Izrael trápi, či Hamas rakety dováža alebo sám vyrába. Gazu trápi, čo bude zajtra jesť

Izrael trápi, či Hamas rakety dováža alebo sám vyrába. Gazu trápi, čo bude zajtra jesť

Teherán, Káhira 21. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Irán údajne dodal Palestínčanom v Gaze technológie na výrobu rakiet

Irán poskytol Palestínčanom v pásme Gazy technológie na to, aby mohli sami vyrábať rakety dlhšieho doletu, uviedla dnes iránska polooficiálna tlačová agentúra ISNA.

Reklama
Deti vychovávané v kultúre smrti. Palestínske dievča drží po domácky vyrobený model rakety s nadpisom Izrael v hebrejčine a arabštine

Výroky veliteľa iránskych Revolučných gárd generála Muhammada Alího Džafarího patrili k najjasnejším vyjadreniam iránskych predstaviteľov o vojenskej podpore pre Hamas, poznamenala agentúra AP.

Iránske rakety Fadžr-5 počas týždeň trvajúcich bojov s izraelskou armádou zasiahli oblasť pri Jeruzaleme i v blízkosti Tel Avivu. Džafarí povedal, že Irán poskytol pásmu Gazy technológiu, aby sa rakety mohli “vyrobiť rýchlo”.

Reklama

Doteraz Irán odmietal, že by rakety Fadžr-5 priamo poskytol Hamasu, ktorý predstavuje sunitskú organizáciu. Teherán skôr podporuje šiítske hnutie Hizballáh v Libanone, ktoré počas vojny v roku 2006 vypálilo na Izrael tisíce rakiet.

 

Rakety strieľané zo striech obytných domov v Gaze na juh Izraela
Protiraketový Železný Dóm nie je ani zďaleka taký efektívny, ako by si Izrael želal

V Egypte skonfiškovali bojové hlavice pre pašované rakety Grad

Egyptské bezpečnostné úrady zadržali nákladné dodávky prevážajúce výbušné bojové hlavice a rozličnú ručnú muníciu, ktoré sa do krajiny dostali načierno z Líbye. Zhabali vyše 108 bojových hlavíc určených pre rakety Grad, ktoré vyvinul ešte Sovietsky zväz. Napísala to agentúra Associated Press.

Reklama

Citovala egyptského pracovníka bezpečnosti, ktorý si neželal byť menovaný. Uviedol, že pašované zbrane zadržali asi 430 kilometrov na severozápad od Káhiry, na pobreží Stredozemného mora. Podozriví pašeráci im však ušli.

Záplava zbraní z Líbye vyvoláva bezpečnostné obavy v Egypte, kde sa od minuloročného povstania polícia ešte plne nevrátila k svojim povinnostiam. Pašované zbrane sa často dostávajú do rúk islamských militantov na polostrove Sinaj, alebo sú pašované podzemnými tunelmi do pásma Gazy, kde v súčasnosti prebiehajú boje medzi hnutím Hamas a Izraelom. Väčšina svetových diplomatov dúfa, že konflikt sa chýli k svojmu koncu.

 

Ministri zahraničných vecí USA a Egypta Hillary Clintonová a Mohammed Kámil Amr

Prímerie na druhý pokus?

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová a jej egyptský kolega Muhammad Kámil Amr dnes oznámili, že prímerie medzi Izraelom a Hamasom začne platiť o 20.00 h SEČ, informovala tlačová agentúra Reuters.

Reklama

Garantom prímeria dosiahnutého na rokovaniach v Káhire bude Egypt. Amr povedal, že snahy na rokovaniach vyústili do dohody zastaviť paľbu, obnoviť pokoj a ukončiť krviprelievanie, ku ktorému dochádzalo v poslednom období.

Izrael súhlasil s prímerím, avšak neuvoľní blokádu pásma Gazy, uviedli izraelské zdroje. Od začiatku operácie Oblačný stĺp už izraelská armáda útočila na viac ako 1500 cieľov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu po oznámení o prímerí varoval, že možno bude potrebná rozhodnejšia akcia, ak sa nepodarí prímerie dodržať.

 

V Gaze dochádza už aj gáza. Ľudia potrebujú mier

Humanitárna situácia v pásme Gazy sa zhoršuje po vyše týždni bojov medzi Izraelom a militantmi. Oznámili to dnes predstavitelia palestínskeho zdravotníctva a úrad OSN na pomoc palestínskym utečencom (UNRWA).

“Zatiaľ sme na tom dobre, avšak dochádzajú nám mnohé druhy liekov, základné potreby prvej pomoci a ďalšie zdravotnícke zásoby,” uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva v Gaze. “Dúfame, že tieto potreby čoskoro dostaneme,” dodal.

Osem dní izraelského bombardovania v pásme Gazy spôsobuje, že mnoho z 1,5 milióna Palestínčanov v pobrežnej enkláve sa musí zdržiavať doma. Školy, banky, ministerstvá a väčšina obchodov zostáva zatvorená. Pri izraelských útokoch zahynulo približne 140 Palestínčanov vrátane mnohých civilistov.

“Situácia civilistov je zlá,” uviedol hovorca Úradu OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) Christopher Gunness. “Ľudia chodia von, len keď je to absolútne nutné,” dodal.

Humanitárne organizácie oznámili, že 80 percent ľudí v Gaze je závislých od pomoci.

 

Reklama

Izrael chcel zničiť rakety Hamasu, tie však stále lietajú

Izrael začal minulý týždeň v stredu ofenzívu, ktorej cieľom je zabrániť militantom z Gazy odpaľovať rakety na izraelské mestá. Židovský štát povolal tisíce vojakov na pozemnú inváziu, ak zlyhá úsilie zabezpečiť prímerie medzi oboma stranami.

Ľudia sa schádzajú už len na pohreboch

“Stále dúfame, že pozemná ofenzíva nebude, pretože okrem iného spôsobí aj množstvo humanitárnych problémov,” uviedol hlavný komisár UNRWA Filippo Grandi počas utorkovej návštevy Gazy.

Doprava na cestách sa obmedzuje najmä na štáby médií, sanitky, hasičské vozidlá a polievacie autá.

“V Gaze už dlho nie sú nepretržité dodávky elektriny. Zvyčajne sú prerušené denne na desať hodín,” uviedol otec troch detí. “Mám generátor elektriny, ale palivo je také drahé, že si peniaze nechávam na kúpu chleba a zeleniny,” dodal.

Reklama

Mnohí obyvatelia Gazy našli útočisko u rodiny a priateľov. Ostatní sa obávali toho najhoršieho, ak Izrael podnikne pozemnú inváziu, tak ako vo vojne v Gaze v rokoch 2008-2009, počas ktorej bolo zabitých 1400 Palestínčanov a deväť Izraelčanov.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali