Ján Čarnogurský st.: Záruku lepšej vlády zatiaľ nevidím. Keby boli za týždeň voľby, vôbec by nemusela vzniknúť lepšia vláda

Ján Čarnogurský st.: Záruku lepšej vlády zatiaľ nevidím. Keby boli za týždeň voľby, vôbec by nemusela vzniknúť lepšia vláda

Bratislava 20. novembra 2020 (HSP/Foto:TASR – Michal Svítok)

 

Ján Čarnogurský starší sa 17. novembra osobne zúčastnil zhromaždenia na Hodžovom námestí, ktoré ohlásil ex-poslanec Peter Marček, Ten mu ponúkol možnosť vystúpiť na predmetnom zhromaždení a Ján Čarnogurský sa rozhodol ju prijať

Ján Čarnogurský
Na snímke Ján Čarnogurský

Pred cca 15 tisíc ľudí, ktorých si podľa jeho slov váži, sa postavil bez prípravy. Jeho vystúpenie zaregistrovali a komentovali médiá. Preto teraz reprodukujeme obsah jeho vystúpenia.

Reklama

Podľa Čarnogurského 17. november reprezentujú ľudia.

„Schádzame sa na výročie 17. novembra 1989 a teraz 17. november reprezentujeme my. My sme zaplnili toto námestie a iné námestia na Slovensku a my sa nahlas dožadujeme odstránenia nešvárov.“

Reklama

Spomenul, že aj pred 31 rokmi občania žiadali na námestiach zmenu režimu a dosiahli ju. Odvtedy podľa neho prišli nové problémy a opäť je potrebné zísť sa na námestí a o problémoch otvorene hovoriť.

 

Čarnogurský však nádej na zmenu zatiaľ nevidí.

„Zmenu môže zariadiť len vláda a parlament. Chceme lepšiu vládu. Žiaľ, keď si čítam prieskumy verejnej mienky, záruky lepšej vlády zatiaľ nevidím. Keby boli za týždeň voľby, vôbec by nemusela vzniknúť lepšia vláda.“

Príčinou podľa Jána Čarnogurského je nedostatok komunikácie medzi opozičnými stranami. „Nekomunikujú medzi sebou parlamentné opozičné strany a nekomunikujú medzi sebou ani neparlamentné strany, ktoré sa nedostali do Národnej rady, ale spolu podľa prieskumov reprezentujú viac než 10 % hlasov. Parlamentné strany si musia komunikáciu medzi sebou vyriešiť samy, my im do toho nedokážeme hovoriť. Ale môžeme hovoriť do komunikácie mimoparlamentných strán. Mali by začať spolu hovoriť aspoň strany podobného ideového a politického zamerania. Zdá sa, že samé to nedokážu.“

Ján Čarnogurký na manifestácii preto požiadal organizátorov, aby zvolali niečo ako koordinačný výbor neparlamentných strán, na ktorom by všetky strany mali rovnaké postavenie, nemali by žiadneho oficiálneho predsedu a na stretnutiach by hovorili o spolupráci, či až zlúčení podľa dohodnutej štruktúry do parlamentných volieb. „Škoda je tých 10 % hlasov.“

Reklama

 

Voľby v USA

Na záver sa Ján Čarnogurský vyjadril aj k téme prezidentských volieb v USA. “V Amerike boli prezidentské voľby a vyzerá to, že vyhral Biden. Už sa objavujú komentáre, že za Bidena Spojené štáty natlačia viac vojakov k ruským hraniciam cez „východnú Európu“, to akože cez nás. Ale keď na Rusko vyletí raketa z hociktorého štátu NATO, Rusko vypustí rakety na ciele vo všetkých štátoch NATO. Preto je veľmi dôležité, aby na Slovensku nebola základňa NATO.“

Podľa Čarnogurského minister Naď už pozval štyroch amerických vojakov, ale najradšej by pozval štyritisíc.

„Nedovoľme to. Žiadne americké základne na Slovensku“ dodal na záver Ján Čarnogurský.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali