Humenskí animátori priblížili deťom v tábore život počas komunizmu

Humenskí animátori priblížili deťom v tábore život počas komunizmu

Bratislava 6. augusta 2019 (HSP/TK KBS/Foto:Pxhere)

 

Tvrdý režim. Vypočúvania. Zakázané kresťanské symboly. Internacionála. Tajné modlitby. Sviečková manifestácia. Revolúcia. Pád komunizmu. To všetko si pripomenuli mladí z Humenného na tradičnej Chatovačke s témou “Buduj svoju vlasť!“. Humenskí animátori pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie priblížili ďalšej generácii život počas komunizmu so všetkým, čo k tomu patrí

Ilustračné foto

Akonáhle vyrazil vlak zo stanice, animátori začali propagáciu svojich politických strán. Šimonov úlet, Slobodná voľba (SLOVO) a komunistická strana Úsvit sa počas celého transportu do Viničiek snažili o priazeň svojich voličov. Mali pripravené plagátiky, letáčiky, nálepky a iné pozornosti či sľuby. Každé dieťa mohlo rozhodnúť, ktorej strane venuje svoj hlas. A večer to už bolo oficiálne. Podpis komisii. Opona. Papier. Pero. Jedna strana. Jeden krúžok. Urna. Tvoj hlas. Takto mohli všetci neplnoletí voliči zistiť, ako reálne prebiehajú voľby. V noci sa zrátali všetky hlasy a ráno prišiel oslavný verdikt víťaznej stany Úsvit a s ňou aj listina narušiteľov priebehu volieb. Atmosféra komunizmu bola v podobe kulís a kostýmov totožná s realitou spred tridsiatich rokov.

Reklama

Strana Úsvit sa o všetko postarala a všetky problémy vyriešila za voličov. Bola to správna voľba. Ponúkla deťom vzdelanie na deväťročnej Základnej škole Karla Marxa, kde sa zdokonalili v rôznych predmetoch. Najväčší ohlas mala hudobná výchova, kde sa deti učili nielen táborovú hymnu, ale aj Internacionálu či Pieseň šťastných detí. V ten istý deň si deti slávnostne prevzali svoje občianske preukazy a čakal ich zábavný program, ktorý je známy aj ako „táborové gagy.“ Tentokrát bol pod názvom „Aj múdry proti piatim“. Avšak počas tohto večera boli rehoľníci v tábore výrazne upozornení na ich činnosť, kňazi na spovedanie a sestry na rozhovory s mladými.

Uprostred tábora bola na pláne jednoduchá túra, ktorá sa niesla v duchu plnenia päťročnice. Deti počas nej získavali zručnosti správneho pioniera. Večer si prevzali svoje červené pionierske šatky a jednohlasne zvolali sľub pioniera. Opäť zaznela Pieseň šťastných detí. Lenže deti už neboli až také šťastné. Začali sa prvé výsluchy. V tábore sa objavili krížiky na modrej šnúrke, čo sa predsedovi KSS nepáčilo. Vzniklo podozrenie na skupinu Tajných, ktorí presadzujú kresťanské hodnoty medzi deťmi. Preto hlavný člen Štátnej bezpečnosti počas dňa náhodne kontroloval obyvateľov, či nenosia kresťanské symboly a ak áno, poslušne ich museli odovzdať v prospech štátu a následne dostali predvolanie na výsluch. Taktiež museli mať pri sebe svoje občianske preukazy.

Reklama

Štvrtok. Najtvrdší deň. Skorší budíček. Náročná rozcvička v pyžamách. Tvrdé výsluchy nielen detí, ale aj animátorov. Všetci už pochopili, že s Úsvitom nesvitá na dobré časy, ale naopak. Celý deň sa niesol v športovom duchu. Jeho zakončením bola spoločná spartakiáda v bielych tričkách, dievčatá v modrých a chlapci v červených kraťasoch. V tento deň sa deti taktiež museli naučiť bežať potichu, zakradnúť sa, schovať sa pred komunistami. Tajná omša mimo tábora. Pocit, že konajú niečo zakázané, ale správne. Omša, na ktorej počuť zvuk babety a húkačiek. Do tábora sa vracali ako jednotný dav, ale v tichosti, so sviečkami. Zaspievali štátnu hymnu, pápežskú hymnu a bez strachu sa pomodlili desiatok ruženca. Prišli v pokoji. Húkačka. Búriaci dav prvýkrát prosí o slobodu. Komunisti všetkých postupne berú na drsné výsluchy. Bola to ozajstná skúška odvahy. Zapriem Boha? Priznám svoju vieru aj napriek násiliu? Čo zvíťazí, Boh alebo strach? S týmto všetkým sa museli deti popasovať pri výsluchoch.

KONIEC TEMNA – plagát, ktorý visel nasledujúce ráno na plote. Nesúhlas s režimom bol spálený komunistami. Agresívne zákazy či príkazy a tvrdý režim vyústil v revolúciu, ktorú viedla skupina Tajných. Celý tábor kričal: „V jednote je sila“, „Chceme slobodu“, „Nechceme už násilie“, a mnohé iné slogany. V pokoji predniesli svoje požiadavky komunistom a následne Komunistický strana odstúpila zo svojej funkcie. Celý tábor oslavoval svoju slobodu verejným vyznávaním svojej viery, a to vo svätej omši.

Záver tábora sa niesol v slobodnej atmosfére gospelových piesní, a deťom bola tiež priblížená skutočná realita priebehu Nežnej revolúcie vo videu. „Predseda“ si vzal slovo a všetkým členom tábora vysvetlil, že tento tábor, napriek svojej silnej edukačnej, v mnohom až autentickej črte, bol stále táborom pre deti. Taktiež sa všetci „komunisti“ ospravedlnili za svoje tvrdé správanie počas celého týždňa. Stále ostávajú ako animátori, ktorí majú otvorené srdcia pre ostatných. A svoju kreativitu vložia do tvorby ďalšieho saleziánskeho tábora.

Účastníčka Karin zhodnotila táborový týždeň takto: „Chatovačka bola pre mňa novým a ohromným zážitkom. Našla som si veľa nových kamarátov, bola tam úžasná atmosféra a super bolo, že to nebol len tábor, v ktorom sa hráme, ale sme sa aj veľa naučili o minulosti. Tento tábor bol zameraný na spoznávanie záporov socialistického režimu. Našli sa aj klady, napríklad spartakiáda, ktorá ma najviac oslovila. Po celý čas sa o nás starali animátori, ktorí nám urobili zaujímavý program, a boli veľmi milí a ústretoví. Rada by som sa Chatovačky zúčastnila aj nabudúce.“

Samozrejme nesmie chýbať ani pohľad animátora. Jožko Čabala: „Veľmi silná téma a aj odkaz pre deti, ktoré mohli ma vlastnej koži pocítiť, že časy komunizmu neboli vôbec ľahké. Myslím si, že tento tábor zanechal v deťoch veľké emócie – tie pekné, ale podľa mňa aj negatívne, čo ale vôbec nie je na škodu, vzhľadom na tému. Hlavná nie je inakosť tém Chatovačiek či program, ale prístup animátorov k deťom v štýle dona Bosca, o ktorý som sa aj ja snažil.“

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali