Je potrebné teraz rokovať s Američanmi?

Je potrebné teraz rokovať s Američanmi?

Moskva/Washington 10. júla 2018 (HSP/Politikus/Foto:TASR/AP-Dmitri Lovetsky)

 

Michail Ošerov si na portáli Politikus kladie otázku, či má význam komunikovať s Američanmi, ktorým nemožno dôverovať.

Ilustračné foto: Na snímke matriošky s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom

Prednedávnom sa americký prezident Donald Trump, známy svojimi nesystémovými a nepredvídateľnými krokmi, znova dostal pod tlak americkej protitrumpovskej elity a výsledkom je skutočnosť, že dnes ho tieto elity ešte viac kontrolujú a riadia. V čase boja o prezidentské kreslo Donald Trump svojimi názormi o tom, že USA by mali prestať byť svetovým žandárom vo svete, mali by sa sústrediť na zlepšenie svojej katastrofálnej ekonomickej situácie a takisto by Američania mali zmeniť svoje vzťahy k Rusku, vydráždil obamovsko-clintonovské elity a za nimi stojace korporácie, ktoré sa nechcú vzdať možnosti parazitovania na úkor celého sveta.

Reklama

Ako je všeobecne známe, Donald Trump od počiatkov svojho pôsobenia v Bielom Dome musí čeliť nevyberaným útokom protitrumpovských elít. Došlo k niekoľkým pokusom v americkom Kongrese a Senáte odstrániť Trumpa, pričom v boji proti Trumpovi sa spojili predstavitelia Demokratov i Republikánov. Takéto spojenectvo je pre amerického prezidenta veľmi nebezpečné, neustále hrozí, že aktivity protitrumpovských elít vyústia do impeachmentu voči Donaldovi Trumpovi.

Prezidenti USA prichádzajú a odchádzajú. Niekedy sú charizmatickí (Kennedy, Carter), niekedy evidentne hlúpi (Bush mladší, Reagan), v Bielom dome však môžu zotrvať maximálne 8 rokov. Na rozdiel od senátorov, ktorí sedia v Kongrese v priemere 20 – 30 rokov. Trump správne pochopil toto nebezpečenstvo a signál zo strany amerických elít. Preto zmenil svoju skôr deklarovanú politiku a začal politicky vystupovať v duchu hesla “byť pápežskejší ako sám pápež”. Po vymyslenom škandále o zasahovaní Rusov do amerických prezidentských volieb (žiaden americký dôkaz o zásahu Rusov do amerických prezidentských volieb neexistuje, Američania a mainstreamové médiá absolútne neberú do úvahy pojem prezumpcie neviny, ktorý by mal byť v demokracii nespochybniteľný) sa Trumpova politika voči Rusku zmenila. Trump bol pod nátlakom protitrumpovských elít nútený viesť krajne agresívnu politiku voči Rusku a vzájomné rusko-americké vzťahy sa opätovne zhoršili.

Našťastie primitivizmus protitrumpovských kruhov, ktoré nástoja na presadzovaní ekonomických i finančných sankcií proti Rusku priviedol ruské elity k totálnej strate ilúzii o západných partneroch. Rusi pochopili, že so “západnými partnermi” nie je možné nájsť zmysluplnú reč a zábavne pôsobí aj skutočnosť, že terčom sankcií sa stali aj oligarchovia typu Abramoviča a Deripasku, ktorí počas celej svojej existencie servilne plnili všetky americké príkazy. Ruskí oligarchovia typu Abramoviča a Deripasku boli Američanmi samozrejme potrestaní za to, že sa podľa Američanov neangažovali dostatočne v prípravách na ruský majdan a v boji proti Putinovi. Pravdou je, že proamerickí ruskí oligarchovia sa v boji proti Putinovi angažovali, Putin však je súper, ktorý výrazne prevyšuje ich možnosti.

Reklama

Žiaľ z druhej strany musíme konštatovať, že ruské kroky voči Američanom sú často polovičaté. Rusko stále pokračuje v investovaní do dolárových aktív, vrátane amerických cenných papierov, ktoré začínajú byť vhodné akurát tak na toaletné použitie. Rusko pokračuje aj v obchodovaní s použitím USD, pričom razantnejší prechod k euru, alebo iným valutám by bol určite pre Rusko výhodnejší.

Priamy stret záujmov Ruska a USA v poslednom desaťročí nastal v dvoch regiónoch – na Ukrajine a na Blízkom východe. Američania iniciovali štátny prevrat na Ukrajine a cez súčasné politické elity vedú hybridnú vojnu voči Rusku. Americký vplyv na Ukrajine sa zvyšuje, Američania dali do pohybu propagandistickú mašinériu, cieľom ktorej je spraviť z Ukrajincov totálnych nepriateľov Ruska a vrhnúť Ukrajincov ako svoju zástupnú armádu do boja proti Rusku.

Američanmi riadený štátny prevrat, pri ktorom sa nezákonným spôsobom dostala k moci súčasná kyjevská chunta, prinútili Rusov brániť svoje národné záujmy. Cieľom Američanov bolo obsadenie Krymu a premena tohto polostrova na nepotopiteľnú americkú lietadlovú loď, ktorá by ohrozovala celý juh Ruska. Rusko však úspešne prekazilo americké plány, Američanom sa Krym obsadiť nepodarilo a následne obyvatelia Kryma v legitímnom referende vyjadrili svoje rozhodnutie nezostať vo zväzku s Ukrajinou, kde sa do popredia dostávajú čoraz radikálnejšie neobanderovské zoskupenia a kde sa zhoršuje ekonomická situácia. Obyvatelia Krymu dali prednosť Rusku a preto sa stali súčasťou Ruska. V prípade Krymu ide o legitímne riešenie obyvateľov, na rozdiel od Kosova, ktorého vznik iniciovali Američania a v čele ktorého stoja Američanmi podporované albánsko-kosovské politické kreatúry podozrivé zo spáchania zločinov genocídy srbského obyvateľstva, nezákonného obchodu s ľudskými orgánmi a obchodu s narkotikami.

Rusko takisto podporilo výzbrojou obyvateľov východnej Ukrajiny, ktorí odmietli Američanmi riadený prevrat v Kyjeve. Namiesto politického dialógu kyjevská banda na americký príkaz poslušne nasadila proti vlastným obyvateľom príslušníkov “dobrovoľníckych bataliónov”, ktorých členovia neskrývali svoje neonacistické a neobanderovské cítenie, mnohí z nich pochádzali z radov ukrajinského podsvetia a počas nasadenia na východe Ukrajiny sa smutne preslávili mučeniami, krádežami a vraždami  príslušníkov  ruskojazyčnej menšiny. Obyvatelia Donecka a Luhanska však dokázali ubrániť svoju samostatnosť a množstvo ukronacistov našlo v Donecku a Luhansku svoj hrob. Je len na škodu, že porážka ukrobataliónov pri Ilovajsku a Debaľceve sa nepretavila do ďalšieho úspešného postupu voči kyjevskému režimu. S americkou pomocou sa podarilo Kyjevu konsolidovať situáciu a dnes si kyjevská banda znova verí a provokuje na frontovej línii v Donecku.

Podobne aj na Blízkom východe Rusko v období 2011 – 2015 priamo Sýrii nepomohlo, napriek Asadovým prosbám. Sýria do roku 2015 osamotená odrážala útoky USA, Izraela, Turecka, Saudskej Arábie a arabských monarchií Perzského zálivu. Sýrii pomáhal len Irán a Hizballáh, ruská pomoc sa ohraničovala na dodávky vojenskej techniky, streliva, zbraní, ruskí inštruktori cvičili sýrskych štábnych dôstojníkov. Až keď sa ukázalo, že táto pomoc je nedostatočná a hrozí Asadov pád, vstúpili Rusko priamo do sýrskeho konfliktu. Výsledky sa dostavili takmer okamžite, likvidáciou veľkej časti americkej zástupnej armády ISIS a proamerických bánd sa tlak voči Asadovi znížil a Asad začal upevňovať svoje postavenie.

Reklama

Rusko, Sýria a Irán dosiahli cenné úspechy v Sýrii a rovnako aj v Jemene, kde proiránski Houthiovia úspešne likvidujú saudský bojový potenciál. Američanom ostali Kurdi ako posledná zástupná armáda a na územiach pod kurdskou kontrolou Američania vybudovali niekoľko vojenských základní, z ktorých po dobrom neodídu. Nevadí, ak sa s nimi nedá dohodnúť po dobrom, odídu po zlom. Už sa začali guerillové útoky na amerických vojakov na území Sýrie a tieto útoky budú pokračovať. Čím viac Američanov umrie, tým skôr sa zvyšok zbalí a zo Sýrie utečie. Čím viac amerických hrobov pribudne, tým skôr sa priblíži dátum amerického odchodu zo Sýrie.

Pripravuje sa stretnutie ruského prezidenta Putina s americkým prezidentom Trumpom v Helsinkách. Obaja lídri budú rokovať o mnohých témach za zatvorenými dvermi, určite budú rokovať aj o Sýrii a Ukrajine. Američania sa pokúsia zafixovať momentálne pre nich výhodné status quo v Sýrii a na Ukrajine, Rusko bude musieť manévrovať. Dokiaľ však Američania neutečú zo Sýrie a Ukrajiny z dôvodu neprijateľných strát a finančných nákladov, rokovania s Američanmi nemajú väčší význam a mali by sa viesť v duchu “zdržiavania USA”. To čo Američania vyprovokovali v roku 2011 v Sýrii a v roku 2014 na Ukrajine sa im už našťastie čoraz viac vymyká spod kontroly a treba počkať, kým im to nevybuchne s plnou silou priamo do tváre.

Pred stretnutím Putina a Trumpa v Helsinkách navštívi Moskvu izraelský premiér Netanjahu. Izrael nezákonne okupuje Golanské výšiny a časť Sýrie, neustále útočí na sýrske územie. Formálne je Izrael a Sýria v stave vojny, Rusko sleduje vlastné záujmy a dosiaľ neposkytlo Asadovi modernejší systém PVO S-300. Napriek modernizovaným S-75 a S-200 ťahá sýrska PVO v súboji s izraelským letectvom a raketami za kratší koniec, pri útokoch Izraela umierajú sýrski a iránski vojaci i dôstojníci. Izrael si dáva samozrejme veľký pozor na to, aby neútočil v oblastiach, kde sa nachádzajú ruskí vojaci, no pokiaľ Rusko neučiní podobné kroky ako v roku 1983 ZSSR, kedy Sovieti dodali Sýrii moderné systémy PVO, Izrael zo svojimi útokmi neprestane. V roku 1983 museli Sýrčania zostreliť niekoľko izraelských a amerických bojových lietadiel, aby sa židovskí a americkí jastrabi umúdrili. Počet mŕtvych a zranených izraelských a amerických pilotov nakoniec jastrabov schladil a situácia sa stabilizovala. Žiaľ dnešné ruské politické elity nenašli dostatok politickej vôle, aby uskutočnili podobný krok ako v roku 1983 uskutočnili členovia sovietskeho Politbyra.

Izrael sa nechce vzdať nezákonne okupovaných území Golanských výšin a verí, že sa mu Golanské výšiny podarí udržať, rovnako ako nemieni vrátiť anektované územia Palestínčanov. Izraelské elity dúfajú, že budú môcť aj ďalej  presadzovať svoje záujmy a beztrestne bombardovať Palestínu, Libanon i Sýriu. Sýrska armáda každý deň prináša dôkazy o tom, že Izrael podporoval sunnitské teroristické bandy, Izrael porušuje medzinárodné normy a zákony, bez toho aby západný mainstream venoval izraelskej nezákonnej činnosti, rovnako ako nezákonnej činnosti Američanov, väčšiu pozornosť.

Izrael sa obáva o svoju bezpečnosť – rozumej, obáva sa o to, že bude musieť vrátiť územia, ktoré nezákonne okupuje Palestínčanom, Sýrčanom a Libanončanom. Ak chcú Izraelci žiť v pokoji, budú musieť tieto problémy riešiť. Predstava, že sa Izraelu podarí násilím presadiť svoje predstavy nadobúda trhliny. Teror Izraela proti Palestíne, Sýrii, Libanonu neprináša očakávané výsledky, práve naopak – problémy Izraela sa zväčšujú každý deň. Ak Izrael nezmení svoju politiku, bezpečnosť Izraela a jeho občanov sa nezvýši a rovnako sa nezvýši politická stabilita Blízkeho východu.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali