Jiří Vyvadil: Havlizmus otravuje českú demokraciu

Jiří Vyvadil: Havlizmus otravuje českú demokraciu

Praha 16. marca 2015 (HSP/idnes.cz-Petr David Josek)

 

Prinášame vám článok Jiřího Vyvadila v ktorom rozoberá zhubný vplyv ľudí uvažujúcich takzvaným “havlistickým” spôsobom na českú spoločnosť a štát.  Slovenská spoločnosť, aj keď je jej vývoj v niektorých ohľadoch iný, ako v Čechách, predsa je do značnej miery tiež pod vplyvom ľudí, ktorí by sa dali nazvať slovenskými havlistami. V článku Jiří Vyvadil rozoberá situáciu v Českej republike, ale celý článok je veľmi ľahké aplikovať na slovenské reálie.

Jiří Vyvadil je český právnik a politik, v 90. rokoch 20. storočia predseda Československej strany socialistickej a poslanec Českej národnej rady a Poslaneckej snemovne za koalíciu Liberálno sociálnej únie, neskôr za ČSSD, v rokoch 1996-2000 senátor za obvod č. 2 – Sokolov, bývalý sudca Najvyššieho správneho súdu

Reklama

Spomínam si na Tomáša Klvaňa ako splnomocnenca pre výstavbu amerického radaru za Topolánkovej vlády. To som bol poradcom predsedu ČSSD Jiřího Paroubka a spolupodieľal som sa na úspešnom odpore českej verejnosti proti zriadeniu vojenskej základne USA v Brdech, kde mal byť americký radar. Samozrejme klamali a tvrdili, že radar nie je namierený proti Rusku, ale proti Severnej Kórei či Iránu

Je charakteristikou americkej zahraničnej politiky a propagandy, že majú za to, že môžu  trvalo klamať. Len stačí, keď to zabalia do omáčky boja za slobodu a demokraciu. Presne takto v týchto intenciách vystupoval Klvaňa. Avšak Američanom nikto nepovedal, že Česi, nepodarenci jedni, premýšľajú a ak neverili jednostrannej husákovskej televízií, neveria ani jednostrannej havlistickej televízií. 

Reklama

Keď som vtedy počúval jeho argumenty, myslel som si, že asi v tejto zemi ani nežil. Táraniny. 

Dopadlo to – a dnes to oceňme ešte viac – ako len najlepšie mohlo: Cez Poslaneckú snemovňu súhlas s radarom vďaka ČSSD a jej predsedovi Jiřímu Paroubkovi neprešiel.

Dnes by som povedal, že to bol najúspešnejší čin ČSSD v oblasti zahraničnej politiky, ktorou pomohla tejto krajine. 

Bál by som sa toho, keby nám tu dnes Amíci pobehovali a Rusi by boli nútení – chtiac nechtiac – radi neradi – mieriť svojimi raketami na naše územie. 

Prečo nás havlizmus toľko otravuje? 

Reklama

Havlista je vždy kategoricky fanaticky prozápadný. Jeho postoj ide ideovo a bez zakolísania vždy súhlasne s postojom USA. Typickým príkladom je Václav Havel, ktorý podpísal súhlas s vojnou v Iraku na chrbte akéhosi snaživého referentíka a to bez súhlasu Parlamentu alebo vlády a pretože to bolo pred kamerami, bolo vidieť, že text ani nečítal. Porušil tým niekoľko ústavných povinností. Ale správneho havlistu to nesmie ani na sekundu zmiasť. 

Keďže dôvod vojny proti Iraku  bol vymyslený, pretože neexistovali zbrane hromadného ničenia, bola v hrubom nesúlade s medzinárodným právom, pretože nebola odsúhlasená Radou bezpečnosti (a proti bolo nielen Rusko a Čína, ale nesúhlasilo s ňou ani Francúzsko), táto vojna vo svojich dôsledkoch nielen že spôsobila úmrtie stoviek tisícov nevinných obetí, ale odstránenie Saddáma Hussajn umožnilo vznik dnešného islamského štátu, čo by za jeho života bolo vylúčené a v tomto ohľade bola Hussajnova diktatúra pomyselnou oázou pokoja, mieru a harmónie. 

Nezávislí politológovia správne hovoria: Bez zvrhnutia Saddáma Hussajna by nikdy nevznikol Islamský štát. 

Havlista samozrejme s vojnou v Iraku súhlasí, aj keď sme pred islamským štátom dnes takmer na kolenách. Rozhodlo tak predsa USA. 

Rovnako tak havlista v plnej miere súhlasí s humanitárnym vyvražďovaním v Juhoslávii, bola to chyba matiek s deťmi, že boli na nesprávnom mieste. Havlista podporuje vznik teroristického Kosova, ktorého predstavitelia sa živili predajom ľudských orgánov a ktoré je dnes úplne rozpadnutá krajina a oceňuje, ako sa tam Allbrigtová obohatila. Jedným zo základných ľudských práv je predsa podpora kapitalizmu a zisk pre tých, ktorí v politike vedia. 

Reklama

Václav Havel jasne navrhoval túto, v prezývkach nazývanú “krvavú Mary” za českú prezidentku. 

No nevyšlo to. A podľa havlistov škoda. Iste by sme mali teraz najväčšiu americkú základňu v celej Európe.    

Havlista bol nadšený operáciou v Líbyi, kde bol odstránený diktátor Kadáfí, ktorý tuším ešte rok predtým bol vítaný v krajinách EÚ so všetkými poctami a je pre havlistu drobným detailom, že je dnes Líbya nejrozvrátenejšou krajinou severnej Afriky, odkiaľ na nás priateľsky kývajú členovia islamského štátu, ktorí odsekávajú hlavičky na brehoch Stredozemného mora dvom desiatkam egyptských kresťanských, koptov. Že by toto za Al-Kaddáfího určite nebolo, je opäť nevýznamné. 

Havlista nenávidí Putinovo Rusko a nenávidí ho za to, že nevyšiel tak zdanlivo geniálne premyslený Majdan, ktorý mal ponížiť Rusko a Ukrajinu, ako perlu odtrhnúť od euroázijského zväzu. 

Havlista nenávidí Rusko každým dňom viac, aj keď sa vlastne veľmi darí dohoda Minsk II, pretože Rusko, si dovolí byť zomknuté a podľa jedného amerického politológa v dokonalej kondícii ako žiadna iná krajina sveta. Rusko predsa dávno malo byť na lopatkách a ono zatiaľ vďaka trvalým útokom Západu sa stalo hlavnou oporou všetkých tých, ktorí vidia v USA najväčšieho agresora na svete. 

Pán Klvaňa okrem toho, že zrejme je platený americkými službami a mal by niekto skúmať, či sa tým nedopúšťa závažných zločinov proti bezpečnosti tejto krajiny je navyše vyšším stupňom havlistu: boľševickým havlistom. 

Čo si možno predstaviť pod pojmom boľševického havlistu? 

Vo včerajšom obsiahlom rozhovore pre Parlamentné listy tento docent, neviem čoho, uviedol, že ruskí propagandisti ako ľudia z Protiprúdu, Barabanov či Vyvadil, nemajú čo robiť v ČT, pretože šíria ruskú propagandu. 

Do kameňa vytesať.  

To je demokracia havlistov.  

Reklama

Nadväzujú na úplne analogickú prax predchádzajúcich boľševikov, ktorí tiež obhajovali tézu, že Víťazný február raz a navždy veci v tejto krajine rozhodol a inak tomu nebude. Triedny nepriateľ: vtedy kulak, dnes Vyvadilovia, Barabanovia či ľudia z Protiprúdu nemajú právo spochybňovať výsledky víťazného prevratu, vtedy komunistického, dnes havlistického. 

A teraz snáď aj vážne. 

Klvaňa a všetci havlisti tohto typu majú vážny problém: nech si hovoria čo chcú, ich úvahy majú podporu len tých najreakčnejších síl v krajine, tj. TOP 09, ODS a KDU-ČSL, teda cca 20 – 25 percent. Zvyšok národa to pravda asi vôbec nečíta a keď číta, myslia si, že tak hovorí nejaký blázon. 

Klvaňa nepochybne podvádza svojho amerického zamestnávateľa. 

Za tie obrovské peniaze, ktoré do neho investujú nie je schopný presvedčiť, okrem už proamericky presvedčených nikoho. Rozhodne nie je schopný presvedčiť normálneho občana s normálnym uvažovaním. A tak sa chce brániť: chce zakázať iné názory. 

Reklama

Demokrat každým kúskom. 

Avšak ide o poňatie nie americkej demokracie – tá je z princípu klamná, ale našej normálnej a poctivej českej demokracie. 

Nikdy by som sa neodvážil povedať, že Klvaňa, Fištejn, Romancov či Šafr nemajú právo verejne hlásať svoje myšlienky, hoci sú z môjho pohľadu scestné. 

Problém havlistov je v tom, že oni upierajú toto právo slobody prejavu tej väčšine, ku ktorej sa rád zaraďujem. 

A to by hádam malo vadiť. 

Reklama

Hovorte si, pán Klvaňa, aj keď sú to nezmysly. Ale nechajte hovoriť aj tých, ktorí vám neveria … 

Ak sa freneticky radujete zo slobody prejavu pri diskutabilných výtlačkoch časopisu Charlie Hebdo, potom snáď v Českej republike, musia mať právo na slobodu prejavu aj ľudia s názormi ako mám ja, najmä, keď cez totálne prevažujúci hlas vašich havlistických kolegov vo všetkých médiách podľa prieskumov ČT by len 26% občanov ČR súhlasilo s dodávkami zbraní na Ukrajinu a dokonca len 23% občanov ČR by súhlasilo s vojenským zásahom na Ukrajine. 

Vaše názory, pán Klvaňa. Osobne si myslím, že ste platený CIA. Inak si dôvody Vašej argumentácie logicky neviem predstaviť. 

Ale hovorte si, čo chcete. 

Ale uznávajte tú našu normálnu a poctivú českú demokraciu, ktorá nechce nič viac, ale azda ani nič menej, len aby mohol zaznieť aj názor väčšiny. 

Jasné?

Clear, boy?

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali