V emisnom škandále VW nastal posun, nadchádzajúce mesiace budú pre automobilku rozhodujúce

V emisnom škandále VW nastal posun, nadchádzajúce mesiace budú pre automobilku rozhodujúce

Wolfsburg 4. októbra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Už v roku 2008 viacerí technici Volkswagenu nainštalovali manipulatívny softvér do vozidiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto

V emisnom škandále koncernu Volkswagen nastal posun. Časopis Bild am Sonntag s odvolaním sa na správu z internej revízie zverejnil, že viacerí technici VW pri vypočúvaní priznali, že manipulatívny softvér inštalovali do vozidiel v roku 2008. Informovala o tom agentúra DPA.

Reklama

V tomto roku sa práve dokončoval projekt nového dieselového motora s interným označením EA 189, ktorého vývoj sa začal v roku 2005. Podľa technikov však nevedeli nájsť riešenie, ktoré by splnilo emisné normy a zároveň požiadavky na prevádzkové náklady. Preto padlo rozhodnutie o inštalácii manipulatívneho softvéru.

Volkswagen sa zatiaľ k informáciám týždenníka nevyjadril.

Reklama

Volkswagen mal dlhé roky problémy uspieť v USA, v krajine veľkých pickupov a terénnych áut. Len čo sa však v tomto roku začala ukazovať zmena trendu, prišla aféra so zmanipulovanými emisiami. Informovala o tom agentúra DPA.

Ako vyzerajú šance VW teraz? “Nasledujúce dva, tri mesiace budú rozhodujúce,” povedal analytik Jürgen Pieper z banky Metzler. “Potom budeme vedieť odhadnúť, akú veľkú krízu zažije Volkswagen v USA.” Dočasný zákaz predaja dieselových áut môže koncern zasiahnuť veľmi tvrdo, keďže práve tieto modely patrili k hlavným oporám VW. Každé štvrté predané vozidlo v USA totiž bol práve diesel.

Otázka teraz znie, do akej miery poškodenie imidžu zasiahne aj benzínové verzie VW. “Tento švindeľ môže zničiť dôveru, ktorú si Volkswagen budoval celé roky,” napísal renomovaný denník The New York Times. Hnev tamojšej verejnosti sa pravdepodobne priamo obráti proti šéfovi americkej dcéry VW Michaelovi Hornovi. Už 8. októbra musí čeliť otázkam členov Kongresu. Podobnú situáciu zažili aj najvyšší predstavitelia General Motors a Toyoty, ktorých si vyšetrovacie komisie Kongresu doslova ugrilovali do chrumkava. Pochopenia sa z tejto strany VW určite nedočká.

Aj bez aféry to mal Volkswagen v USA ťažké. Podľa odborníkov bola práve situácia za Atlantikom jedným z dôvodov pre spory medzi patriarchom Ferdinandom Piechom a teraz už bývalým šéfom koncernu Martinom Winterkornom. Vplyvný šéf podnikových odborov Bernd Osterloh označil vlaňajšie výsledky predaja značky VW v USA za “katastrofickú udalosť”.

Volkswagen bude musieť niečo podniknúť, keďže akékoľvek prípadné príjmy pohltia náklady na masové zvolávanie vozidiel, pokuty, honoráre právnikov a odškodné v rámci hromadných žalôb. “Mal by sa zvážiť úplný odchod osobných áut značky Volkswagen z USA,” myslí si analytik NordLB Frank Schwope. Koncern pred rokom 2007 dlhé obdobie vykazoval v severnej Amerike straty, odvtedy výsledky hospodárenia v tomto regióne nezverejňuje.

Reklama

Naproti tomu Pieper považuje podobný radikálny krok za predčasný. “Možnosť by to bola v prípade, že situácia zatlačí VW do kúta,” myslí si analytik. Podľa neho si takáto veľká automobilka nemôže dovoliť opustiť USA. Problémy spôsobila koncernu pomýlená stratégia, resp. snaha nanútiť kupcom to, o čo nemajú záujem. “Stačí rozpoznať, čo americký kupec chce,” hovorí Pieper. “A to sú veľké autá. SUV a pickupy a na masovom trhu nie príliš drahé. VW to príliš dlho ignoroval.” Porsche a Audi, ktoré patria do koncernu, slávia v USA úspechy.

V septembri dokázal VW medziročne zvýšiť predaj v USA len o 0,6 %. Americkému trhu sa pritom darí ako už dávno nie a konkurenčné automobilky vykazujú dvojciferný rast predaja. Navyše nové autá za Atlantikom sa kupujú priamo z dvora predajcov, a nie ako v Nemecku, kde sa najprv vozidlo objedná vo fabrike.

Nového šéfa koncernu Matthiasa Müllera čaká ťažká úloha. Reorganizovať spoločnosť a obnoviť dôveru zákazníkov nielen v USA. Dozorná rada od neho žiada, aby odcestoval do USA a verejne sa ospravedlnil ešte predtým, ako si ho pozvú na vypočúvanie do Kongresu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali