Bratislava 30. novembra 2020 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)
U žien stúpa jedenie surovej a varenej zeleniny. Zvyšuje sa aj každodenná konzumácia nesladených nápojov. Údaje o stravovacích návykoch zisťoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v rokoch 2013, 2016 a 2019 dotazníkom Zdravotné uvedomenie a správanie sa obyvateľov SR. Minulý rok tvorilo výskumnú vzorku 3744 respondentov vo veku od 15 rokov. Vzorku tvorilo 49,8 percenta mužov a 50,2 percenta žien
Každodenné pitie nesladených nápojov stúplo od roku 2013 zo 44,2 percenta na 45,6 percenta v predošlý rok. Podiel každodennej konzumácie ovocných džúsov a kofeínových nápojov klesol. Stúplo pitie energetických nápojov.
Z prieskumu vyplýva, že u respondentov stúpa konzumácia hovädzieho mäsa a hydiny. Každoročne vzrastá aj denná konzumácia údenín. Naopak, klesá jedenie čerstvých rýb. Respondenti uprednostňujú výrobky z rýb.
Za pozitívny výsledok pokladajú pracovníci z odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu ÚVZ SR pokles podielu ľudí, ktorí konzumujú margaríny denne alebo každý druhý deň. V roku 2013 ich denne alebo každý druhý deň jedlo 10 percent respondentov, v roku 2016 to bolo 9,8 percenta respondentov a v minulom roku išlo o 7,2 percenta.
Každým rokom klesá aj konzumácia mlieka. Denne alebo každý druhý deň v roku 2013 konzumovalo mlieko 42 percent ľudí, v roku 2016 išlo o 39,7 percenta ľudí a 37,1 percenta v roku 2019.
Zvyšuje sa aj každodenné jedenie sladkostí, stúpla aj konzumácia cestovín, ryže a strukovín. U mužov podľa zistení z prieskumu kleslo jedenie svetlého chleba a pečiva.
„Základnou podmienkou pri realizácii zdravej výživy je striedmosť v jedení. Zodpovedajúca energetická hodnota denne konzumovanej potravy má byť rozdelená na štyri až šesť jedál denne, pričom porcie majú obsahovať porovnateľné množstvá potravín,“ uvádzajú pracovníci z ÚVZ.