Hystéria okolo Ukrajiny môže ľahko prerásť do otvorenej vojny. Kto budú porazení? Ako dopadne Slovensko?

Hystéria okolo Ukrajiny môže ľahko prerásť do otvorenej vojny. Kto budú porazení? Ako dopadne Slovensko?

Bratislava 27. januára 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Defense Ministry Press Service)

 

Existuje ešte na Slovensku pud sebazáchovy? Alebo ľahostajnosť, každodenný boj o holé prežitie a viera, že niekto druhý vyrieši problém za mňa, nás všetkých vženie do katastrofy? Potácame sa na okraji priepasti. Na samotnej ukrajinsko-ruskej hranici je málo ukrajinských jednotiek. Ukrajina ale stiahla na líniu prímeria s nekontrolovaným Ukrajinou Donbasom 120000 vojakov. Prečo asi? Aktivizujú sa polofašistické jednotky ako napríklad Azov

Ukrajina Doneck
Ilustračné foto

 

Reklama

Ostreľovanie Donbasu sa prudko zvyšuje. Rastú obete z radov civilného obyvateľstva, vrátane detí. Ale hlavne americké média už niekoľko mesiacov skoro dennodenne oznamujú o hroziacej invázii ruských vojsk na Ukrajinu. Už uvádzali a spomínajú aj rôzne dátumy.

Emblém nacistickej divízie SS Reich a Azov sú takmer zhodné

O masových dodávkach zbraní, desiatkach transportných lietadiel USA, Veľkej Británie, Kanady sa cudne mlčí. Nikdy sa nespomína, že väčšina z 15000 obetí vojny na východe Ukrajiny na Donbase bolo civilné obyvateľstvo najmä etnických Rusov z Donbasu. Počul niekto o Aleji anjelov v Donecku obetiam ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny? A o pamätníku deťom Donbasu, ktoré zahynuli počas ostreľovania? O tom, že dve najmladšie deti mali menej ako rok? Prečo neplatí známa latinská právnická zásada: Audiatur et altera pars – Vypočuj aj druhú stranu? Lebo sa to nehodí? Lebo to boli hlavne etnickí Rusi? Lebo Donbas neuznal protiústavný prevrat na Ukrajine v roku 2014?

Reklama

Pritom na dohode medzi Janukovičom a vtedajšou opozíciou o vyriešení krízy na Ukrajine (Majdane) boli aj podpisy ministrov zahraničných vecí Nemecka a Poľska a predstaviteľa Francúzska. A všeobecne sa vedelo, že „Majdan“ mal podporu hlavne na západe Ukrajiny a bol väčšinou odmietnutý rusko-hovoriacou väčšinou juhovýchodu Ukrajiny. Tou časťou, ktorá bola pôvodne dobytá Katarínou Veľkou od Turkov a Tatárov a volala sa Novorusko (Novorosija).

Nedávno CNN označila reportáž z Charkova na severe Ukrajiny ako Charkov, Rusko. Ale u nás na Slovensku, ktorí vieme trochu viac o európskej geografii, by sa mohlo trochu objektívnejšie informovať o udalostiach okolo konfliktu na juhovýchode Ukrajiny.

Rusi opakovane vyhlasujú, že nechcú zaútočiť na Ukrajinu. Z pohľadu Ruska by to bola bratovražedná vojna, ktorú nechce ani ruské obyvateľstvo ani politické elity. Nechcú ju ani obyčajní ukrajinskí vojaci, z ktorých mnohí hovoria po rusky. Rusi si tiež uvedomujú, že vzťahy medzi Rusmi a Ukrajincami by sa mohli v prípade vojny nenávratne pokaziť a navyše po tzv. obsadení by museli „živiť“ nie práve najbohatšiu Ukrajinu.

Na druhej strane vysokí ruskí politici už veľakrát zopakovali, že ak by sa „súčasný režim“ na Ukrajine pokúsil vyriešiť konflikt na Donbase vojenským spôsobom, Rusko nedovolí masaker civilného obyvateľstva Donbasu. Rozbuškou otvoreného konfliktu by teda bol útok ukrajinskej armády na odštiepenecký Donbas, nie ruská invázia Ukrajiny. A Rusi jasne hovoria, že v prípade útoku na Donbas by vojensky zasiahli.

Včera predseda vládnucej strany Jednotné Rusko vyhlásil, že vzhľadom na masové dodávky zbraní pre  ukrajinskú armádu a koncentráciu ukrajinských vojsk na Donbase, Rusko začne dodávať zbrane „Doneckej a Luhanskej republike“.

Reklama

Prvýkrát oficiálny predstaviteľ Ruska nepoužil výraz „nepriznané“ republiky“. To naznačuje, že v prípade útoku na Donbas Rusko môže oficiálne uznať zatiaľ nepriznané Donbaské republiky. Doteraz Rusko sa pridržiavalo Minských dohôd, podľa ktorých Donbaské oblasti majú dostať širokú autonómiu v rámci Ukrajiny, čo ale Ukrajina napriek svojmu podpisu doteraz odmietala.

Nikto asi nechce otvorenú vojnu, ale situácia je výbušná. Uvedomila si to aj ukrajinská vláda. Na začiatku mediálnej kampane o ruskej invázii vyjadrenia väčšiny ukrajinských predstaviteľov nepotvrdzovali možnosť ruskej invázie. Všetko sa zmenilo po návšteve ukrajinského ministra obrany v USA. Ale po tom čo sa nedávno začala medzi obyvateľstvom na Ukrajine šíriť panika (hoci väčšina si nemyslí, že Rusko zaútočí), ukrajinskí predstavitelia začali vyzývať k pokoju.

Dôvodom že zhoršujúca sa ekonomická situácia na Ukrajine, vyvolaná panikou a vývozom kapitálu. Niekedy sa zdá ako keby Ukrajina menej chcela bojovať ako USA, Veľká Británia a západné média. Pravdou je, že by sa bojovalo na Ukrajine a nedajú sa vylúčiť v prípade rozsiahlejšieho konfliktu aj raketové údery na vojenské ciele a základne vo východnej Európe. Hlavne tie, ktoré by boli použité na podporu vojenských operácii.

V Nemecku, Taliansku, Francúzsku, Chorvátsku a Maďarsku sa začínajú ozývať oficiálne hlasy vyzývajúce na rokovanie a upokojenie celej situácie. Samozrejme ďaleko ľahšie sa hovorí o vojne, keď je niekto vzdialený tisíce kilometrov od Európy. Ale my na Slovensku môžeme byť veľmi ľahko zatiahnutí do prípadného konfliktu. A pre nás bratovražedného, pretože aj Ukrajinci aj Rusi sú pre nás blízke národy. A ani Rusi z Donbasu, ani ruskí a ukrajinskí vojaci nechcú zomierať pre záujmy niekoho iného.

Podpísanie dohody s USA o obrannej spolupráci (Defense Cooperation Agreement) a vybudovanie vojenskej infraštruktúry USA môže napomôcť vyvolaniu obrovského konfliktu a Slovensko sa môže stať legitímnym vojenským terčom. Veď v prípade konfliktu je naivné si myslieť, že letiská, muničné sklady a logistické centrá, spravované americkou armádou nebudú použité na podporu vojnových operácii.

Reklama

Ale je tu aj ekonomický a sociálny aspekt. V prípade vojny a nových sankcií voči Rusku bude ochromený hospodársky život v Európe. A čo Slovensko? USA prežijú. Sú za „veľkou mlákou“. Z Bratislavy do New Yorku je vzdušnou čiarou 6850 km a do Los Angeles je to až 9850 km. A v strede je Atlantický oceán. Ale Slovensko sa ocitne veľmi blízko konfliktu. Sme zvyknutí, že máme, síce drahší,  plyn, ropu, hnojivá a iné nevyhnutné suroviny. Ale v prípade reálneho konfliktu s veľkou pravdepodobnosťou zostaneme bez akýchkoľvek surovín. Možno Katar, USA a Austrália dodajú nejaký plyn do západnej Európy, ktorý ale bude značne drahší ako ten už drahý dnešný.  Nikto teraz nevie koľko ho bude a za akú cenu. Európa a jej priemysel môže hospodársky skolabovať. A čo Slovensko? To bude absolútna katastrofa.

Netreba pristupovať k dohode o obrannej  spolupráci s USA ľahkomyseľne.

„Veď nič také strašné sa nedeje. Posilní to našu bezpečnosť“.

Neposilní. Práve naopak. Staneme sa legitímnym vojenským terčom a reálne môžeme byť zatiahnutí do úplne pre nás zbytočnej bratovražednej vojny. S katastrofálnymi hospodárskymi následkami. USA sú ďaleko za „mlákou!“. Ich sa to nebude týkať. Zlé jazyky hovoria, že budú bojovať s Rusmi do posledného Ukrajinca. Bude sa to ale bytostne dotýkať nás.

Kto budú porazení? Naša európska civilizácia a jednoznačne Slovensko! Hlavní víťazi? Určite Čína a nepriamo aj islamskí fundamentalisti.

Páni poslanci a politici všetkých strán. Keď nič iné, tak sa aspoň riaďte pudom sebazáchovy. Ide o Vaše ženy, mužov, deti, starých rodičov. Aj pred prvou svetovou vojnou sa zdalo, že taká strašná vojna nemôže vypuknúť v Európe. Vypukla.

Nepotrebujeme dohodu o obrannej spolupráci s USA. To nie je o rusofilstve ako to niektorí deklarujú. Nedajme sa zbytočne našou ľahkomyseľnosťou zatiahnuť do vojny s katastrofálnymi následkami pre Slovensko a naše deti a vnúčatá. Páni poslanci, myslite na Vaše deti a vnúčatá a majte pud sebazáchovy.

Dezider Štefunko

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:58

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa má od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky. Zároveň sa má táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať. Vyplýva to z návrhu novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorý Ministerstvo financií (MF) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

13:51

Juhokórejská vláda budúci týždeň spustí finálne kroky na pozastavenie licencií štrajkujúcich lekárov. Už zhruba mesiac totiž štrajkuje viac ako 90 percent z 13.000 stážistov a rezidentov proti vládnemu plánu prudko zvýšiť počet študentov na lekárskych fakultách.

13:49

Štát chce zlepšiť situáciu pod Strečnom urýchleným doinštalovaním väčšieho množstva oceľových sietí, ktoré budú zachytávať skaly padajúce z brala na cestu. Zároveň rokuje s dodávateľmi tunela Višňové, aby sa urýchlilo jeho odovzdanie do užívania. Uviedol to v piatok na brífingu minister dopravy SR Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) po skončení rokovania krízového štábu.

13:37

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, majú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani. Vyplýva to z návrhu zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

13:36

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu spotrebiteľských cien, ako sa očakávalo, “je súčasťou hry”. Uviedol to člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Martinš Kazaks v rozhovore vo Washingtone, kde sa zúčastňuje jarného zasadania Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky.

13:35

Ceny zlata v piatok ráno prudko vzrástli a priblížili sa k rekordným maximám po správach o izraelských útokoch na Irán, ktoré zvýšili dopyt po tzv. bezpečných investíciách. Spotová cena zlata sa v piatok ráno nakrátko vyšplhala až na 2417,79 USD (2264,06 eura) za uncu (31,1 gramu). Júnový kontrakt na zlato na komoditnej burze Comex stúpol 2433 USD za uncu.

13:32

Skupina G7 v piatok v súvislosti s útokom v Iráne vyzvala na zmiernenie napätia v regióne a varovala pred “katastrofálnymi dôsledkami pre civilné obyvateľstvo” v prípade plnohodnotnej izraelskej operácie v meste Rafah. Ministri zahraničných vecí týchto siedmich najvyspelejších krajín sa na stretnutí na Capri taktiež zaviazali pomôcť Ukrajine s protivzdušnou obranou.

13:26

Havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Investori by mohli dostať ponuku na opravu približne 500 mostov, na ktorých by po oprave určitý čas zabezpečovali aj ich údržbu a štát by investíciu postupne splácal, podobne ako jeden z úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. V piatok to po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smer-SD) povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Cez PPP projekty by sa mohla rozšíriť aj železničná trať z Bratislavy do Košíc.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) gestikuluje na brífingu počas kontrolného dňa na rezorte dopravy
13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali