I. KNEPPO: Vyjadrenia ministra Čaploviča ma ponižujú, budem konať ako osoba (2)

I. KNEPPO: Vyjadrenia ministra Čaploviča ma ponižujú, budem konať ako osoba (2)

Trenčín 20. novembra (TASR) – Rektora Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) Ivana Kneppa sa veľmi nepríjemne dotklo, že vyjadrenia ministra školstva Dušana Čaploviča proti Trenčianskej univerzite sa preniesli na jeho osobu a prostredníctvom médií ho ponižuje. Rektor to povedal novinárom na dnešnej tlačovej konferencii, na ktorej vedenie TnUAD informovalo o situácii najmä v súvislosti s kauzami na púchovskej Fakulte priemyselných technológií (FPT).

„Na sociálnych sieťach sa dokonca objavili výzvy na moju fyzickú likvidáciu, čo nie je veľmi príjemné. Nepríjemne to zasiahlo do môjho života, života mojej rodiny. Vyčkám, ako sa situácia vyvinie a potom budem musieť konať ako osoba. Aj ja mám svoje ústavné práva,“ zdôraznil rektor.

Minister školstva Čaplovič povedal, že Kneppo stratil jeho dôveru už vtedy, keď mu na ministerstve sľúbil, že zruší okamžité ukončenie pracovného pomeru dekanovi Jánovi Vavrovi. Podľa Kneppa nešlo o dohodu, ale nátlak zo strany ministra. „To nebola žiadna dohoda, to bolo vynútené z pohľadu nadriadeného orgánu. Nikto nemá presný záznam, čo som povedal,“ okomentoval problém Kneppo.

„Naďalej platí, že pán rektor stratil moju dôveru, čo umocňujú aj jeho posledné rozhodnutia. Napríklad aj jeho rozhodnutie o prepustení akademických funkcionárov šiestej najlepšie hodnotenej fakulty (FPT – pozn. TASR) spomedzi všetkých slovenských vysokých škôl,“ reagoval na Kneppove vyjadrenie minister školstva Dušan Čaplovič s tým, že ako minister mal určité podozrenia, ktoré nechal preveriť kontrolou.

Reklama

Na margo stredajšej (21. 11.) voľby dekana FPT v Púchove pripomenul, že doterajší dekan Ján Vavro nemôže kandidovať na dekana, keďže nie je zamestnancom školy. Nemôže byť volený a nemôže podľa neho zastávať na univerzite žiadnu funkciu. Vavrovi okamžite zrušili pracovný pomer pre vážne porušenie pracovnej disciplíny, čo odštartovalo vlnu protestov zo strany študentov a zamestnancov FPT v Púchove. Zdôraznil, že nemieni odstúpiť z funkcie rektora TnUAD. „Okrem piatich členov Akademického senátu TnUAD z FPT, ktorí sa zasadnutia nezúčastnili, mám podporu všetkých ostatných členov, rovnako ako členov Správnej rady."

Hoci spočiatku vedenie TnUAD nerátalo so sťahovaním celej FPT z Púchova do Trenčína, ale len so sťahovaním oddelenia priemyselného dizajnu, dnes už vedenie školy hovorí o sťahovaní celej fakulty. V Púchove je podľa neho predpísaný počet 20 študentov na jedného pedagóga, v skutočnosti je ich len asi desať a aj avizovaná kvalita FPT je podľa neho diskutabilná. „Boli kvalitnou fakultou v minulosti, keď tam figurovali iní profesori. Ak by sme zobrali súčasný stav, zostal by im asi iba bakalársky stupeň,“ pripomenul Kneppo.

Reklama

Podľa kvestorky TnUAD Ľubice Harakaľovej budú dôvody sťahovania FPT z Púchova do Trenčína čisto ekonomické. Univerzita nie je výhradným majiteľom budovy v Púchove, za jej časť musíme platiť nájom. Presťahovaním výrazne ušetríme a v Trenčíne budú mať študenti k dispozícii univerzitnú knižnicu a navyše do budov, ktoré nie sú naše, nemôžeme investovať prostriedky zo štrukturálnych fondov,“ uzavrela Harakaľová.

Študenti púchovskej Fakulty priemyselných technológií Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka vstúpili 11. októbra do okupačného štrajku. Protestná akcia fakulty s takmer 400 študentmi je reakciou na údajné plánované presťahovanie fakulty do Trenčína, ako aj podľa ich názoru nezákonný postup rektora TnUAD Ivana Kneppa, ktorý s okamžitou platnosťou zrušil pracovný pomer dekanovi FPT Jánovi Vavrovi.

Minister Čaplovič, rovnako ako študenti a vedenie FPT, považujú Vavra stále za dekana. V piatok 12. októbra sa zabarikádovali študenti na svojej fakulte a odmietli vstup pracovníkom rektorátu. Na akademickej pôde v Púchove bolo mimoriadne rušno, proti pracovníkovi TnUAD, ktorý mal napadnúť púchovskú šéfku akademického senátu, tam zasahovala aj polícia.

UPOZORNENIE: Správa bola rozšírená o 4. odsek – reakciu ministra Dušana Čaploviča.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali