Jágr mení históriu, strieľa góly, nečíta noviny a stále má svoj štýl

Jágr mení históriu, strieľa góly, nečíta noviny a stále má svoj štýl

Praha 3. mája 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Bill Kostroun)

 

Jaromír Jágr sa stal historicky najstarším kanonierom na turnajoch pod hlavičkou Medzinárodnej hokejovej federácie

Reprezentačné korčule nezavesil na klinec a opäť je hrdinom českého hokeja. Jaromír Jágr dostal aj v sobotu pražský kotol v O2 aréne do varu, keď strelil víťazný gól v dueli s Lotyšskom (4:2) a vo veku 43 rokov a 177 dní sa stal historicky najstarším kanonierom na turnajoch pod hlavičkou Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Ani tento honor ho však nedonútil uvažovať vážne a naďalej si ide po svojom.

Reklama
Na snímke český hokejista Jaromír Jágr

Skúsený veterán sa ani napriek vyššiemu veku v tempe hry nestratil. Lotyši sa snažili vyšťaviť unavených Čechov, ktorí mali rovnako ako oni v nohách piatkový duel so Švédmi (5:6 sn), ale nevychádzalo im to podľa predstáv. Navyše pod tlak ich pravidelným rytmom dostávala formácia Jána Kovářa na krídle so skúseným Jágrom. Kovář pridal ku gólu aj dve asistencie, Jágr jeden presný zásah. “Veľmi ťažký zápas. Dostali sa do vedenia a my sme mali šťastie, že sme potom mohli hrať presilovku. Lotyši sú vždy nepríjemný súper, dokonca by som povedal, že ešte silnejší ako Švédi,” cituje hokej.cz slová veľkej legendy.

Silnou zbraňou tímu usporiadateľskej krajiny sú zatiaľ presilovky. Proti Švédom využili dve, Lotyšom v početnej prevahe strelili dokonca až tri góly. Jágr v nich jazdí nezvyčajne pred bránku a zatiaľ mu to vyhovuje. Pri tomto ťahu žala úspech aj taktická genialita trénera Vladimíra Růžičku. “Nemám s tým problém a som rád, že to takto hráme. Je to podobný štýl, ako má Philadelphia. Všetko ide cez Vorasa (Jakub Voráček, pozn.), a tak by to malo byť. Ja svoje šance vždy budem mať, to je v pohode,” dodal Jágr.

Reklama

Dres s levom na hrudi si pritom už obliecť nemal, respektíve nechcel. Po MS v Minsku vyhlásil, že v ňom končí, ale počas sezóny svoj názor zmenil. Prišiel do Prahy a v O2 aréne spôsobil českú fanúšikovskú revolúciu. “Nie je to o mne, ale o Českej republike a českom hokeji. Žije to tu hokejom, čo si budeme hovoriť. Všetci chcú hrať hokej alebo byť trénermi. Teraz ich mám desať miliónov, niet sa čomu diviť,” pousmial sa Jágr.

Práve on je v súčasnosti najväčším expertom na lámanie rekordov a prepisovanie historických štatistík či už v zámorí alebo na medzinárodnej scéne. Stalo sa tak aj v sobotňajšom dueli proti Lotyšom, keď sa vo veku 43 rokov a 177 dní stal vôbec najstarším skórujúcim hráčom na fórach IIHF. Poctu mu vzdali aj organizátori šampionátu umiestnením jeho ďalšieho míľniku na kocku na ľadom. S Jágrom to však opäť ani nepohlo. “Nevšimol som si to. Noviny nečítam a nepozerám sa na kocku,” dodal so smiechom.

 

Kovář sa bál, že opäť trafí Jágra, proti Lotyšsku mu už “neprekážal”

Český hokejový útočník Jan Kovář mal pred vyrovnávajúcim gólom na 2:2 v sobotňajšom zápase MS proti Lotyšsku strach, že opäť zasiahne Jaromíra Jágra. Kovářova strela však tentoraz smerovala presne do horného rohu bránky a hostiteľská krajina napokon duel vyhrala 4:2.

Reklama

“V sezóne mi toto v Rusku niekoľkokrát vyšlo, tak som si na tú strelu celkom veril. Lenže v piatok som pri nej trafil Jardu Jágra do malíčka a skoro som mu ho zlomil. Teraz to našťastie prešlo do bránky,” cituje slová hráča Mettalurgu Magnitogorsk internetový portál idnes.cz.

Piatkový zápas so Švédskom (5:6 pp a sn) Jágr pre bolestivé zranenie nedohral. “Teraz mi pred bránkou neprekážal a nevadil. Lenže tesne pred strelou tam opäť prešiel a v tej chvíli som mal strach, že to znovu schytá. Ale dopadlo to dobre,” dodal so úsmevom Kovář.

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali