Je čas pripraviť sa na nový globálny geopolitický cyklus

Je čas pripraviť sa na nový globálny geopolitický cyklus

Bratislava 5. júla 2023 (HSP/Moderndiplomacy/Foto:TASR/AP – Ng Han Guan, Twitter)

 

Immanuel Wallerstein a Giovanni Arrighi významne prispeli do oblasti medzinárodných vzťahov a súčasnej kapitalistickej ekonómie. Vo svojich prácach, ako napríklad “Úpadok americkej moci” (2003), “Dlhé dvadsiate storočie” (2010) a “Adam Smith v Pekingu: (2009), ponúkajú cenné poznatky. Niektoré z nich skúmali ideologickú koróziu americkej moci v priebehu času, teda schopnosť Ameriky byť príkladom, ktorý by mal nasledovať takzvaný “slobodný svet”, a po druhé začiatok pádu Systémového cyklu akumulácie, ktorému v súčasnosti dominujú USA. Toto sú niektoré z relevantných prebiehajúcich zmien v scenári medzinárodných vzťahov

čínska vládnuca strana výročie
Na snímke tanečníci v odevoch záchranárov stoja pri čínskej vlajke počas ceremónie pred oslavami stého výročia založenia čínskej vládnucej komunistickej strany v Pekingu

Napriek niektorým oprávneným kritikám prístupov a záverov autorov, či už zo strany rôznych analytických škôl medzinárodných vzťahov, faktom je, že dnešný geopolitický a ekonomický svet už nie je taký ako na konci druhej svetovej vojny, ba dokonca ani taký, aký zdedili po skončení studenej vojny. Môžeme povedať, že predstava, že 21. storočie budú naďalej určovať USA a Európa, úplne stratila svoj význam.

Reklama

Stabilita Číny ako prevažne kapitalistickej ekonomiky, globálneho investora a zástancu jej geopolitického projektu spolu s oživením Ruska v posledných rokoch dokazujú, že USA a Európska únia (“Západ”) už nemajú kontrolu nad ekonomikou a svetovou ideológiou, resp. nad liberálnou demokraciou ako absolútnou hodnotou vychádzajúcou z krajín, ktoré sa zaviazali dodržiavať ľudské práva alebo demokraciu ako skutočné hodnoty. Takýto proces analyzoval napríklad John Mearsheimer vo svojom diele Veľký klam: Liberálne sny a medzinárodná realita, 2018″. Mearsheimer (John Mearsheimer: Hráme ruskú ruletu), ktorý ponúka logické a geopolitické chápanie sporu medzi NATO a Ruskom, znáša za svoje názory silnú kritiku. Napriek tomu zostáva jedným z mála analytikov, ktorí nepodľahli vojnovému ideologickému zriadeniu Bieleho domu. Stojí za zmienku, že Henry Kissinger, ktorý tiež považoval rozširovanie NATO na východ za provokáciu, potom zmenil názor (Henry Kissinger: Prečo som zmenil názor na Ukrajinu), aby nasledoval prevládajúce smerovanie Washingtonu. Dôsledné zachovanie historickej koherencie je mimoriadne dôležité

Na uistenie o predloženom argumente treba uviesť, že samotná myšlienka účinného záväzku USA v oblasti ľudských práv alebo dodržiavania medzinárodného práva stráca svoj význam, keď si spomenieme na Irak, Abú Ghraib a Afganistan, aby sme hovorili o najnovších skutočnostiach, ktoré sú najjasnejšími príkladmi porušovania územných práv a ľudských práv.

Reklama

Ako sme už zdôraznili (Vojna na Ukrajine: Vzniká nový multipolárny svet), invázia na Ukrajinu (2014-2022) znamenala významný zlom v tomto novom geopolitickom cykle moci, ktorý vzniká. Túto zásadnú zmenu nepreukázala len samotná ruská invázia, ale aj neschopnosť Západu účinne izolovať Rusko. Nízky vplyv USA a EÚ pri získavaní ďalších krajín, aby nasledovali stratégiu sankcií proti Moskve, ukázal, že je potrebné viac než len rétorika o územných porušeniach na Ukrajine. Nedostatok globálnej legitimity politiky Washingtonu je zrejmý, keď USA udržiavajú privilegované vzťahy s Izraelom, ktorý napríklad od roku 1967 nezákonne okupuje Západný breh Jordánu a Golanské výšiny. Okrem toho údajná obrana demokracie ako základného piliera zahraničnej politiky sa stáva krehkým predmetom, keď sa udržiavajú diplomatické vzťahy na vysokej úrovni so Saudskou Arábiou alebo Čínou, krajinami, ktoré podľa organizácií monitorujúcich túto tému vo svete, z ktorých mnohé majú sídlo v USA a EÚ, v minulosti systematicky porušovali ľudské práva.

Matias Spektor v časopise Foreign Affairs (máj/jún 2023) v článku “In Defense of the Fence Sitters: V článku “What the West Gets Wrong About Hedging” analyzuje príčiny neochoty tzv. globálneho Juhu prispôsobiť sa prijatiu západných pozícií voči Rusku. Je to dobrý návod na pochopenie toho, čo sa môže diať v medzinárodných vzťahoch a ich budúcnosti.

Vznik skupiny BRICS ako jednotky krajín s významnou globálnou ekonomickou projekciou a neskôr vytvorenie Novej rozvojovej banky vytvorili účinný orgán v rámci demokratizácie prístupu k medzinárodným úverom mimo tradičného centra vytvoreného v povojnovom období ako Medzinárodný menový fond (MMF) alebo Svetová banka. To je dôležitý detail tejto novej geopolitickej a hospodárskej konfigurácie, a to aj napriek zjavným rozdielom medzi jej zakladajúcimi členmi. Samotný možný vzostup BRICS na BRICS Plus s ďalšími krajinami, ktoré postulujú vstup do tejto skupiny, ukazuje, že niečo sa vymyká tradičnej schéme, ktorú sme doteraz poznali.

Ilustračné foto

Cliff Kupchan, predseda Eurasia Group, vo svojom článku na webovej stránke Foreign Policy s názvom “6 Swing States Will Decide the Future of Geopolitics” zdôrazňuje, že nová geopolitická dynamika sa mení pre nových hráčov, ako sú Brazília, India, Indonézia, Saudská Arábia, Južná Afrika a Turecko. Tieto krajiny nie sú v priamej sfére vplyvu USA a podľa autora by im Washington mal venovať viac pozornosti. Ide o krajiny, ktoré nepodporili sankcie presadzované EÚ a USA voči Moskve a snažili sa stanoviť vlastné línie postupu na základe svojich hospodárskych a geopolitických záujmov.

V článku Samuela Charpu “An Unwinnable War: Washington Needs an Endgame in Ukraine” (Nevyhrateľná vojna: Washington potrebuje konečnú hru na Ukrajine) uverejnenom v časopise Foreign Affairs sa uvádza argument, že predlžovanie vojny, v ktorej Rusko možno ani nevyhrá, ale pravdepodobne nebude porazené, slúži len záujmom (napríklad ekonomickým a geopolitickým) USA, vrátane možnosti zvýšenia nebezpečenstva vojenskej a dokonca jadrovej eskalácie. Európania a Ukrajinci sú v rámci logiky Washingtonu len pešiakmi. Treba uznať, že Moskva bude musieť skôr či neskôr svoje sťažnosti vypočuť. Aj keď zdravý rozum nenachádza vo Washingtone odozvu, viacerí analytici si to už uvedomili.

Reklama

Na základe súčasného scenára svet vstupuje do novej fázy. Tejto novej fáze nebudú veliť USA a EÚ. V tom spočíva najväčší problém Európanov a Severoameričanov: uvedomiť si, že ich mocenský cyklus sa končí, a neprijať to dôsledne. Čo tým myslíme? Zachovávanie rovnakých línií konania v studenej vojne, t. j. systematické vytváranie “komunistických nepriateľov” s cieľom získať spojencov a udržiavanie bojovej línie v zahraničnej politike, je vážnou chybou, ktorá nezmení konečný výsledok: geopolitický a hospodársky úpadok USA ako dominantnej mocnosti a Európy ako významného geopolitického regiónu.

Na druhej strane si EÚ ešte neuvedomila, že línia, ktorú diktujú USA a ktorú Brusel slepo nasleduje, spôsobí bloku ešte väčšie problémy. Mimochodom, výsledky sú už viditeľné: inflácia a nezamestnanosť sú viditeľnými špičkami ľadovca, do ktorého je EÚ vsadená. Strata vplyvu euroatlantickej osi je nezvratná.

Čo robiť? Je čas pripraviť sa na nový globálny geopolitický cyklus.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali