Inštitút Václava Klausa spomína na 25 rokov Českej a Slovenskej republiky: Čechoslovakizmus si nezískal srdcia Slovákov

Inštitút Václava Klausa spomína na 25 rokov Českej a Slovenskej republiky: Čechoslovakizmus si nezískal srdcia Slovákov

Česko 21. februára 2018 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Inštitút Václava Klausa publikoval knihu o rozdelení Česka a Slovenska s názvom Rozdelení státu – 25 let České a Slovenské republiky

Na snímke bývalý český prezident Václav Klaus

Úvod knihy napísal Jiří Weigl, ktorý pripomína mierové rozdelenie krajín. “Obdivuhodným mierovým a kooperatívnym spôsobom rozdelenia skončila prehlbujúca sa agónia spoločného štátu, započatá tzv. pomlčkovou vojnou v roku 1990.” Podľa neho to však bolo len vzplanutie latentnej krízy súžitia Čechov a Slovákov, ktorá vystupovala na povrch vo všetkých kritických momentoch existencie Československa od jeho vzniku.

Reklama

“Ani po sto rokoch nemáme odvahu si priznať, že Masarykova republika mala veľké vrodené defekty. Pre českých Nemcov bolo postavenie menšiny v národnom štáte pre tento účel umelo vytvoreného československého národa neprijateľné a nová republika sa ani nesnažila nijak zvlášť si našich Nemcov získať,” píše ďalej Weigl.

Účelovosť vzniku čechoslovakizmu sa začala rýchlo prejavovať. “Čechoslovakizmus si nezískal srdcia Slovákov. Účelovosť jeho vzniku – český záujem na výraznom prečíslenia slovenských Nemcov spojením so Slovákmi a hľadanie ochrany pred brutálnou maďarizáciou na strane slovenskej – sa rýchlo začala prejavovať. Predvojnový slovenský autonomizmus rýchlo prerástol v separatizmus, ktorý bol zneužitý Hitlerom a nacistami k zničeniu Československa,” vysvetlil.

Reklama

Weigl sa vyjadril aj k vzniku Slovenského štátu. Uviedol, že účasť Slovenského štátu ako satelitu Tretej ríše vo vojne proti Spojencom a podiel na vyvraždení vlastných židovských obyvateľov ideu slovenskej samostatnosti pošpinili a na niekoľko rokov zdiskreditovali, takže povojnová obnova Československa bola bez problémov presadená.

“Odsunom sudetských Nemcov však na českej strane prestal existovať pôvodný hlavný motív pre spojenie so Slovákmi. Tí naopak ťažko niesli dennú pragocentrickú prax komunistického režimu, ktorý bol Slovensku vnútený z Prahy. Pod totalitným nehybným príklopom tak v komunistickom Československu stále tlel a silnel česko – slovenský antagonizmus živený prirodzenou snahou Slovákov, ktorí medzitým dospeli v rozvinutý moderný národ, dosiahnutie vlastnej suverenity. Prejavilo sa to pri prvej príležitosti v roku 1968 a ani federalizácia republiky a skutočnosť, že veľa hlavných postáv normalizačného režimu vrátane prezidenta republiky Husáka boli Slováci, na tom nič nezmenila.”

“Po roku 1989 sa v podmienkach novo nabytej slobody uvoľnili stavidlá všetkých dlhodobo neriešených problémov krajiny a slovenská otázka bola jednou z najdôležitejších, aj keď to prezident Havel a jeho okolie neočakávali a spočiatku prehliadali,” dodáva Weigl.

Mierové, konsenzuálne a zmluvne podložené rozdelenie Československa patrí k unikátnym udalostiam v moderných dejinách. Výrazne prispelo nielen k udržaniu mimoriadne priateľských vzťahov medzi našimi krajinami, ale ukázalo Európe i svetu vzácnu schopnosť dohody a schopnosti nájsť riešenie i vo veľmi obtiažnych a potenciálne nebezpečných situáciach. Obom krajinám priateľské a vzájomne ústretové rozdelenie umožnilo zbaviť sa dlhotrvajúceho sporu dvoch národov, hroziaceho eskaláciou a dalo možnosť sústrediť sa na riešenie skutočných vecných problémov, ktoré obtiažne obdobie po páde komunizmu prinieslo. Odstup štvrťstoročia už umožňuje povedať, že obe krajiny v tom boli úspešné.”

Weigl upozorňuje, že rozdelenie Československa je témou, ktoré stále rezonuje v domácich politických šarvátkach. Stále počúvame invektívy, že Klaus a Mečiar rozdelili spoločný štát svojvoľne, že malo prebehnúť referendum atď. Opakujú to podľa neho najmä tí, ktorí mali podiel na rozpútanie česko – slovenskej krízy na začiatku 90. rokov a ktorí v nej zlyhali. “Na slovenskej strane je takáto kritika výnimočná,” píše Weigl.

Reklama

Preto sa Inštitút Václava Klausa rozhodol pripomenúť si 25. výročie rozdelenia Československa a vznik Českej republiky. Vďaka ochote Národného múzea sa tak 11. decembra 2017 konala diskusia Václava Klausa a Vladimíra Mečiara v historickej budove bývalého Federálneho zhromaždenia, na miestach, kde sa táto história písala. Menovaná publikácia prináša preto okrem iného aj prejavy Václava Klausa a Vladimíra Mečiara práve z uvedenej diskusie.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali