“Kontrolou osvetlenia môžeme efektívne riadiť fotosyntézu a dýchanie, a poskytnúť tak rastlinám ideálne podmienky pre rast aj pre odpočinok a dosiahnuť maximálneho úžitku,” vysvetľuje riaditeľ japonskej spoločnosti Mirai Shigeharu Shimamura základný princíp vertikálnych fariem fungujúcich na umelé osvetlenie.
Rastliny v nich rastú v plne kontrolovanom prostredí veľkých klimatizovaných hál, kde sa dá zvoliť ideálna teplota, vlhkosť, vetranie, prísun vody a živín, a predovšetkým svetla.
Pestovanie v hale vylučuje akékoľvek vonkajšie vplyvy, ako sú výkyvy počasia, škodcovia, plesne a podobne – vďaka tomu sa používa ďaleko menšie množstvo pesticídov a výnosy sú výrazne vyššie.
Japonci tvrdia, že oproti klasickej farme spotrebujú len jedno percento vody a šalát vypestujú vnútri skoro trikrát tak rýchlo, vďaka skrátenému striedaniu dňa a noci – a to navyše celoročne.
“Klasické svetlá produkovali veľa tepla, medzi jednotlivými poschodiami muselo byť veľa miesta a bolo treba chladenie. Svetelné diódy oproti tomu spotrebujú menej elektriny a vytvárajú málo tepla, takže môžu byť veľmi blízko k rastlinám, “opisuje Robert Colangelo z americkej spoločnosti Green Sense Farms revolúciu, ktorú do tohto odvetvia prinieslo v posledných pár rokoch požívania svetelných diód.
Napriek tomu ale produkcia vertikálnych fariem stále nedokáže cenovo konkurovať bežnej poľnohospodárskej produkcii. Problém je potom tiež v tom, že podobným spôsobom nie je možné vypestovať zďaleka všetko – aj keď sa sortiment stále rozširuje, je stále obmedzený hlavne na listovú zeleninu a bylinky.
Aj napriek tomu podobné farmy vznikajú jedna za druhou od Singapuru cez Japonsko až po Spojené štáty. Nielen spomínané dve spoločnosti na vertikálne farmárčenie vsádzajú ako na budúcnosť poľnohospodárstva.
bg