Hystéria Západu je priamo spojená s očakávaním vojenského víťazstva Asada

Hystéria Západu je priamo spojená s očakávaním vojenského víťazstva Asada

Aleppe 27. septembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Diplomatické bitky o Sýriu v poslednom čase získali charakter totálnych obviňovaní Ruska zo strany Západu a úzko súvisia s prognózami ďalšieho vývoja v Sýrii, v ktorom USA a Západ očakávajú porážku džihádistov a “umiernenej opozície” v Aleppe. O vývoji situácie v Sýrii a protiruskej hystérii píše Jevgenij Krutikov 

Do vypuknutia vojny bolo 2 miliónové Aleppo najväčším sýrskym mestom, s rozvinutým ekonomickým potenciálom a s veľkým kultúrnym významom. Mesto patrí k najstarším mestám ľudskej civilizácie, pred rozhorením sa občianskej vojny prežívalo Aleppo svoj “zlatý vek”. Mesto označovali aj ako jedno z “hlavných miest Islamského sveta”, nehľadiac na jeho mnohokonfesionálnosť a kultúrnu rozmanitosť.

Reklama

Dnes je Aleppo len hromada rozvalín, v meste v katastrofických podmienkach prežíva približne 300 000 obyvateľov. Ekonomika v Aleppe neexistuje, infraštruktúra je zničená. Predstavy o tom, že pre Asada je dôležité získať Aleppo, pretože posilní svoj ekonomický potenciál a získa nových vojakov do svojej armády sú scestné. Získanie Aleppa bude pre Asada znamenať nové výdavky na humanitárnu pomoc pre obyvateľov, získanie nových brancov je takisto iluzórne, pretože bude potrebné filtrovať a preverovať mužskú populáciu, ktorá v Aleppe ostala žiť, navyše je otázne či sú psychologicky schopní nasadenia v sýrskej vládnej armáde. Ak sa začne do Aleppa vracať obyvateľstvo, ktoré pred džihádistami z mesta pred niekoľkými rokmi utieklo, finančné zaťaženie Asada sa ešte viac zvýši.

Aleppe v súčasnosti Foto: Aleppo Media Center/AP
Aleppe v súčasnosti Foto: Aleppo Media Center/AP

Džihádisti a opozičné skupiny, podporované USA a Západom začali s útokmi voči Aleppu na jar 2012. Vtedy začala séria teroristických útokov s využívaním samovražedných atentátnikov, začali sa prvé pouličné boje – najprv na predmestiach, neskôr v historickom centre a centrálnych štvrtiach. Opozícia v tom čase získala aj ťažké zbrane a tanky a upevnila svoju dominanciu nad Aleppom i Idlibom, pričom sa pripravovala na útok voči Damasku. Opozícia získavala dostatok pomoci cez tureckú hranicu, nad ktorou sýrske vládne jednotky stratili kontrolu.

Reklama

Sýrskej opozícii sa však nepodarilo napriek pomoci USA, Západu a Turecka dosiahnuť úplné víťazstvo. Na vojenskom letisku Kuvejres pokračovali v boji obkľúčení vojaci sýrskej vládnej armády, ktorí sa odmietli vzdať a viac ako tri roky v obkľúčení odolávali útokom opozície i džihádistov. Zásoby získavali leteckou cestou, pričom viacero sýrskych pilotov pri zásobovaní tejto obkľúčenej hrdinskej jednotky zahynulo.

Vojaci v Kuvejrese predstavovali “tŕň v päte” pre USA a sýrsku opozíciu, pretože narušovali jej zásobovacie trasy a viazali aj veľkú časť opozičných síl. Charakteristickým znakom vojny v Sýrii je ohraničenie ľudskými, materiálnymi a technickými zdrojmi. Týmto neduhom trpia takmer všetky zoskupenia v Sýrii, nielen Asadova armáda. Ak sa niekde objaví voľná skupina bojovníkov zložená z niekoľko desiatok členov a s dostatkom ťažkej výzbroje, ktorá obsadí strategicky výhodnú polohu, dokáže blokovať aj miliónové mesto. Blokáda sa skončí, ak proti nej zasiahne skupina vládnych vojakov, ktorá sa však musí často prepraviť zo vzdialenejších oblastí. Práve teroristi boli v taktike presúvania malých mobilných skupín podstatne úspešnejší ako sýrska vládna armáda, ktorá pôsobí vo väčších vojenských zoskupeniach.

radosť z víťazstva v Kuveirese  Foto: Printscreen youtube
radosť z víťazstva v Kuveirese Foto: Printscreen youtube

No pouličné boje v Sýrii si vyžiadali, aby teroristi do mesta presúvali čoraz viac svojich bojovníkov a zásob, či už spod Rakky, Palmýry, Homsu a Hamy. V Aleppe sa tak čoskoro ocitla väčšina najviac bojaschopných jednotiek džihádistov a umiernenej opozície. Navyše využívanie civilných obyvateľov Aleppa ako “živé štíty” pred útokmi ruského a sýrskeho obyvateľstva zvýšilo životnosť teroristov. V Aleppe nehrozilo, že ruské a sýrske letectvo zlikviduje presúvajúce sa kolóny, ako sa tomu dialo v pustine, kde ruské vrtuľníky lovili jednotlivé pickupy ako zajace.

Takže momentálne je situácia taká, že v Aleppe sa nachádza väčšina “zástupnej armády USA”, ktorá sa spolieha, že civilné obyvateľstvo ju ochráni pred útokmi ruského a sýrskeho letectva. V podzemí mesta sa nachádza množstvo tunelov a priestorov so zásobami, muníciou, v podzemí sa nachádzajú aj poľné nemocnice, v ktorých zranení teroristi získavajú odbornú lekársku pomoc. Teroristi veria, že vládne vojská sa nevrhnú do pouličných bojov, ktoré budú mať zničujúci charakter, podobne ako v Stalingrade. Aleppo je však obkľúčené a ak by sa nejakým spôsobom podarilo Rusom a sýrskej vládnej armáde teroristov a “umiernenú opozíciu v Aleppe zlikvidovať”, nemal by už kto na americkej strane bojovať.

Pred Damaskom stálo a aj stojí niekoľko možností, ako na danú situáciu reagovať. Jedna z možností je vrhnúť sa do krvavých pouličných bojov v Aleppe a zlikvidovať napriek vysokým stratám teroristov. Ďalšia možnosť je zaútočiť na Rakku, útočiť na oblasť v Deir ez Zor, tieto operácie budú pre sýrsku vládnu armádu menej krvavé, budú však trvať podstatne dlhšie.

Reklama

Možnosť zlikvidovať teroristov i umiernenú opozíciu v Aleppe je však nesmierne lákavá. Ak sýrska armáda zvíťazí, USA naozaj stratia svoju “zástupnú armádu” a na obdobie desaťročí môžu zabudnúť na zasahovanie do sýrskych vnútorných záležitostí. Navyše porážka teroristov v Aleppe by uvoľnila sýrske jednotky a tie by mohli byť nasadené v likvidácii zvyšných teroristických zoskupení. Teroristi sa v Aleppe skrývajú ako krysa v kúte, nemajú však dostatok síl, aby prelomili obkľúčenie a prebili sa z pasce. Aj úspešný prielom by bol len iluzórnym víťazstvom, pretože vo voľnom priestore by unikajúcich teroristov a členov “umiernenej opozície” zlikvidovalo ruské a sýrske letectvo.

Ilustračné foto Foto: Dmitry Lovetsky
Ilustračné foto Foto: Dmitry Lovetsky

Likvidácia teroristov v Aleppe by umožnila sýrskej armáde postup k Idlibu a ku tureckej hranici. Idlib predstavuje centrum ISIL, špecifiká vojny v Sýrii však rátajú s využívaním dopravných tepien. Aleppo s teroristami predstavuje vážnu prekážku, preto sýrski a ruskí vojenskí odborníci uvažujú o útoku na Aleppo. Krvavosť pouličných bojov, osudy civilného obyvateľstva a verejná mienka však predstavujú faktory, ktoré je potrebné starostlivo zvážiť.

Ak by však Aleppo získali sýrske vládne jednotky, nastal by aj ďalší problém. Turci v Sýrii nechcú, aby sa posilnilo postavenie Kurdov, USA svojou dvojtvárnou politikou oslabili svoje postavenie aj v očiach Kurdov a aj v očiach Turkov. V prípade ak Aleppo padne, americká zástupná armáda zložená z džihádistov umiernenej opozície bude zlikvidovaná, a USA stratia svoju reálnu vojenskú silu, ktorou môžu v regióne pôsobiť, Kurdi sa pragmaticky dohodnú s Ruskom a Asadom. Dohodnúť sa budú musieť aj Turci a ani Turci a ani Kurdi nebudú komunikovať s USA, ktoré tak stratia svoje pozície na Blízkom Východe.

Na snímke sýrsky prezident Bašár Asad (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin Foto:RIA-Novosti, Kremlin,Alexei Druzhinin
Na snímke sýrsky prezident Bašár Asad (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin Foto:RIA-Novosti, Kremlin,Alexei Druzhinin

Podľa niektorých vojenských odborníkov lukratívnosť útoku na Aleppo a prípadné zničenie americkej zástupnej armády zloženej z džihádistov a z umiernených džihádistov spočíva aj v psychologickom faktore. Víťazstvo sýrskej vládnej armády v Aleppe ukončí vojnu v Sýrii a o odchode Asada už nebude môcť byť ani reči. Celá politická stratégia USA a Západu skrachuje, tejto skutočnosti sú si americkí jastrabi a ich spojenci zo Západu vedomí. Preto sa zvyšuje miera ich hystérie a takisto snaha za každú cenu zvyšky svojich obkľúčených bánd v Aleppe zachrániť. V rámci tejto záchrany sa uchyľuje CNN propagandisticky aj k tomu, že vo svojich reportážach ukazuje malé deti s plyšovými hračkami ako obete útokov sýrskych vládnych síl a Ruska.

Sýrski vojenskí odborníci s nevôľou prijali aj skutočnosť, že pri predchádzajúcich prímeriach na ktorých nástojili najmä USA sa v Aleppe, vytvorili koridory pre civilné obyvateľstvo, ktoré tak mohlo opustiť miesto konfliktu. Tieto koridory však využila časť teroristov, ktorá použila civilné obyvateľstvo ako živé štíty a spokojne v rámci dohodnutého 24 hodinového prímeria odišla do Idlibu. Vďaka aktivitám diplomatov USA sa tak zachránili pred istou smrťou. Sýrski vojaci boli samozrejme s takýmto vývojom udalosti značne pobúrení. Diplomati USA pokrytecky žiadajú, aby sa brali do úvahy osudy civilného obyvateľstva pri prípadnom útoku sýrskej vládnej armády na obkľúčených teroristov v Aleppe. Je však verejne známe, že teroristi v Aleppe týrajú a vraždia civilné obyvateľstvo – to však USA evidentne nevadí. Takže podľa niektorých sýrskych vládnych dôstojníkov a vojakov nemajú čo Američanom vadiť ani straty civilného obyvateľstva, ktoré nastanú v prípade útoku sýrskej armády na pozície teroristov.

Reklama

Blížiaca sa bitka o Aleppo nepredstavuje len prelom v občianskej vojne vyprovokovanej zo strany USA a Západu, ktorá zničila rozvinutú Sýriu, rovnako ako boli svojho času zničené aj Lýbia a Irak. Bitka o Aleppo sa mení na rozhodujúcu bitku o potvrdenie vplyvu Ruska či USA na Blízkom východe.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali