Javorčík: Cením si úspechy slovenského predsedníctva v obchodnej politike EÚ

Javorčík: Cením si úspechy slovenského predsedníctva v obchodnej politike EÚ

Brusel/Bratislava 27. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Najcennejším úspechom dosiahnutým počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ sú dohody týkajúce sa obchodnej politiky Únie. Vyhlásil to stály predstaviteľ SR pri EÚ Peter Javorčík, ktorý počas tohto polroka predsedal Výboru stálych zástupcov (COREPER) jednotlivých členských štátov EÚ v Bruseli. Priblížil, čo Úniu čaká v budúcom roku.

Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Javorčík
Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Javorčík

Jednou z kľúčových politických tém tejto jesene bola dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou známa pod skratkou CETA. “Niekedy je ťažko robiť rebríček, ale oblasť obchodu – nakoniec z toho vznikla veľmi zaujímavá, ale aj silne politická, dôležitá oblasť kvôli CETA. To bol zaujímavý príbeh a nakoniec, chvalabohu, aj s celkom úspešným koncom,” uviedol Javorčík.

Reklama

Druhým dôvodom, prečo si cení úspechy v obchodnej politike EÚ, je modernizácia obchodných nástrojov. Členské štáty v tejto téme nedokázali nájsť spoločnú reč niekoľko rokov, čo sa počas slovenského predsedníctva zmenilo. Obchodné nástroje by mali umožniť lepšie reagovať na nekalé obchodné praktiky a chrániť výrobcov v EÚ pred ujmou spôsobenou nekalou súťažou, čím zabezpečujú voľný a spravodlivý obchod.

Naopak, Javorčíka mrzí, že pre odmietavé stanovisko Talianska sa nepodarilo dotiahnuť do úspešného konca rokovania o viacročnom finančnom rámci EÚ, ktorý predurčuje objem a priority v rozpočtovom plánovaní Únie do roku 2020.

Reklama

V oblasti migrácie Slovensko počas predsedníctva v Rade EÚ predstavilo koncept efektívnej solidarity, ale jeho budúcnosť je otázna. “Úprimne povedané, bolo by veľmi optimistické si myslieť, že my tú debatu nejako dokončíme, ale podarilo sa nám aspoň naštartovať debatu vo veľmi citlivej a rozdeľujúcej otázke,” vysvetlil Javorčík.

Pripomenul, že efektívna solidarita je dôkazom, že stredoeurópske štáty dokážu okrem povinných kvót na prerozdeľovanie migrantov predložiť aj konštruktívny návrh. Teší ho, že dôraz Vyšehradskej skupiny na ochranu vonkajších hraníc EÚ si osvojili aj ostatné členské štáty. “To je to kľúčové, na čom sa vieme aj všetci zhodnúť,” zhrnul slovenský diplomat.

Slovenské predsedníctvo podľa neho vytvorilo dobrý základ na to, aby Malta, ktorá Bratislavu na predsedníckej stoličke vystrieda, dosiahla prijatie konkrétneho riešenia. “Nejaká relokácia asi bude súčasťou riešenia, ale teraz ide o to, či to bude na základe nejakej automatickosti, alebo či to bude skôr na základe dobrovoľnosti,” dodal Javorčík.

V budúcom roku bude podľa neho v európskych témach dominovať odchod Spojeného kráľovstva z EÚ, keďže sa to týka mnohých ďalších, aj finančných tém. Londýn zabezpečuje 16 percent finančných príspevkov členských štátov do rozpočtu EÚ. V súčasnej situácii sa Javorčík odmieta púšťať do špekulácií a čaká na to, kedy a akým spôsobom sa Londýn rozhodne oficiálne opustiť spoločenstvo.

Britská premiérka Theresa Mayová avizovala, že o tzv. brexit prostredníctvom uplatnenia článku 50 Lisabonskej zmluvy požiada do konca marca budúceho roka. Javorčík vysvetlil, že niekoľko týždňov po tomto rozhodnutí sa stretnú hlavy vlád a štátov EÚ, ktoré prijmú hlavne princípy rokovaní s Londýnom a schvália mandát Európskej komisie na začatie týchto rokovaní.

Reklama

Javorčík v budúcom roku očakáva pokračovanie debaty o reforme európskeho azylového systému, zvládaní prílevu migrantov a vzťahoch s Tureckom vrátane otázky liberalizácie vízovej povinnosti. Schválenie bezvízového styku s Gruzínskom očakáva na prelome marca a apríla. Ukrajina by sa podľa neho mala dočkať zrušenia víz do júna 2017.

Slovenský diplomat poukázal na viacero dôležitých volieb, ktoré sa v budúcom roku odohrajú v členských štátoch EÚ. Vo Francúzsku a Nemecku budú prezidentské voľby aj parlamentné voľby. Zákonodarcov si budú voliť aj v Taliansku, Holandsku a Česku.

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali