Irán porušuje benzínové embargo “pod nosom” USA a hádže rukavicu ostatným sankcionovaným štátom, aby sa pripojili

Irán porušuje benzínové embargo “pod nosom” USA a hádže rukavicu ostatným sankcionovaným štátom, aby sa pripojili

Teherán 27. mája 2020 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Ronald Zak)

 

Prvý iránsky tanker na prepravu benzínu doplával k brehom Venezuely v nedeľu nehľadiac na hrozby zo strany USA. Ide o cisternovú loď Fortune, ktorá vyplávala z iránskeho prístavu Shahid Rajaee pred 72 dňami, aby pomohla Venezuele nahradiť nedostatok paliva, ktorý vznikol v dôsledku blackoutu rafinérií ropy v Bolívarovskej republike Venezeula

Ilustračné foto

Treba poznamenať, že v najbližších dňoch majú priplávať ďalšie štyri iránske tankery s palivom. Celkom poslal Irán do Venezuely 1,53 milióna barelov benzínu. Čo znamená táto dodávka pre import iránskeho benzínu vo svetle amerických hrozieb?

Reklama

Seyyed Saeed Mirtorabi Hosseini, odborník na politickú ekonómiu a energetiku a člen vedeckého kolégia iránskej Chorezmího univerzity, povedal v rozhovore pre Sputnik toto: USA zaviedli sankcie (v energetickom sektore) proti dvom krajinám Iránu a Venezuele. Tie ale dokázali čeliť týmto jednostranným zákazom USA. Úspešná preprava tankerov do Venezuely, ktorá naliehavo potrebuje palivo, je pre Irán svedectvom toho, že je na správnej ceste na ceste odporu tvrdým americkým sankciám. Je to symbol toho, že Iránska islamská republika roztrháva sankčné putá USA.

Odborník zdôraznil, že USA sotva budú môcť zaútočiť na iránske tankery v Atlantickom oceáne alebo pri pobreží Venezuely, pretože podobný manéver ich vyjde draho: tankerom bol zaistený eskort iránskym vojenským námorníctvom. Nemyslím si, že USA pristúpia na takýto krok, ako je útok alebo unesenie iránskych tankerov. Bude sa to považovať za porušenie medzinárodných pravidiel námornej dopravy a vyšlo by to Američanov veľmi draho. Jediným nedostatkom týchto tankerov je, že nemajú možno medzinárodné poistenie, pretože mnoho veľkých poisťovacích spoločností sa musela podriadiť pravidlám, ktoré im diktujú USA.

Reklama

Mohammad Sadegh JOKARI, odborník na politickú ekonómiu a vedecký expert Medzinárodného ústavu energetických výskumov pri Ministerstve ropy Iránskej islamskej republiky, podotkol, že tieto dodávky sú prvými krokmi nového koaličného frontu proti USA: S realizáciou škrtiacej politiky Donalda Trumpa voči iránskej ekonomike zmenil Irán svoj prístup. Ak sa predtým snažil niektoré krajiny (oi. Čínu, Indiu a Kóreu) prehovoriť, aby sa neriadili sankčnými obmedzeniami USA voči Iránu, následne teraz hádže rukavicu a hovorí im “zapojte sa do protisankčnej koalície. Irán teda vyzýva všetky krajiny, voči ktorým boli zavedené americké sankcie, aby sa spojili do jednotného frontu, aby čelili tomuto nástroju medzinárodnej politiky Spojených štátov.

Preto sa dá povedať, že úspešné vyslanie týchto tankerov je neúspechom Trumpovej medzinárodnej politiky sankcií voči Venezuele. Irán pomáha krajine, ktorej ekonomika sa ocitla na pokraji bankrotu. Irán dokázal, že nielenže sa na Blízkom východe nepodriaďuje diktátu USA, ale dokonca aj na ich záhumienkoch (v regióne Latinskej Ameriky) koná samostatne a rozhodne. Irán posiela signál, že Trumpova politika nebola úspešná na Blízkom východe, a snaží sa urobiť to, aby nebola úspešná ani v Latinskej Amerike. To je svojho druhu rana zasadená Trumpovej volebnej politike v nadchádzajúcich prezidentských voľbách.

Jokar je presvedčený, že žiadne vojenské útoky na ďalšie iránske tankery plaviace sa k brehom Venezuely nebudú, pretože vyhrážky Washingtonu boli len bluf: “Bolo veľa blufovania zo strany USA ohľadne toho, že zaútočia na iránske tankery, zadržia ich alebo unesú. Ale ako vidíme, Iránci dokázali Američanov priviesť do situácie tzv. dilemy bezpečnosti. V prípade akéhokoľvek útoku na iránske tankery zareaguje Irán okamžite v Perzskom zálive a zaútočí na americké loďstvo. Výrazným príkladom odvetných akcií bol prípad, kedy Veľká Británia zadržala náš tanker v Gibraltári.

Podľa Jokarovho názoru môžu USA ako odvetu iba začať agresívnejšiu mediálnu vojnu: Kroky, ktoré pravdepodobne podniknú Američania proti Iránu a Venezuele, spočívajú vo vytvorení ovzdušia v mediálnom priestore, v ktorom budú napríklad obviňovať venezuelskú vládu z toho, že vraj kradne valutové rezervy, aby prežila a zaplatila iránsku pomoc. V najbližších dňoch uvidíme, ako túto tému využijú americké médiá. Alebo začnú hovoriť o tom, že Madurova vláda dostala od Iráncov benzín, a teraz lúpia valutové rezervy Venezuely.

Odborník podotkol, že Rusko tiež hrá významnú úlohu v protisankčnom energetickom zväzku proti USA: Rusko, Irán a Venezuela môžu pracovať spolu, ich spolupráca môže dosiahnuť bod, kedy dokonca aj Trumpova sankčná ekonomická politika bude bezmocná. Krajiny, na ktoré boli uvalené americké sankcie, sa môžu napríklad pokúsiť obchodovať za pomoci nedolárových mechanizmov. Ne-dolárový obchodný systém bol úspešne vyskúšaný v obmedzenom režime medzi Ruskom a Čínou.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali