Incident vo vzdušnom priestore Sýrie je v  rozpore so zdravým rozumom a medzinárodným právom

Incident vo vzdušnom priestore Sýrie je v  rozpore so zdravým rozumom a medzinárodným právom

Bratislava 30. novembra 2015 (HSP/Foto: Veľvyslanectvo Ruska v SR)

 

V Bratislave, na pôde veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike sa uskutočnil brífing. Jeho témami boli priority zahraničnej politiky Ruska v súvislosti so situáciou v Sýrii. Na brífingu sa zúčastnil starší radca veľvyslanectva Dmitrij Kovaľkov a tlačový hovorca Alexej Kulagin

Brífing otvoril tlačový hovorca ruského veľvyslanectva Alexej Kulagin. Vysvetlil, že na tomto brífingu organizátori mienia poukázať na niektoré dôležité udalosti v oblasti zahraničnej politiky Ruskej federácie v súvislosti s vývojom situácie v Sýrii a rastúcu hrozbu medzinárodného terorizmu. Nastolil prvú tému – pád lietadla Airbus-321 ruskej leteckej spoločnosti Kogalymavia v Egypte 31. októbra, ktorého príčinou bol teroristický čin.

Reklama
Na snímke vpravo tlačový hovorca ruského veľvyslanectva Alexej Kulagin a závere starší radca veľvyslanectva Dmitrij
Na snímke vpravo tlačový hovorca ruského veľvyslanectva Alexej Kulagin a závere starší radca veľvyslanectva Dmitrij Kovaľkov

„Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike vyjadruje svoje úprimné poďakovanie oficiálnym slovenským úradom, verejným organizáciám,  občanom Slovenskej republiky, zahraničným predstaviteľom – a všetkým, ktorí vyjadrili svoju sústrasť ruskému ľudu, rodinám a blízkym obetí ruského leteckého nešťastia.

Dnes silnejúca hrozba terorizmu zo strany ISIL nadobúda globálne rozmery. Terorizmus nemá hranice, nemá  štátnu príslušnosť ani vierovyznanie. Likvidovanie hrozby takéhoto rozsahu si vyžaduje stmelenie úsilí medzinárodného spoločenstva. Je to všeobecná prioritná úloha, bezodkladné riešenie ktorej je nevyhnutné pre prežitie ľudskej civilizácie. Z našej strany vyjadrujeme sústrasť vládam, národom, rodinám a blízkym obetí teroristických útokov v iných krajinách.

Reklama

Ministerstvo zahraničných vecí Ruska menom prezidenta Ruskej federácie  Vladimíra Putina už informovalo všetkých medzinárodných partnerov, že ruské príslušné orgány dôkladne pracujú na hľadaní páchateľov. Táto práca potrvá dovtedy, kým všetci zúčastnení na tomto zločine nebudú identifikovaní, dolapení a postavení pred súd, nech by boli kdekoľvek. V tejto súvislosti Ruská federácia apeluje na všetky štáty, organizácie a jednotlivcov, všetkých priateľov a partnerov s výzvou o pomoc v tejto práci, aby vinníci boli náležite potrestaní a už aby sa  ďalšie podobné tragédie neopakovali.

Vítame zvýšenie povedomia všetkých našich partnerov o nutnosti spojenia a zosúladenia úsilí medzinárodného spoločenstva na potlačenie globálnej teroristickej hrozby.

Krátko o situácii v Sýrii. Posledné obdobie vývoja situácie v Sýrii a okolo nej prebiehalo v znamení intenzívnej diplomatickej činnosti, ústredným bodom ktorej bolo druhé zasadnutie ministrov medzinárodnej Skupiny pre Sýriu 14. novembra vo Viedni. Dve Viedenské stretnutia skončili dosiahnutím zhody o nasledujúcom. Po prvé, politický proces musí byť vedený samotnými Sýrčanmi – iba samotní Sýrčania môžu určovať osud svojej krajiny, vrátane osudu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Po druhé, aby sa zabezpečilo začatie tohto procesu je nutné čo najskôr zvolať rokovanie pod záštitou OSN medzi sýrskou vládou a opozíciou, a za týmto účelom určiť konečne, kto by mohol zastupovať opozíciu v rámci spoločnej delegácie. Po tretie, dohodlo sa na nutnosti jednotného vnímania teroristických organizácií, vypracovaní všeobecného zoznamu.

Kým neexistuje takýto jednotný zoznam teroristických organizácií, pokračovať Viedenský proces je zložité. Rusko nikdy nepozastavilo svoje úsilia o postup politického procesu a to počnúc prijatím z našej iniciatívy Ženevského komuniké z 30. júna 2012. Myslíme týmto zvýšenie úsilia o implementáciu Viedenských dohôd, ktoré, podľa nášho názoru, poskytujú príležitosť aby sa v blízkej budúcnosti začali vnútorné sýrske rokovania v záujme politického urovnania Sýrskej krízy.

Pokračujeme naše úsilie nasmerované nielen na hľadanie rozuzlenia pre politické urovnanie sýrskej krízy, ale tiež veľmi intenzívne, a to aj v rámci Viedenského procesu, konkrétne na „poli“ OSN, usilujeme o konsolidovanie protiteroristických akcií svetového spoločenstva v boji proti Islamskému štátu a ďalším predstaviteľom a organizáciám, ktoré tvoria medzinárodné teroristické bunky.

Reklama

24. novembra došlo k tragickej udalosti. Vo vzdušnom priestore nad územím Sýrie bolo zostrelené ruské lietadlo SU-24, ktoré spĺňalo protiteroristickú misiu na území Sýrie, a ktoré sa snažilo zachrániť nás všetkých pred teroristami. V dôsledku došlo k obetiam medzi ruských letcov. Ruské lietadlo zostrelila turecká stíhačka. 25. novembra ruský minister zahraničia Sergej Lavrov mal telefonický rozhovor s ministrom zahraničných vecí Turecka pánom Cavusoglu.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Turecký minister zahraničia začal tým, že vyjadril poľutovanie k smrti ruských vojakov. Ale zároveň sa snažil ospravedlniť akcie tureckého letectva s tým, že ruské lietadlo aj napriek opakovaným varovaniam, porušilo turecký vzdušný priestor, a v dôsledku toho na celých 17 sekúnd predsa len vlietol do vzdušného priestoru Tureckej republiky. Máme vážne pochybnosti o tom, že to bol náhodný incident, naviac,  máme dostatok informácií ktoré potvrdzujú, že sa jednalo o plánovaný akt. To je veľmi podobné na vopred pripravenú plánovanú provokáciu.

Podľa najnovších informácií v tejto oblasti je, medzi iným, dislokovaná infraštruktúra ozbrojencov, vrátane skladov so zbraňami a strelivom, a riadiacich centier. Nenaznačuje taký zvýšený záujem Turecka o tento región snahy ochrániť túto infraštruktúru a zabrániť jej zničeniu? Na túto otázku nám tureckí kolegovia neodpovedali. Radi by sme ešte raz zdôraznili, že naše údaje  objektívnej kontroly, ako sme opakovane uviedli, jasne ukazujú, že ruské lietadlo bolo v sýrskom vzdušnom priestore, kde bolo zostrelené, a spadlo 4 km od tureckých hraníc.

Sme presvedčení, že priateľské vzťahy medzi ruským a tureckým národom nie sú závislé na konaní niektorých politikov, ale v súčasnej fáze našich vzťahov tie dohody, ktoré sme uzavreli s tureckou vládou, sme nútení, podľa slov ruského prezidenta Vladimíra Putina, vážne prehodnotiť a znovu premyslieť s ohľadom na útok, ktorý bol vykonaný na naše lietadlo.

Rôzne masmédiá často uvažujú, či sa Rusko nechystá k vojne s Tureckom v súvislosti so spomenutou skutočnosťou. Naša odpoveď znie: bojovať s Tureckom sa nechystáme.  Postoj k tureckému národu sa nezmenil. Nemáme v úmysle podnikať kroky, ktoré by umelo provokovali vzájomné odcudzenie národov našich krajín. Máme len otázky týkajúce sa konania súčasného tureckého vedenia. Vždy sme sa snažili vyvíjať praktické, pragmatické vzťahy s našimi tureckými susedmi, a to v súvislosti so sýrskou krízou, najmä v čase, keď sme začali našu operáciu vzdušných a kozmických síl v Sýrskej arabskej republike a to na žiadosť oficiálneho Damasku.

Reklama

Tiež sa nás často pýtajú o dôvodoch, pre ktoré našim občanom neodporúčame návštevy Turecka. Chceme zdôrazniť, že to nie je žiadny druh pomsty. Sme veľmi objektívne posúdili prítomnosť teroristických hrozieb v Turecku. Tieto odporúčania sú postavené na základe objektívnej a komplexnej analýzy situácie.

Incident vo vzdušnom priestore Sýrie je v  rozpore so zdravým rozumom a medzinárodným právom. Ruské vojenské lietadlo  SU-24 bolo zostrelené nad sýrskym územím. Doteraz sme nepočuli žiadne zrozumiteľné ospravedlnenie zo strany najvyššej politickej úrovne Turecka, žiadne návrhy na náhradu ujmu a škody, nejaký prísľub k potrestaniu páchateľov trestného činu. Zdá sa, že turecká vláda zámerne smeruje rusko-turecké vzťahy do slepej uličky- ľutujeme o tomto.

V kontexte rastúcej hrozby medzinárodného terorizmu a začiatku rokovania o spoločných protiteroristických aktivitách, sú pre nás  nevysvetliteľné zradné údery do chrbta od tých, koho sme vnímali ako partnerov a spojencov v boji proti terorizmu. Takým spôsobom Turecko prekročilo hranice povoleného.

Pár slov o reakcii NATO k tomuto incidentu. Vyhlásenie Generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, sme vnímali ako trochu vynútené, a celkove zdalo sa, že zahaľuje postup tureckej strany.  Vieme, že bola veľmi živá diskusia. Turecku za útok na ruské lietadlo sa uštedrilo aj odsudzujúce hodnotenie. Vieme tiež, že vyhlásenie generálneho tajomníka Aliancie nebolo doslova odsúhlasené všetkými. Zdá sa, že urobil tak na vlastnú zodpovednosť. Obzvlášť si všimnime jeho vetu, všeobecný význam ktorej spočíva v tom, že prípad dodatočne zdôrazňuje potrebu nasadenia opatrení v súvislosti s nebezpečným priblížením ruskej vojenskej infraštruktúry k hraniciam NATO.  Pre každého vzdelaného človeka tu do oči bije pokrytecké pozadie tohto vyhlásenia.

Teraz  niekoľko všeobecných slov o jednom z najnebezpečnejších javov súčasnosti – medzinárodnom terorizme. Len kolektívne, zodpovedné, zamerané na porozumenie a spoluprácu úsilie je požadované  najmä v súčasnej zložitej medzinárodnej situácii, keď sme všetci nútení čeliť bezprecedentnej svojím rozsahom a povahou výzvam a hrozbám. Tieto hrozby sú späté najmä s hrôzou, s barbarskými krvavými zločinmi teroristov.

Pre lepšie pochopenie rozsahu a nebezpečenstva medzinárodného terorizmu pripomeňme si niektoré čísla. Skúsime si predstaviť. Za 10 rokov svet postihlo viac ako 100 tisíc teroristických aktov, obeťami ktorých boli ľudia rôznych národností a náboženstiev. Rukami extrémistických teroristických skupín iba v roku 2014 bolo zabitých viac ako 32 tisíc ľudí zo 67 krajín.

Pozícia Ruska voči terorizmu bola vždy dôsledná, pevná a jasná: proti tomuto zlu treba bojovať nekompromisne a dôsledne. Sme presvedčení, že akýkoľvek pokus ospravedlniť terorizmus, napomáhanie teroristom by sa malo fakticky hodnotiť ako spoluúčasť v terore, spoluvina na zločinoch.

Najmä pasivita niektorých krajín, a často aj priame napomáhanie terorizmu, v skutočnosti aj spôsobili vznik hrôzostrašného fenoménu – takzvaného Islamského štátu. Teroristi a ich ilegálne obchodovanie s ropou, ľudskými bytosťami, drogami, zbraňami, umeleckými dielami nielen kryli a sú naďalej zatajované, ale niektorí ľudia aj naďalej zarábajú, a zarábajú stovky miliónov a miliardy dolárov.

Žiada sa uveriť,  že po teroristickom útoku na ruské civilné lietadlo v Egypte, tragických udalostiach vo Francúzsku, brutálnych masakroch v Libanone, Nigérii, Mali konečne príde pochopenie nutnosti zjednotenia síl medzinárodného spoločenstva v boji proti terorizmu.

Dúfame, že vznikne skutočne široká medzinárodná protiteroristická koalícia, ktorá bude postupovať ako zjednotená mohutná sila a najmä podporí akcie ruskej armády, ktorá vykonáva úspešné zásahy proti teroristickým skupinám a štruktúram v Sýrii. Na zaver by som chcel vás informovať že tento týždeň Slovensko navštívila členka Rady federácie Ruska, zástupkyňa riaditeľa skupiny priateľstva so Slovenskom Elena Perminová, ktorá počas stretnutia s poslancami NR SR odovzdala svojim slovenským kolegom Výzvu Rady federácie RF parlamentom zahraničných štátov a parlamentným organizáciám v súvislosti s potrebou podnikania spoločných aktivít na boj proti medzinárodnému terorizmu. Tento dokument bol prijatý v Moskve 18. novembra roku 2015,“ povedal tlačový hovorca ruského veľvyslanectva Alexej Kulagin.

Reklama

V závere starší radca veľvyslanectva Dmitrij Kovaľkov odpovedal na otázky novinárov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:00

Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol smútočnú omšu za zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného, uvádza sa v dekréte uverejnenom v utorok.

Patriarcha Kirill, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podpísal dekrét, ktorým zakázal kňazovi Dmitrijovi Safronovi udeľovať požehnanie, nosiť kríž a rúcho na obdobie nasledujúcich troch rokov.

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali