Hrabko: OĽaNO je proti vláde so Smerom, ale už roky sa na nej podieľa

Hrabko: OĽaNO je proti vláde so Smerom, ale už roky sa na nej podieľa

Bratislava 23. januára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Štefan Puškáš)

 

Publicista Hrabko pozitívne hodnotí aj snahu protestujúcich sestier komunikovať priamo s premiérom

Opozičné verbálne prestrelky na tému možnosti koalície so Smerom-SD považuje publicista Juraj Hrabko za predvolebnú rétoriku. Napríklad OĽaNO, ktoré takúto možnosť odmieta možno najjednoznačnejšie, sa podľa neho už v tomto volebnom období podieľa na vládnej moci spolu so Smerom-SD prostredníctvom svojho nominanta na poste vládneho splnomocnenca pre rómske komunity Petra Polláka. Povedal to v diskusii na TABLET.TV.

Reklama
Na snímke vľavo v popredí publicista Juraj Hrabko
Na snímke vľavo v popredí publicista Juraj Hrabko

„Béla Bugár, podobne ako OĽaNO, urobil na začiatku tohto volebného obdobia so Smerom tichú koalíciu,“ pripomenul Hrabko, že nominant Mosta–Híd László Nagy bol v tomto volebnom období istú dobu vládnym splnomocnencom pre menšiny. Nagy sa vzdal tohto postu v roku 2013 na protest proti tomu, že parlament neschválil novelu zákona o používaní jazykov národnostných menšín z dielne Mosta–Híd.

Nominant OĽaNO Pollák je vládnym splnomocnencom pre rómske komunity dodnes. „To je priamo vstup do výkonnej moci,“ konštatoval Hrabko. V tom, že dnes OĽaNO tvrdo kritizuje Smer-SD, Hrabko problém nevidí. „Ale nikto nežiada odpočet, čo vláda Roberta Fica spolu s OĽaNO za štyri roky v rómskej otázke urobili. Ak sa vrátime spätne, s akou veľkou slávou vystupovali spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Oznamovali reformu a jej jednotlivé kroky, body, ktoré predstavia, a predstavili ich iba pár… Nepohli sa vlastne ani o meter dopredu,“ tvrdí Hrabko.

Reklama

Veľmi jednoznačné odmietanie povolebnej koalície so Smerom-SD zo strany OĽaNO a SaS je podľa neho spôsobené v prvom rade nízkym koaličným potenciálom týchto strán. „Nemajú takmer žiadny koaličný potenciál. Ani so Smerom, a aj v tzv. pravicovej vláde, ktorá, ak by mala nastať, by takú koalíciu uzatvorila iba so škrípaním zubov,“ povedal Hrabko.

Napriek tomu považuje vyhlásenie lídra #Siete Radoslava Procházku pre televíziu Markíza, v ktorom pripustil možnosť vlády spolu so Smerom-SD, za politickú chybu. Za druhú chybu považuje to, že predseda #Siete potom vlastné slová korigoval. „Ozajstný líder by to neurobil,“ vyhodnotil Hrabko. „Je rozdiel byť lídrom a chcieť byť lídrom a Radoslavovi Procházkovi sa zatiaľ darí to druhé,“ dodal.

Hrabko pozitívne hodnotí snahu protestujúcich sestier komunikovať priamo s premiérom. „Určite by im to pomohlo. Rokovať s premiérom je iné, ako rokovať s ministrom zdravotníctva. Ak by premiér na takéto rokovanie pristúpil, mohlo by to pomôcť aj Smeru. A ak by sa dohodli, bola by to tá najlepšia správa pre Slovensko,“ povedal Hrabko na margo otvoreného listu, ktorým sa sestry obrátili na Roberta Fica.

Za chybu však považuje výšku sumy, ktorú sa zaviazali Odborovému združeniu sestier a pôrodných asistentiek zaplatiť tie sestry, ktoré stiahnu výpovede. Základom úspechu akéhokoľvek protestu je podľa Hrabka schopnosť získať si sympatie širokej verejnosti a toto opatrenie je príliš kontroverzné. „Sestry vedeli, čo podpisovali. Druhá vec je tá suma, tritisíc eur, to hraničí až s úžerou,“ poznamenal Hrabko.

Na otázku, či by pre tie sestry, ktoré sa rozhodnú ostať v nemocnici, nebolo bezpečnejšie podpísať nové zmluvy s dátumom deň po vypršaní výpovednej lehoty, ako sťahovať výpovede, Hrabko pripustil, že možno áno. Závisí to však od konkrétneho znenia záväzku. „Bolo by to istým spôsobom východisko. Ale ak sestry vôbec budú vyžadovať zaplatenie pokuty, zrejme to skončí na súde,“ povedal s tým, že podľa neho by odbory urobili lepšie, keby peniaze napokon nevymáhali.

Reklama

Aj sestričky, aj učitelia podľa Hrabka majú šancu presadiť časť svojich požiadaviek.

„Ak sa za učiteľov a sestričky postaví väčšia časť verejnosti, politická strana sa zľakne a bude mať väčšiu snahu dosiahnuť kompromis, ktorým upokojí situáciu. Aj keď to už bude iba v rámci prísľubov daných na obdobie po voľbách,“ uzavrel Hrabko.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali