Islamistickí radikáli často holdujú alkoholu, hazardu či drogám, tvrdí politológ

Islamistickí radikáli často holdujú alkoholu, hazardu či drogám, tvrdí politológ

Bratislava/Paríž 27. februára 2015 (TASR/HSP-Lefteris Pitarakis)

 

Neznalosť islamu – myslí si politológ a odborník na islam Jozef Lenč

Atentátnici, ktorí v januári tohto roku zaútočili na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, sa prihlásili k teroristickej organizácii al-Káida v Jemene, pričom podľa svojich slov pomstili proroka Mohameda zosmiešneného karikatúrami v tomto časopise. Politológ a odborník na islam Jozef Lenč si však myslí, že ich konanie je dôkazom ich neznalosti islamu.

Reklama

Podľa jeho slov drvivá väčšina islamských radikálov, ktorí sa podieľali na teroristických útokoch po 11. septembri 2001 – vrátane útoku na redakciu Charlie Hebdo – nebola pred teroristickou aktivitou nábožensky činná a ich prístup k viere bol vlažný. Tvrdí, že mnohých radikálov charakterizuje život v spoločensky vylúčených komunitách a neúplných či rozvrátených rodinách, ako aj životný štýl spojený s kriminalitou, drogami, alkoholom a hazardom.

Útočníci svoj čin odôvodnili ako pomstu za proroka Mohameda, ktorého týždenník Charlie Hebdo zosmiešňoval vo svojich karikatúrach. Takáto pomsta je však v rozpore s islamom a vrhá zlé svetlo na islam ako náboženstvo. Podľa Lenča je to dôkazom ich neznalosti islamu a ignorovania Mohamedovho učenia, pretože islam jednoznačne zakazuje zabiť človeka: “…že ten, kto by zabil dušu za niečo iné než za dušu zavraždenú alebo za skazu, ktorú šírila na zemi, akoby zabil všetkých ľudí. A kto by ju oživil, akoby oživil všetkých ľudí.” (Korán 5:32)

Reklama

“Súčasní radikáli majú násilie často priamo v povahe a je súčasťou ich života už pred teroristickým útokom,” tvrdí Lenč a dodáva: “Mnohí žijú život na hrane či za hranou zákona. Holdujú alkoholu, hazardu, drogám a islam nepraktizujú. Zvyčajne túžia po uznaní, dobrodružstve alebo po pomste za zničený život. Následne absorbujú instantný islam od nejakého potulného duchovného alebo vzhliadnu náborové videá na internete a rozhodnú sa spáchať akýkoľvek brutálny čin, ktorý ich dostane do médií, preslávi ich a dúfajú, že im prinesie raj ‘all-inclusive’. Ak by poznali islam, vedeli by, že toto ich konanie je len cestou do pekla.”

Podľa politológa nielen bratia Kouachiovci, ale aj drvivá väčšina teroristov, ktorí sa podieľali na útokoch po 11. septembri 2011, pochádzali z neúplných alebo rozvrátených rodín a ich život sprevádzali rôzne, nielen rodinné problémy. Charakterizuje ich život v sociálne vylúčených komunitách a život na hrane zákona sprevádzaný drogami, alkoholom a hazardom. Okrem toho je pre nich typický vlažný prístup k viere – nikto z nich nebol predtým nábožensky aktívny či výnimočne zbožný.

“Takto vykorenený mladý človek túži presadiť sa, byť konečne niekým, získať uznanie a zažiť dobrodružstvo. Rôzni radikálni kazatelia, jednotlivci a skupiny hľadajúce stratené existencie im ponúknu instantný islam, ktorý im umožní pomstu, sľúbi slávu a zaručí raj,” povedal v rozhovore pre TASR Jozef Lenč.

Do tohto raja by islamských radikálov mala dostať mučenícka smrť, na ktorú boli podľa svojich vlastných slov pripravení aj bratia Kouachiovci a ktorá je akýmsi vyústením ich celkovej snahy.

“V istých medziach sa dá povedať, že smrť je ich drogou, akousi finálnou dávkou. Za najväčšie zlyhanie by považovali to, ak by boli zatknutí a súdení za svoje zločiny. Okrem faktu, že by nesplnili poslanie, by sa ešte dozvedeli, že ich konanie bolo v rozpore s učením islamu,” domnieva sa Lenč.

Reklama

Bratia Chérif a Said Kouachiovci pri odchode z redakcie Charlie Hebdo po útoku vyhlásili, že patria k teroristickej organizácii al-Káida v Jemene. Tá sa k nim však prihlásila až po ich smrti, čo znamená, že organizácia svoju spojitosť s atentátnikmi nepriznala okamžite z bezpečnostných alebo iných dôvodov, alebo sa po ich smrti k nim priznala aj napriek tomu, že s útokom nemala nič spoločné. Podľa Lenča môžu byť obe tieto možnosti správne.

“Domnievam sa však, že miera profesionality akcie a jej prekvapujúceho prevedenia je skôr dôkazom, že niekto tak vzdialený a izolovaný, ako je jemenská odnož al-Káidy, to len veľmi ťažko mohol organizovať a riadiť. Oživenie značky al-Káida v tomto prípade môže byť skôr z dôvodu konkurenčného boja teroristických organizácii o pozornosť médií a sponzorov alebo snahou posilniť strach v spoločnosti: priliať olej do ohňa rastúcemu spoločenskému napätiu,” povedal Lenč.

Útok na redakciu Charlie Hebdo sprevádzala rukojemnícka dráma v obchode s kóšer potravinami. Atentátnik Amédy Coulibaly sa prihlásil k samozvanému Islamskému štátu (IS). Spolupráca medzi aktérmi oboch parížskych útokov je zrejmá, hoci spolupracovali s rôznymi teroristickými organizáciami.

“Toto môže znamenať buď to, že tieto dve organizácie spolupracujú, alebo to, že sa k obom organizáciám môže pripojiť ad hoc ktokoľvek. Obe možnosti sú rozhodne nebezpečné. Možno bolo ich zámerom len zvýšenie strachu a napätia v Európe. Radikalizácia a nárast extrémizmu,” hovorí Lenč.

Spúšťačom atentátu mohla byť ktorákoľvek karikatúra uverejnená v časopise Charlie Hebdo zosmiešňujúca proroka Mohameda alebo islam ako náboženstvo, ale takisto to mohla byť predzvesť ďalších akcií, myslí si Lenč.

Reklama

“Môže to byť spôsob, ako ešte viac vyhrotiť vzťahy medzi majoritou a moslimskou menšinou v Európe. Už pred Charlie Hebdo sme boli svedkami útokov vo Švédsku, protestov hnutia Pediga v Nemecku alebo protimoslimských vyjadrení politikov v Českej republike,” povedal Lenč a dodal: “Ich intenzita v posledných mesiacoch prudko narastá. Teroristický útok môže tieto ataky zintenzívniť. Možno práve o to teroristom ide.”

Ďalšie vydanie týždenníka Charlie Hebdo vyšlo v riadnom čase bez zmeškania v 16 jazykových mutáciách s karikatúrou proroka Mohameda na obálke. Na zelenom pozadí bol vykreslený moslim v turbane, ktorý drží ceduľu s nápisom “Je suis Charlie.” Titulok na obálke znel “Tout est pardonné” (Všetko je odpustené). Podľa francúzskych médií tým karikaturisti možno chceli povedať, že prorok Mohamed im odpustil, že si z neho uťahovali.

“V prípade, ak by karikatúru nezverejnili, znamenalo by to pre nich i francúzsku spoločnosť, že azda ustupujú teroristom. Novými karikatúrami poukazujú na svoje odhodlanie brániť vlastný postoj a svoje vnímanie slobody slova, ktoré povýšili nad toleranciu voči tým, ktorým ich konanie ubližuje,” povedal Lenč, ale poukázal aj na iný faktor: “Opätovné publikovanie karikatúr Mohameda sa tiež ukázalo ako ekonomicky výhodný krok, ktorý zvýšil popularitu a náklad časopisu. Žiaľ, tento krok, ako vidíme, nie je v prospech obnovenia vzájomnej diskusie a tolerancie vo svete. Opätovne otvára rany, ktoré v spoločnosti spôsobujú teroristi a všetci tí, ktorí sa vyžívajú v násilí a vzájomnej nenávisti.”

Bratia Said a Chérif Kouachiovci zaútočili na redakciu časopisu Charlie Hebdo 7. januára 2015. Útok si vyžiadal 12 obetí vrátane šéfredaktora a troch popredných karikaturistov. Po dvojdňovom prenasledovaní útočníkov spustila francúzska polícia 9. januára večer operáciu v priemyselnom parku, v ktorom sa atentátnici zabarikádovali. Bratia sa pokúsili prestrieľať von z budovy, polícia ich však pri tom usmrtila.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali