Hollande: Svetové mocnosti musia vytvoriť veľkú koalíciu proti Islamskému štátu 

Hollande: Svetové mocnosti musia vytvoriť veľkú koalíciu proti Islamskému štátu 

Berlín 26. novembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko,)

 

Holland o spoločnom postupe proti IS rokoval v Moskve s Putinom 

Svetové mocnosti musia vytvoriť veľkú koalíciu proti Islamskému štátu (IS), ktorý ovláda rozsiahle územia v Iraku a Sýrii. Povedal to dnes francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý sa v Moskve stretol so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

Reklama
Na snímke vpravo ruský prezident Vladimir Putin a vľavo francúzsky prezident Francois Hollande počas stretnutia v Moskve
Na snímke vpravo ruský prezident Vladimir Putin a vľavo francúzsky prezident Francois Hollande počas stretnutia v Moskve

“Naším nepriateľom je Dáiš, Islamský štát, ten má svoje územie, armádu a finančné prostriedky, takže musíme vytvoriť veľkú koalíciu, ktorá na týchto teroristov udrie,” uviedol Hollande pred stretnutím s ruským lídrom v moskovskom Kremli.

“Som tu u vás v Moskve, aby som zistil, ako môžeme spoločne postupovať a koordinovať sa, aby sme na túto teroristickú skupinu mohli udrieť,” dodal Hollande.

Reklama

Putin povedal, že po zostrelení ruského lietadla nad egyptským Sinajským polostrovom, pri ktorom zahynulo 224 ľudí, a útokoch v Paríži, ktoré si 13. novembra vyžiadali 130 obetí, je Rusko pripravené spojiť sa s Francúzskom proti “spoločnému nepriateľovi”. K zodpovednosti za oba útoky sa prihlásil Islamský štát.

Rusko aj Francúzsko zintenzívnili svoje letecké útoky v Sýrii, avšak podľa agentúry Reuters majú obe krajiny rozdielne ciele. Kým ruské lietadlá útočia na viacero skupín povstalcov bojujúcich proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada podporovaného Moskvou, Francúzsko tvrdí, že jeho lietadlá útočia výlučne na ciele teroristickej organizácie Islamský štát. “Naším spoločným nepriateľom je terorizmus, a ten má meno Islamský štát,” povedal dnes Hollande Putinovi.

 

Rusko a Francúzsko budú koordinovať svoje letecké útoky proti IS

Rusko a Francúzsko budú koordinovať svoje letecké útoky proti Islamskému štátu, uviedol  Hollande na spoločnej tlačovej konferencii so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

Reklama

Hollande tiež povedal, že s ruským prezidentom hovoril aj o politickej budúcnosti Sýrie. Podľa neho sýrsky prezident Bašár Asad nesmie v budúcnosti krajiny zohrávať nijakú úlohu. Napriek tomu, že Západ pokladá Asada za jedného z hlavných agresorov v takmer päť rokov trvajúcej sýrskej občianskej vojne, sýrsky prezident zostáva aj naďalej jedným z hlavných spojencov Ruska na Blízkom východe a Putin ho pokladá za prirodzeného spojenca Moskvy v boji proti terorizmu.

Putin sa po rokovaní s Hollandom vyjadril aj k zostreleniu ruského vojenského lietadla tureckými vzdušnými silami v turecko-sýrskom pohraničí, pričom ho podľa agentúry Reuters označil za akt zrady zo strany štátu, ktorý Rusko považovalo za svojho priateľa.

Šéf Kremľa zároveň obvinil Turecko, že od teroristov z Islamského štátu (IS) nakupuje ropu, pričom dodal, že je možné, že turecká vláda o takýchto obchodoch nevie, čo však označil za veľmi nepravdepodobné.

Hollande v tejto súvislosti zdôraznil, že je nesmierne dôležité, aby nedošlo k eskalácii napätia medzi Ruskom a Tureckom.

Napriek tomuto incidentu bude Rusko podľa Putina aj naďalej spolupracovať s Američanmi vedenou koalíciou, ktorá podniká vojenské operácie v Sýrii, a bude sa usilovať o vytvorenie širšej koalície, ktorá by sa mohla dohodnúť na riešení sýrskeho konfliktu.

Reklama

Na stretnutí v moskovskom Kremli sa prezidenti Ruska a Francúzska dohodli na rozšírení dvojstrannej spolupráce v Sýrii, ako aj na výmene informácií a koordinácii útokov proti stanoveným cieľom.

 

Merkelová: Ďalšiemu posilneniu IS sa nie je možné prizerať

S názorom Hollanda a Putina súhlasí aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá označila dnes plánované nasadenie príslušníkov Bundeswehru v boji proti džihádistom z tzv. Islamského štátu (IS) ako nutné rozhodnutie v boji proti terorizmu. Ďalšiemu posilneniu IS sa podľa jej slov nie je možné prizerať, citovala ju agentúra DPA.

Merkelová sa v tomto duchu vyjadrila na mimoriadnom rokovaní parlamentnej frakcie vládnucich strán únie CDU/CSU v Berlíne, uviedli účastníci zasadania. Podľa jej slov je v záujme riešenia krízy v Sýrii nutná rozumná vyváženosť medzi vojenským postupom a politickým procesom.

Bundeswehr by sa do boja proti IS mal zapojiť prostredníctvom prieskumných lietadiel typu Tornado, fregaty, ktorá bude zrejme sprevádzať francúzsku lietadlovú loď Charles de Gaulle, a najmenej jedného tankovacieho lietadla. Navyše poskytne svoje kapacity pre satelitný monitoring regiónu.

Francúzsko v stredu prostredníctvom prezidenta Francoisa Hollanda vyzvalo Nemecko, aby sa vo väčšej miere zapojilo do boja proti IS v Sýrii a Iraku. Stalo sa tak na jeho pracovnom stretnutí s Merkelovou v Elyzejskom paláci v Paríži.

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier dnes po rokovaní frakcií CDU/CSU a SPD vyhlásil, že by zo strany Nemecka, ktoré vyjadrilo nielen spoluúčasť, ale aj solidaritu s Francúzskom, nebolo dobré gesto, ak by si nezachovalo vierohodnosť.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:22

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho nadchádzajúca správa o zvyšovaní konkurencieschopnosti EÚ bude požadovať radikálne reformy.

14:21

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali