Igor Melicher (Smer-SD): Judášsku zmluvu s USA Slovensko nepotrebuje

Igor Melicher (Smer-SD): Judášsku zmluvu s USA Slovensko nepotrebuje

Bratislava 25. januára 2022 (HSP/Foto:Facebook)

 

Strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) plánuje na 26. januára 2022 (streda) o 17. hodine na Hodžovom námestí v Bratislave protest „proti vojne, proti zdražovaniu a za predčasné voľby“. V súvislosti s týmto protestom sme sa opýtali niekoľko otázok člena predsedníctva Smeru-SD Igora Melichera

Igor Melicher
Na snímke podpredseda Mladých sociálnych demokratov Igor Melicher

Jednou z tém protestu majú byť aj predčasné voľby. Veríte tomu, že je reálne docieliť ich konanie, keď vieme, že ústavný súd na podnet od prezidentky rozhodol, že referendum o nich sa nemôže konať a koalícia nie je naklonená novelizácii ústavy v tomto smere?

Reklama

Prezidentka už stihla dokázať, že jej na vôli Slovákov nezáleží, keďže politicky zmarila referendum o predčasných voľbách, pod ktorého petíciu sa podpísalo takmer 600 tisíc občanov. Týmto krokom potvrdila, že je súčasťou vládnej koalície, ktorú potrebovala udržať pri moci, aby tak plnila pokyny z americkej ambasády. Práve preto nehrajú prezidentke predčasné voľby do kariet.

Strana SMER – SD sa pokúsila v parlamente presadiť ústavnú zmenu, ktorá by umožnila konanie predčasných volieb. Koaliční poslanci však tieto snahy zarezali, aj keď celý čas tvrdili, ako veľmi referendum milujú. Dnes koalícia potvrdzuje, že ani jeden z jej poslancov zmenu ústavy nepodporí.

Reklama

Práve preto ideme do ďalšej petičnej akcie k referendu o predčasných voľbách, v ktorej sa priamo ľudia môžu vyjadriť, či túto zmenu ústavy vedúcu k predčasným voľbám chcú alebo nechcú. Ak sa ľudia v referende vyslovia pozitívne, výsledok referenda nadobudne silu ústavného zákona a hlasy koaličných poslancov už nebude treba. Táto vláda napáchala za dva roky na Slovensku obrovské škody, preto sú predčasné voľby jediným východiskom z daného spoločensko-politického marazmu.

 

Ďalšou témou protestu je zdražovanie. Ako by riešil tento problém Smer, pokiaľ by bol pri moci? Aké nástroje by použil?

Je poľutovaniahodné, že vláda, ktorá má stále potenciál ústavnej väčšiny v parlamente nedokáže dostatočne pomôcť ľuďom v kritických momentoch, akým je napríklad aj zdražovanie takmer v každej oblasti. Cestu vidíme napríklad v znížení DPH na vybrané potraviny či pohonné hmoty, v regulácii obchodných reťazcov a vo väčšej podpore štátu smerom k prvovýrobcom, aby boli slovenskí producenti potravín konkurencieschopnejší a na pultoch našich potravín dominovali slovenské výrobky.

Ďalej sú tu možnosti v oblasti vratiek za plyn, regulovania ceny elektrickej energie, či posilnenia sociálnych transferov smerom od štátu k ľuďom, čo by odľahčilo rodinné rozpočty a nakoplo domácu spotrebu. Samozrejme sme za návrat sociálnych opatrení, akými sú obedy zadarmo, vlaky zadarmo, plnohodnotný 13. dôchodok, či pravidelný rast minimálnej mzdy. Takéto prosociálne opatrenia by dokázali ľuďom v náročnej situácii pomôcť.

Reklama

 

Protest je navyše zameraný aj proti takzvanej obrannej dohode s USA. Myslíte si, že tento protest môže pomôcť zvrátiť ratifikáciu tejto dohody, hoci postoj prezidentky už poznáme a od koaličných poslancov sa dá očakávať, že budú poväčšinou hlasovať za dohodu?

Takúto judášsku zmluvu Slovensko nepotrebuje, a ani nikdy nepotrebovalo. Už v roku 2019, kedy sa k nám na Slovensko táto zmluva dostala, sme ju na koaličnej rade odmietli kvôli tomu, že je pre Slovensko zjavne nevýhodná, nebezpečná a výrazným spôsobom zasahuje do našej suverenity.

Pre úplnosť však treba uviesť, že toto nie je zmluva, ktorú by pripravovalo Slovensko. Zmluva podľa všetkého vznikla v USA a na Slovensko sa dostala len ako ponuka, ktorá bola stranou SMER – SD zmetená zo stola. Dnes ju z koša vytiahol minister obrany Naď a minister zahraničných vecí Korčok. Zmluva v podstate dovoľuje armáde USA, aby na naše územie priniesla čokoľvek, napríklad aj vrátane jadrových zbraní, aby sem mohol prísť ktokoľvek, čo sme mohli vidieť aj v článku amerického The New York Times, ktorý tvrdí, že americká strana má na Slovensku v pláne cvičiť ukrajinských žoldnierov.

V podstate, táto zmluva vytvorí priestor, aby na Slovensku vznikla plnohodnotná americká základňa s cudzími vojskami, čo je pre nás po búrlivom 20. storočí neprijateľné. Prezidentka aj vláda vo veci prijatia zmluvy zradili svoj vlastný národ, uprednostnili záujmy americkej administratívy pred záujmami vlastnej krajiny a vydali nás tak napospas cudzej mocnosti, ktorá sa snaží Európu vtiahnuť do ďalšej vojny s Ruskou federáciou, čo robí zo Slovenska potenciálny vojenský cieľ.

Reklama

Budeme sa snažiť, aby zmluva v parlamente neprešla, lenže ako opozičná strana máme len obmedzené možnosti, preto bude najlepšie, ak nesúhlas s touto zmluvou vyjadria občania v referende. Zmluva má podľa medzinárodných právnych štandardov prednosť pred vnútroštátnymi zákonmi, ale nie pred ústavou. Ak by sa ľudia v referende vyjadrili, že túto zmluvu nechcú, toto rozhodnutie by nadobudlo silu ústavného zákona a zmluva by sa tak nemohla prijať.

 

Boris Kollár nedávno pozval opozíciu k okrúhlemu stolu v súvislosti s témou ústavného zákona o skrátení volebného obdobia. Myslíte si, že jeho zámer pri tejto téme bol úprimný? Pripomínam, že schôdzky sa z koalície zúčastnilo len hnutie Sme rodina.

Predseda parlamentu Kollár povedal, že by jeho hnutie zmenu ústavy podporilo, ak by začala platiť až po uplynutí mandátu tejto vlády a to podľa Kollára konkrétne od 1. 3. 2024. S niečím takým nemôžeme súhlasiť, považujeme za bezbrehý alibizmus a výsmech občanom zo strany predsedu Sme rodina. Ľudia chcú poslať preč túto vládu a skrátiť volebné obdobie tohto parlamentu. Majú na to svoje prirodzené právo, ktoré im však koalícia upiera. Možnosť uskutočniť predčasné voľby až v ďalšom volebnom období je zo strany pán Kollára len prejavom strachu zo straty svojej stoličky a koryta, ku ktorému má prostredníctvom moci prístup.

 

S ktorými stranami a subjektmi mienite spolupracovať v prípade petície za referendum o obrannej dohode a predčasných voľbách?

Iniciatíva strany SMER – SD vedúca k uskutočneniu referenda je otvorená podpore každého politického subjektu, ktorý má rovnaký názor na dané problémy, ako má strana SMER – SD.

 

V akom prípade budete považovať protest na Hodžovom námestí za úspešný a zmysluplný? V akú účasť dúfate?

Vnímame nálady v spoločnosti, komunikujeme s ľuďmi naprieč celým Slovenskom. Ľudia sa na nás obracajú a prejavujú veľké sklamanie, hnev, podráždenosť a cítia sa byť poškodení tým, čo táto vláda robí. Nebojíme sa preto, že by protest nemal podporu. V spoločnosti to dnes vrie viac než dosť.

Reklama

Ladislav Kováčik

 

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali