Hudák: Obmedzil som právomoci šéfa Slovak Business Agency a čakám na výsledky auditu

Hudák: Obmedzil som právomoci šéfa Slovak Business Agency a čakám na výsledky auditu

Bratislava 14. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

Ak výsledky auditu ukážu pochybenie dôjde k odvolaniu generálneho riaditeľa agentúry 

Financovanie a rozpočet 1,4 milióna eur tohtotýždňovej konferencie o startupoch TechMatch Slovakia 2015 minister hospodárstva Vazil Hudák (nominant Smeru-SD) zatiaľ nechce hodnotiť. Ako povedal dnes po rokovaní vlády, počká najprv na výsledky auditu.

Reklama
Na snímke  minister hospodárstva Vazil Hudák
Na snímke minister hospodárstva Vazil Hudák

Pokiaľ ten preukáže výrazné pochybenia vo finančnej alebo iných oblastiach, minister nevylúčil odvolanie generálneho riaditeľa usporiadateľskej organizácie Slovak Business Agency (SBA) Branislava Šafárika. “Je to jedna z možností, ktorá prichádza do úvahy,” pripustil Hudák.

Zároveň informoval, že predsedníčke správnej rady SBA nariadil obmedzenie právomocí generálnemu riaditeľovi agentúry. Podľa rezortu hospodárstva generálny riaditeľ SBA je až na niektoré výnimky povinný do odvolania zdržať sa uzatvárania zmlúv s finančným alebo iným majetkovým plnením v mene agentúry.

Reklama

“Rozhodnutie správnej rady bolo podľa mojich informácií prijaté dnes ráno, takže sme zamedzili potenciálnym škodám. Ďalšie rozhodnutia prídu až na základe výsledkov auditu. Nechcem to teraz hodnotiť a uplatňovať tak prezumpciu viny,” doplnil minister.

“Generálny riaditeľ Slovak Business Agency (SBA) Branislav Šafárik rešpektuje rozhodnutie ministra hospodárstva Vazila Hudáka,” reagoval v stanovisku pre médiá Šafárik.

Hudák predsedníčke správnej rady agentúry nariadil tiež vyhodnotenie startupovej konferencie a pôsobnosti SBA. “Musíme si uvedomiť, že SBA nie je len v pôsobnosti ministerstva hospodárstva, je v nej aj Združenie podnikateľov Slovenska a Zväz živnostníkov. Ide teda nielen o čisto štátnu inštitúciu, sú v nej zastúpené aj združenia súkromných osôb,” vysvetlil minister.

Slovensko podľa Hudáka konferenciu tohto typu potrebuje, aby sa dostalo ďalej v oblasti podpory inovácií a startupov. “Potrebujeme takú konferenciu, ktorá by pritiahla pozornosť investorov. Cez túto konferenciu sme dostali na Slovensko ľudí zo Silicon Valley, ľudí, ktorí globálne pôsobia v tomto inovatívnom prostredí,” priblížil. “Druhá otázka je, ako bola urobená a z akých financií, aké sú ceny, ako mali byť nastavené, čo nie som kompetentný posúdiť,” konštatoval.

Na otázku, či je v poriadku, že verejné obstarávanie ku konferencii robila americká firma, minister odpovedal, že nevie o tom, že by to robila takáto firma. “Ak sa to stalo, tak samozrejme to nie je v poriadku. Viem, že spolupracujúca firma pôsobí v rámci Silicon Valley a pomáha pri zabezpečovaní niektorých účastníkov. Opakujem, je to otázka na audit, ako sa robilo verejné obstarávanie a vyberali partneri, ako sa vyberala firma, ktorá na konci dňa zabezpečovala túto akciu,” dodal Hudák.

Reklama

Podľa medializovaných informácií má byť konferencia TechMatch Slovakia 2015 s rozpočtom 1,4 milióna eur výrazne predražená. Vyjadrili sa tak viacerí predstavitelia IT sektora na Slovensku aj opozičné strany.

Šéf SBA Šafárik ešte pre začiatkom konferencie pred novinármi vyhlásil, že je pripravený obhájiť všetky položky rozpočtu. “Konečná suma bude známa, keď budú objednané všetky služby, ide o náročný a živý proces,” konštatoval. Zdôraznil, že ide o maximálne predpokladané náklady a ich konečná suma klesne o 200.000 až 300.000 eur.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali