Írska vláda zlikvidovala nástupcu Anglo Irish Bank, ECB krok odsúhlasila

Írska vláda zlikvidovala nástupcu Anglo Irish Bank, ECB krok odsúhlasila

Dublin 7. februára (TASR) – Írsko v noci na dnes rozhodlo o likvidácii Irish Bank Resolution Corporation (IBRC), nástupníckej inštitúcii Anglo Irish Bank s cieľom získať priestor na reštrukturalizáciu dlhu, ktorý krajine vznikol na začiatku finančnej krízy. Rozhodnutie írskej vlády následne schválila aj Európska centrálna banka (ECB). Informovali o tom agentúry Reuters, AP, DPA a server BBC.

Celý proces sa uskutočnil v noci v priebehu niekoľkých hodín, keď najskôr na mimoriadnom zasadnutí likvidáciu IBRC schválila vláda a následne obe komory írskeho parlamentu. S cieľom uviesť zákon do platnosti sa zo začínajúcej trojdňovej cesty do Talianska vrátil prezident Michael D. Higgins, aby zákon ešte v skorých ranných hodinách podpísal.

Cieľom likvidácie banky bolo vytvorenie priestoru na novú dohodu s ECB o splácaní dlhu. Ako dnes v popoludňajších hodinách uviedol írsky premiér Enda Kenny, Európska centrálna banka s krokom Dublinu súhlasila. To znamená, že dlžné úpisy, na základe ktorých muselo Írsko splácať ročne 3,1 miliardy eur, sa pretransformujú na dlhodobé dlhopisy s nižším úrokom a splatné až v roku 2053. To bolo cieľom vlády, ktorá zmiernenie podmienok splácania dlhu za bankový sektor žiadala posledné dva roky, no s ECB sa doteraz nedokázala dohodnúť.

ECB už v priebehu dňa naznačila, že s navrhovaným riešením zo strany Írska bude súhlasiť. Uviedli to zdroje blízke rokovaniam medzi Dublinom a ECB. Vychádzali pritom z vyjadrení prezidenta ECB Maria Draghiho na dnešnej tlačovej konferencii, na ktorej ku kroku Írska vyhlásil iba toľko, že vedenie banky ho vzalo na vedomie a k podrobnostiam sa vyjadrovať nebude. Novinárov, ktorí žiadali viac detailov, potom odkázal na írsku vládu a írsku centrálnu banku. Ako povedal pre agentúru Reuters jeden zo zdrojov blízkych informáciám, Draghiho vyjadrenia naznačujú, že ECB plán Írska podporila. To neskôr potvrdil aj Kenny. "Dnešné rozhodnutie je historickým krokom na ceste k hospodárskemu oživeniu Írska," povedal premiér.

Reklama

Čo sa týka urýchlenej nočnej akcie, írsky minister financií Michael Noonan vyzval poslancov na rýchle schválenie návrhu zákona, aby začal platiť ešte pred dnešným otvorením súdov. Cieľom bolo, aby súkromní veritelia nemohli rozhodnutie vlády zlikvidovať banku napadnúť a celý proces skomplikovať. Noonan priznal, že blesková likvidácia 2-ročnej (nástupníckej) banky musela byť šokom pre 800 zamestnancov, ktorí v priebehu niekoľkých hodín prišli o prácu. Vláda však podľa neho nemala inú možnosť, nakoľko plány likvidácie banky, ktoré vypracovala pred niekoľkými mesiacmi, medzinárodné agentúry počas stredy (6.2.) zverejnili. V tento deň už vláda zrušila správnu radu IBRC a jej funkciu prevzala audítorská spoločnosť KPMG.

"Počuli ste už o likvidácii, ktorá bude v určitý deň oznámená, no k realizácii by malo dôjsť až o niekoľko dní či týždňov? spýtal sa Noonan poslancov, z ktorých mnohí mali na prečítanie návrhu len pár minút. Ako dodal, okamžité schválenie celého procesu likvidácie je jedinou šancou, ako zachrániť aktíva IBRC.

Reklama

IBRC vznikla pred vyše dvomi rokmi zlúčením Anglo Irish a Irish Nationwide Building Society. Tie v čase rozmachu realitného trhu poskytovali obrovské objemy úverov, čo ich po nástupe finančnej krízy a spľasnutí realitnej bubliny takmer zničilo. Aktíva IBRC sa teraz presunú na Agentúru pre správu aktív (NAMA), ktorá spravuje zlé úvery.

Na základe dohody z roku 2010 medzi bývalou írskou vládou a ECB muselo Írsko, ktoré sa po vypuknutí krízy v roku 2008 zaručilo za bankový sektor ako celok, splácať ročne do konca roku 2023 takmer 3,1 miliardy eur a o niečo menšie splátky platiť od roku 2024 do roku 2031. Celkové náklady tejto dohody vrátane úrokov tak predstavovali okolo 48 miliárd eur.

Írsko tento krok urobilo najmä preto, že koncom tohto roka sa mu končí záchranný program v hodnote 85 miliárd eur a za normálnych okolností by krajina už nepotrebovala druhú medzinárodnú pomoc. Pri vysokých nákladoch na splácanie dlhu za bankový sektor by však mala problémy splniť podmienky stanovené medzinárodnými veriteľmi.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali