Ivan Kratochvíl: O Náhornom Karabachu bez politiky. Pred tromi rokmi som sa zhrozil, čo som tam videl

Ivan Kratochvíl: O Náhornom Karabachu bez politiky. Pred tromi rokmi som sa zhrozil, čo som tam videl

Praha 2. októbra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Armenian Defense Ministry,Ivan Kratochvíl)

 

Pred tromi rokmi vojenský expert Ivan Kratochvíl, veliteľ organizácie Československí vojaci v zálohe za mier, navštívil Arménsko, pozrel sa do Náhorného Karabachu. V emaili pre Sputnik sa rozhodol podeliť o svoje dojmy, bez toho aby stál na jednej zo strán dnešného vojnového konfliktu

karabach
Na snímke arménska armáda zasiahla azerbajdžanské tanky na frontovej línii separatistického regiónu Náhorný Karabach

Z Jerevanu do Náhorného Karabachu to je ,kúsok. Jednodňový výlet autom, kedy človek prekoná z nadmorskej výšky 1000 m priesmyk vo výške 1600 m, potom si odpočinie v doline vo výške 1000 m a znova nahor na ďalší priesmyk, tentoraz 1800 m a potom dlhý pád nadol. Po úmorných šiestich hodinách červených skál a polopúšte, rozohriatych slnkom na pre nás neskutočných 44 ºC, sa blížia lesy a ľudsky prijateľná teplota,pripomína bývalý podplukovník.

Reklama

“V Karabachu je vojna. Trvalá vojna medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Vojna, ktorá, ako tvrdia Arméni, trvá od čias príchodu Azerov na toto teritórium a vyhladenia pôvodného obyvateľstva, Kaukazských Albáncov. Táto vojna má rôzne skryté, či otvorené prejavy, podľa sily Ruského impéria, ktoré je jednoznačne mierotvorným prvkom, naberá, či znižuje intenzitu, ale trvá stále. Dejiny Arménska sú dejinami nepretržitých vojen.

Cez päť tisíc rokov písomne ​​doloženej histórie sa tento národ bráni. Z krajiny, ktorá sa rozkladala medzi tromi moriami, Stredozemným, Čiernym a Kaspickým, zostala hornatá oblasť, Arménmi nazývaná východné Arménsko a ohromné ​​množstvo Arménov v diasporách rozosiatych po celom svete. To sú tí šťastnejší. Ich predkovia totiž prežili ,starostlivosť’ turkojazyčných národov, ktoré si postupne ukrajujú z historicky arménskeho územia ďalšie a ďalšie časti. Táto ,starostlivosť’ bola pred sto rokmi označená novým, špecifickým názvom. Genocída,” podotýka pán Kratochvíl.

Reklama

Je vojak, a tak na ceste okrem krás prírody a minulosti venoval pozornosť aj obranným opatreniam Arménov. Samozrejme len do tej miery, ako mu to ako turistovi dovolili.

armensko
Arménsko

“Mal som pre arménskych dôstojníkov len slová chvály až do okamihu, keď som zazrel povedomú siluetu. Krv sa mi zastavila v žilách. Výkrikom som donútil vodiča zastaviť a neveriacky som zízal tým smerom. Ostatní v aute nevedeli, o čo ide, ale rešpektovali podivuhodnosť starého zbrojnoša. Vytrhol som manželke z kabelky starý fotoaparát a fotografia potvrdila moju intuíciu. Tam, kúsok od cesty, stálo nezakryté, v podstate nezabezpečené postavenie protilietadlového komplexu S-300.

Neveril som svojim očiam. Na ceste, kde sme stáli, jazdia kamióny z Iránu. Stačí zastaviť, vybrať trúbku, prirobiť trojnožku, počas piatich minút postaviť napríkald mínomet a behom pár minút je polovica Karabachu bez PVO. Takáto laxnosť mi vyrazila dych. Je vidieť, že aj národ, ktorý na má počet obyvateľstva neskutočné množstvo hrdinov, vrátane hrdinov ZSSR, vojvodcov, maršalov a generálov (napríklad Bagramjan), si občas nie je schopný poradiť s ľudskou blbosťou a úradníckym šimlom.

Prajem matkám, aby niekto dostatočne vysoko postavený dostal včas rozum, aby mŕtvych v tejto vojne bolo čo najmenej. Pretože štatistické čísla sú pre Arménsko dlhodobo neúprosne zlé. Táto krásna, starobylá kresťanská krajina, ktorej populácia sa zmenšuje. Čaká tento osud aj nás, Českú republiku?” pýta sa veliteľ organizácie Československí vojaci v zálohe za mier. “No, jedno je jasné. Slovo genocída už vymyslené bolo. A rodisko Bagramjana, Čardachlu, je dnes v Azerbajdžane. Strach arménskych matiek má názov ,Náhorný Karabach’,” hovorí na záver.

armensko
Arménsko

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:36

Rusko uviedlo, že v noci na nedeľu nad viacerými západnými oblasťami krajiny zostrelilo dovedna 17 ukrajinských dronov. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra AFP.

08:35

Bývalého hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina hospitalizovali v sobotu po jeho návrate do väznice v New Yorku – krátko po tom, čo tamojší najvyšší súd zrušil rozsudok z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov.

08:34

Ekonomické prínosy členstva Slovenska v Európskej únii (EÚ) sú významné. Integrácia do EÚ prináša priemernému občanovi SR dodatočný blahobyt v objeme 4000 eur a štvorčlennej domácnosti približne 16.000 eur za obdobie piatich rokov. Jedna tretina tohto príspevku k blahobytu však závisí od toho, ako efektívne sa dostupné prostriedky v ekonomike využívajú. Poukázali na to analytici Národnej banky Slovenska (NBS) v štúdii venovanej nadchádzajúcemu 20. výročiu členstva v EÚ. Slovensko do únie vstúpilo 1. mája 2004.

08:00

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamasu v Pásme Gazy.

08:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v sobotu neskoro večer ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru krajiny.

07:59

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy od Leonarda da Vinciho. Ako jedna z možností sa uvádza aj vystavenie tohto obrazu v samostatnej miestnosti. Ako podľa agentúry AFP to v sobotu uviedla riaditeľka múzea Louvre Laurence des Cars, takáto zmena by návštevníkom poskytla lepší umelecký zážitok.

07:52

07:31

Päť ľudí prišlo v sobotu o život a ďalších 33 osôb utrpelo zranenia pri vyčíňaní tornáda v juhočínskom meste Kuang-čou (Kanton). Okolo 15.00 h miestneho času (09.00 h SELČ) tornádo zasiahlo štvrť Paj-jün. Predbežné zistenia ukázali, že malo intenzitu tretieho stupňa na päťstupňovej škále.

07:30

Iracký parlament schválil v sobotu zákon o boji proti prostitúcii a homosexualite, ktorý ukladá tresty odňatia slobody za vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia v trvaní až do 15 rokov.

07:14

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili milionárovi Johnovi Jacobovi Astorovi, najbohatšiemu pasažierovi potopeného zaoceánskeho parníka Titanic. Ich novým majiteľom sa stal súkromný zberateľ z USA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali