Identifikovali podozrivých páchateľov útoku novičkom na Skripaľa

Identifikovali podozrivých páchateľov útoku novičkom na Skripaľa

Londýn 19. júla 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Dylan Martinez/Pool via AP)

 

Britská polícia tvrdí, že identifikovala páchateľov útoku novičkom na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju v anglickom meste Salisbury.

Na snímke dcéra bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa Julija

 

Reklama

 

Informovala o tom vo štvrtok spravodajská stanica Sky News s odvolaním sa na agentúru Press Association.

Reklama

Britské úrady sú presvedčené o tom, že do tohto pokusu o vraždu je zapletených niekoľko Rusov, a pátrajú po viac než jednom podozrivom.

“Vyšetrovatelia sú presvedčení, že pomocou bezpečnostných kamier identifikovali podozrivých páchateľov útoku novičkom, a zároveň preverili záznamy ľudí, ktorí v danom čase prišli do krajiny,” uviedol pre Press Association zdroj blízky vyšetrovaniu.

Vyšetrovatelia sú si “istí”, že podozrivými sú Rusi, uvádza Sky News. Scotland Yard, ktorý vedie vyšetrovanie, bezprostredne odmietol podať ďalšie informácie.

Korešpondent stanice Sky News pre kriminalitu Martin Brunt uviedol: “Zhodovalo by sa to s dlhodobo presadzovaným názorom vlády, že za útokom na Skripaľovcov stojí ruský štát – alebo že prinajmenšom stratil kontrolu nad nervovoparalytickou látkou novičok, ktorá bola podľa expertov produkovaná iba v Rusku.”

Analýza vzoriek z domu Skripaľovcov ukázala, že najvyššia koncentrácia tohto armádneho jedu sa nachádzala na kľučkách dverí.

Reklama

Deň predtým, ako Skripaľovcov našli v bezvedomí v centre Salisbury, Skripaľa odviezol jeho známy na londýnske letisko Heathrow, kde vyzdvihol svoju dcéru Juliju vracajúcu sa z Moskvy. Podľa Brunta to poskytlo páchateľom približne päťhodinové okno na aplikovanie novičku na dvere ich domu.

Polícia nazhromaždila 5000 hodín záznamu z bezpečnostných kamier inštalovaných v inkriminovanej oblasti. “Tieto zábery boli porovnané so zábermi bezpečnostných kamier letiska Heathrow a ďalších letísk, nasnímaných v dňoch, keď došlo k útoku. Možno si tak spraviť predstavu o tejto dôkladnej a zložitej práci,” uviedol Brunt.

“Domnievam sa, že polícia dospela k danému záveru po tom, ako stotožnila osoby, ktoré sa 3. a 4. marca nachádzali v blízkosti domu Skripaľovcov, s osobami nastupujúcimi na let či dokonca smerujúcimi späť do Ruska,” dodal.

Po tom, ako sa Skripaľ (66) a jeho 33-ročná dcéra dostali do kontaktu s novičkom, boli hospitalizovaní a podstúpili intenzívnu liečbu. Obaja sa z otravy zotavili a medzičasom opustili salisburskú nemocnicu.

Štvrtková správa prichádza po tom, ako Dawn Sturgessová a jej partner Charlie Rowley boli koncom júna otrávení z rovnakého zdroja novičku ako Skripaľovci. Sturgessová (44), ktorá sa v neďalekom meste Amesbury dostala do kontaktu s dávkou tejto toxickej látky desaťnásobne vyššou ako Skripaľovci, medzitým otrave podľahla.

Reklama

Vyšetrovatelia tvrdia, že látka sa nachádzala vo vyprázdnenej fľaštičke od parfumu, ktorú pár našiel v tamojšom parku. Sturgessová si obsah nádobky pravdepodobne naniesla priamo na pokožku. Rowley (45) kontakt s chemikáliou prežil a stále podstupuje liečbu. Polícia v Amesbury zaistila vyše 400 vzoriek a predmetov.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali