Vlády môžu mať od osem ministrov (ako vo Švajčiarsku), až po tridsaťdva (ako v socialistickom Československu).”

Reklama

“Pri zostavovaní vlády je potrebné prihliadať na nasledovné kritériá: ktorá strana má na ktorý rezort zálusk; kto čomu rozumie; ak patrí navrhovaný adept k najvyšším funkcionárom koaličnej strany a nemá rezort, vymenujú ho za podpredsedu vlády.

“Ak je navrhovaný adept priateľom predsedu a rozumie niečomu, čo nemá rezort, rezort sa vytvorí; ak ani jedna z koaličných strán nemá odborníka na existujúci rezort, existujúci rezort sa zruší. Táto možnosť je však dosť zriedkavá, pretože každá strana má spravidla akéhokoľvek odborníka na akýkoľvek rezort.

Banáš so svojim typickým nadhľadom dodáva, že podľa zvyklostí predseda vlády zvyčajne rozumie len jednému rezortu a trochu ho to trápi. “Nie však veľmi, pretože vie, že vo vláde sú aj takí, ktorí nerozumejú ani jednému.”

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali