Hovoriť o úplnom uvoľňovaní hraníc je podľa ministra zahraničia predčasné a nezodpovedné, tvrdí Korčok

Hovoriť o úplnom uvoľňovaní hraníc je podľa ministra zahraničia predčasné a nezodpovedné, tvrdí Korčok

Bratislava 27. mája 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Je predčasné, ak nie nezodpovedné, hovoriť o úplnom uvoľňovaní hraníc. Na dnešnej tlačovej konferencii na Úrade vlády SR to povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS). V tejto súvislosti je podľa neho na mieste obozretnosť. Ako vysvetlil, medzi jednotlivými krokmi je potrebné mať istý odstup, aby sa vyhodnotilo, ako sa uvoľňujúce opatrenia prejavujú na epidemiologickej situácii na Slovensku

Na snímke Ivan Korčok

„Je predčasné, ak nie nezodpovedné, dnes povedať nejaký fixný dátum, napríklad v polovici júna, že to všetko uvoľníme, lebo medzitým môže byť naozaj ešte nejaký vývoj. Všetko, čo robíme je kombináciou komfortu a možnosti cestovania občanov so zámerom chrániť ich zdravie,“ uviedol Korčok.

Reklama

Zároveň priblížil, že cez hraničný prechod Šahy prešlo do Maďarska v dnešných ranných hodinách tisíc slovenských občanov. Teraz majú 48 hodín na to, aby sa vrátili na Slovensko, keď nechcú absolvovať povinnú karanténu. „V tejto súvislosti by som chcel apelovať na občanov, že je ich povinnosťou mať pri sebe pri prekračovaní hraníc formulár, ktorý policajti opečiatkujú, a tak skontrolujú, či bolo pri návrate dodržaných tých 48 hodín,“ dodal šéf rezortu diplomacie.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) na tlačovej konferencii z 25. mája predstavil ďalšiu fázu uvoľňovania opatrení, na základe ktorej platí, že ak občan, ktorý má na Slovensku prechodný alebo trvalý pobyt, odíde do Česka, Poľska, Maďarska, Rakúska, Chorvátska, Nemecka, Švajčiarska, Slovinska a vráti sa späť na Slovensko do 48 hodín, nebude musieť mať so sebou negatívny test na Covid-19 ani absolvovať 14-dňovú povinnú karanténu. Predtým to bolo možné do 24 hodín.

Reklama

 

Korčok: Nový dlhodobý rozpočet EÚ je dobrou správou pre Slovensko

Nový dlhodobý rozpočet Európskej únie (EÚ) bude dobrou správou pre Slovensko. Celková alokácia pre Slovensko by mohla byť o osem miliárd eur vyššia. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii počas rokovania vlády minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS).

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová zavíta v stredu o 13.30 h medzi poslancov Európskeho parlamentu, aby im predostrela prepracovaný návrh dlhodobého rozpočtu EÚ a plán hospodárskej obnovy Únie. Europarlament v nadväznosti na krízu spôsobenú pandémiou nového koronavírusu požadoval zásadné prepracovanie pôvodného návrhu Viacročného finančného rámca (VFR) EÚ na roky 2021 – 2027, ktorého súčasťou by sa mal stať aj fond obnovy. Korčok uviedol, že Slovensko je na začiatku celého procesu negociácií. “Dohoda bude naozaj ťažká, lebo ide o historicky bezprecedentný krok, s ktorým prichádza Európska komisia (EK). Toto sú obrovské šance, ktoré prichádzajú s týmto balíkom, ale čakajú nás aj obrovské domáce úlohy. Urobíme všetko pre to, aby sme tieto zdroje vedeli efektívne využiť,” vyhlásil Korčok.

Zároveň vyčíslil, že súčasná tzv. obálka pre Slovensko je do konca tohto roka v objeme 16 miliárd eur. “Čistá pozícia, teda to, čo príde na Slovensko odrátajúc naše príspevky, je 10 miliárd eur. Môžem predbežne povedať, že alokácia celkovo pre Slovensko by mala byť až o osem miliárd eur vyššia. Zdroje, ktoré budú alokované pre Slovensko, sú podstatne vyššie, ako sme mali doteraz,” zhodnotil Korčok.

Reklama

Veľká časť zdrojov v podobe grantov bude určená na štrukturálne reformy. “Vítame toto rozhodnutie EK, lebo táto kríza musí byť aj šancou pre modernizáciu krajiny. Chceme využiť maximálne to, čo ponúka európska zelená dohoda a celý program, ktorý sa týka digitalizácie európskeho hospodárstva,” uviedol minister zahraničných vecí SR.

Zároveň skonštatoval, že štáty postupne zo zdravotného hľadiska dostávajú pod kontrolu epidémiu nového koronavírusu. “Táto kríza, pokiaľ ide o ekonomickú oblasť, nekončí. Naopak, vstupujeme do najzložitejšieho obdobia v celej povojnovej histórii v Európe. Je to bezprecedentné obdobie. V druhom kvartáli tohto roka klesne ekonomika o 15 % a do konca roka by mal byť pokles o sedem percent. Preto riešenie tejto situácie môže byť len spoločné, východiská musíme hľadať s Európou,” dodal Korčok s tým, že návrh rozpočtu považuje za adekvátnu odpoveď na riešenie súčasnej mimoriadnej situácie. “Zverejnený návrh rozpočtu je niečo, čo sme doteraz nepoznali. Budú v ňom nielen nové sumy, ktoré sú nepredstaviteľné, ale aj nové nástroje. Fond obnovy bude poznať kombináciu grantov aj pôžičiek. Návrh budeme podrobne študovať,” dodal Korčok.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali