Jednou z najvýznamnejších výziev v elektronizácii súdnictva je zlepšenie služieb obchodného registra, tvrdí Najvyšší kontrolný úrad

Jednou z najvýznamnejších výziev v elektronizácii súdnictva je zlepšenie služieb obchodného registra, tvrdí Najvyšší kontrolný úrad

Bratislava 27. novembra 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Jednou z najvýznamnejších výziev v oblasti elektronizácie súdnictva je zlepšenie služieb obchodného registra. Konštatuje to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) s tým, že elektronizácia súdnictva má významný vplyv na skrátenie dĺžky procesov a môže pozitívne prispieť k zvýšeniu dôveryhodnosti justície v očiach verejnosti. Podľa úradu elektronická komunikácia súdov, a to najmä v oblastiach, ktoré majú pomáhať podnikateľom, výrazne zaostáva. V tlačovej správe o tom informoval hovorca NKÚ Marek Papajčík

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ)
Ilustračné foto

Ako ďalej priblížil, termíny nasadenia novej verzie užívateľsky „prívetivého“ obchodného registra či skrátenie lehoty na zápis do registra sú pre odbornú a laickú verejnosť neznáme. Súčasťou zmien v registri by malo byť aj rozšírenie registrátorov, teda tých inštitúcií, ktoré sú oprávnené zapísať obchodnú spoločnosť do registra. Dnes tieto úkony môže robiť len osem súdov, reformný zámer pritom počíta až so 150 registrátormi.

Reklama

S obchodným registrom súvisí aj zápis konečných užívateľov výhod, ktorý v posledných troch mesiacoch roka 2019 neprimerane zahltil súdy. Tie sa tak nevedeli a stále nevedia vysporiadať s obrovským množstvom návrhov na zápis do obchodného registra. NKÚ upozorňuje, že to spôsobilo výrazné predĺženie lehôt na zápis spoločností do registra, ktoré malo byť podľa zákona vykonané do dvoch dní a súčasne nebola dodržaná zákonom stanovená lehota na zápis konečných užívateľov výhod. V realite to trvalo niekoľko mesiacov. Najväčší nápor mal, ako konštatuje NKÚ, bratislavský registrový súd, ktorý dostal v období septembra až decembra 2019 takmer 52-tisíc podaní v agende obchodného registra.

 

Reklama
Slovenským súdom však dôveruje len 15 percent podnikateľov

NKÚ upozorňuje rezort spravodlivosti, že napriek niektorým reformám sa ani zďaleka SR nepribližuje národným cieľom ako napríklad snahe dosiahnuť 15. miesto v medzinárodnom hodnotení Doing Business. Slovensko sa dnes nachádza na 45. mieste. V európskom priestore dôveruje nezávislej súdnej moci viac ako polovica podnikateľov (54 percent), slovenským súdom však dôveruje len 15 percent podnikateľov a necelých 26 percent bežných občanov.

NKÚ zároveň pripomína, že nedôvera v súdnu moc sa z hľadiska udržateľného rozvoja krajiny môže negatívne premietať do nižšieho hospodárskeho rastu, menšieho záujmu podnikateľov o investovanie na Slovensku či do transparentnosti vo verejnom živote.

 

Nedostatočný pokrok ministerstva spravodlivosti

Rezort spravodlivosti zaviedol podľa NKÚ v ostatných rokoch niektoré užitočné reformy najmä pre podnikateľov, a to napríklad elektronické doručovanie, elektronický súdny spis či register doložiek, avšak ich kvalita je vzhľadom na ich neúplnosť a nedostupnosť nedostatočná. Kontrolný úrad pozitívne hodnotí, že ministerstvo spravodlivosti pred reformou tohto kľúčového obchodného registra pripravilo návrh opatrení a analyzovalo problematické oblasti.

Úrad dodáva, že realizácia sa však v dôsledku zdĺhavého verejného obstarávania stále odkladá. „Už v minulom roku mali byť v obchodnom registri vyčistené nekorektné údaje a zlé zápisy, dodnes to nebolo zrealizované a stále je táto aktivita len vo fáze prípravy,“ uzatvára NKÚ.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali