Hokej-MS20: Slováci prehrali s Fínmi 3:8, vo štvrťfinále narazia na Švédov

Hokej-MS20: Slováci prehrali s Fínmi 3:8, vo štvrťfinále narazia na Švédov

Helsinki 30. decembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Heikki Saukkomaa/Lehtikuva)

 

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov nezvládli dobre rozbehnutý zápas s Fínskom a vo svojom treťom vystúpení na juniorských MS v Helsinkách prehrali s domácim výberom jasne 3:8. V B-skupine tak bez ohľadu na výsledok záverečného silvestrovského duelu s Ruskom (13.00) obsadia štvrté miesto a vo štvrťfinále vyzvú v sobotu 2. januára už istých víťazov A-skupiny Švédov

Fínsky hokejista Sebastian Aho (druhý sprava) strieľa gól brankárovi Slovenska Adamovi Húskovi v zápase B-skupiny Slovensko - Fínska na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v Helsinkách 30. decembra 2015. Vľavo s číslom 26 kapitán Christián Jarošš, vpravo Adrián Sloboda s číslom 3.
Fínsky hokejista Sebastian Aho (druhý sprava) strieľa gól brankárovi Slovenska Adamovi Húskovi v zápase B-skupiny Slovensko – Fínska na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v Helsinkách 30. decembra 2015. Vľavo s číslom 26 kapitán Christián Jarošš, vpravo Adrián Sloboda s číslom 3.

Zverenci trénera Ernesta Bokroša síce viedli v Hartwall Aréne po presných zásahoch Matúša Sukeľa a Radovana Bondru v 12. minúte 2:0, ale dvojgólový náskok nedokázali dlhšie udržať. Drvivý tlak pretavili Fíni ešte v prvej tretine do zníženia zásluhou Sebastiana Aha a v druhej časti úplne otočili skóre po góloch Aleksiho Saarelu a Roopeho Hintza. Slovenská “dvadsiatka” pod sústavným náporom protivníka kopila stále viac chýb a už nedokázala pribrzdiť domáci tím v rozlete. V tretej tretine inkasovala ešte päťkrát, hráči v bielych dresoch dokázali už iba skorigovať zásluhou Patrika Maiera. “Suomi” využili všetky štyri presilovky v zápase a odplatili súperovi prehru 1:2 z vlaňajšieho šampionátu v Kanade.

Reklama

Mladí Slováci tak po triumfe 4:2 nad Bieloruskom a prehre 0:2 s Českom ďalšie body nepridali. V tabuľke sa už nemôžu zo štvrtej pozície posunúť vyššie – v prípade štvrtkového triumfu nad obhajcom strieborných medailí Ruskom by mali na konte šesť bodov rovnako ako tretie Fínsko, ktoré má však lepší vzájomný zápas.

MS v hokeji do 20 rokov, B-skupina:
Slovensko – Fínsko 3:8 (2:1, 0:2, 1:5)
Góly: 10. Sukeľ (Paločko, Sloboda), 12. Bondra (Romančík, Surový), 46. Maier (Sukeľ, Jaroš) – 16. Aho (Laine, Puljujärvi), 35. Saarela (Juolevi, Puljujärvi), 39. Hintz (Saarijärvi, Rantanen), 41. Puljujärvi (Laine), 43. Aho (Puljujärvi, Juolevi), 52. Laine (Aho), 53. Kapanen (Saarijärvi, Hintz), 58. Björkqvist (Siikonen, Lammikko) Rozhodovali: Anisimov (Rus.), Pitoscia (USA) – Hribar (Slovin.), Oliver (USA), vylúčení: 4:4 na 2 min, navyše Romančík (SR) 10 min. za úder do oblasti hlavy a krku, presilovky: 2:4, oslabenia: 0:0, striedanie: v 53. min. Škorvánek namiesto Húsku, strely na bránku: 28:48, 12 723 divákov.

Reklama

Zostava Slovenska: Húska (53. Škorvánek) – Jaroš, Sloboda, Černák, Koch, Moravčík, Ivanič, Romančík, Maier – Milý, Sukeľ, Paločko – Hrušík, Šiška, Lešťan – Briestenský, Sádecký, Huňa – Bondra, Surový, Pospíšil

Zostava Fínska: Kahkonen – Juolevi, Tuulola, Niku, Mikkola, Keskitalo, Saarijärvi, Sopanen – Puljujärvi, Aho, Laine – Saarela, Kapanen, Nattinen – Hintz, Rantanen, Kalapudas – Björkqvist, Siikonen, Repo – Lammikko

Bokrošovci sa v úvode museli cítiť ako na kolotoči, korčuliarski vyspelí Fíni si vytvorili podľa očakávania silný tlak a brankár Húska čelil paľbe striel. Preukázal však svoju kvalitu, keď zmaril nebezpečné strely Kapanena i Hintza. V 5. min. Sopanen zostal otrasený ležať na ľadovej ploche, z ktorej odišiel rovno do šatne. Slováci sa postupne otriasli z prvotného fínskeho náporu a v 10. minúte zaskočili domácich, v skrumáži Sloboda našiel Sukeľa, ktorý namieril do odkrytej bránky – 1:0. Bola to prvá premenená slovenská presilovka na turnaji. Šokovaní “Suomi” sa nestihli ani poriadne oklepať a zanedlho schytali druhý úder, zaplnenú Hartwall Arénu utíšil Bondra, ktorý úspešne tečoval strelu Romančíka. Puk sa odrazil od kamery v bránke, gól musel odobriť videorozhodca. Fíni odpovedali drvivým tlakom, pri vylúčení Kocha ešte Húska vychytal Kapanena, no vzápätí už ani on nestačil na strelu Aha z prvej – 2:1. Slováci išli do kabíny s tesným náskokom najmä vďaka svojmu brankárovi, ktorý v závere tretiny zneškodnil tutovky Rantanena i Kalapudasa.

Obraz hry sa v druhej tretine nezmenil. Fíni zamkli Slovákov v ich obrannom pásme, tých však držal nad vodou fantastický Húska a pomohla aj šťastena. V 29. min. Kapanen so Saaralom rozobrali slovenskú defenzívu, ktorá zabudla pred bránkoviskom Nattinena, jeho strela pod brvno bránku veľmi tesne minula. V polovici stretnutia Tuulola kiksoval, keď v oslabení prihral rovno na hokejku Sukeľa, ten ale napálil puk priamo do lapačky Kahkonena. V obrovskej šanci potom zlyhal Alo. Fíni sa však predsa len dočkali vyrovnania, keď po strele Juoleviho zastavila dorážku Saarelu až sieť – 2:2. V 32. min. mal dve veľké šance Kalapudas, skvele zakročil Húska a pri druhom pokuse fínsky útočník netrafil bránku. Systémové výpadky Slovákov sa však začali množiť. V 38. po Juoleviho strele zvonila ľavá žŕdka Húskovej bránky. Na druhej strane v ojedinelej slovenskej šanci zlyhal po zadovke Lešťana osamotený Šiška. V 39. min. dostal Fínov prvýkrát do vedenia Hintz, po strele Saarijärviho odrazenej od zadného mantinelu pohodlne doklepol puk od odkrytej bránky – 2:3.

Akékoľvek snahy na vyrovnanie zobral Slovákom už po 28 sekundách tretieho dejstva Puljujärvi, ktorý v páde prekonal Húsku. Bokrošova družina už nedokázala korčuliarsky stíhať súpera a v 43. min. inkasovala piatykrát. Fíni využili aj svoju tretiu presilovku v zápase zásluhou Aha. Tréner SR Bokroš reagoval na vývoj oddychovým časom. V 46. minúte sa v početnej výhode podarilo znížiť Maierovi po prihrávke Sukeľa, “Suomi” to ale nijako nevykoľajilo a naďalej “lietali” na ľade. Húska zlikvidoval pokus Aha, Hintz potom tesne minul jeho bránku a Rantaneova strela zblízka skončila na chráničoch slovenského brankára. V 52. min. Aho vyhral v útočnom pásme buly rovno na hokejku Laineho, ktorý parádne trafil a zvýšil na 6:3 pre Fínov. Zápas sa zmenil na exhibíciu domáceho tímu, ktorý si robil na ľade, čo chcel. Siedmy zásah Fínov pridal Kapanen, ktorý tak vyhnal Húsku zo slovenskej bránky. Nahradil ho Škorvánek, ktorý absolvoval premiéru na turnaji. Aj on však inkasoval, keď ho v 58. minúte prekonal Björkqvist a spečatil tak výsledok na konečných 8:3.

Reklama

Hlasy po zápase:

Ernest Bokroš, tréner SR “20” (zdroj: SZĽH): “Čo nám nevyšlo, bola tretia tretina, ktorú sme prehrali 1:5. To nás veľmi škrie. V prvej aj druhej časti sme hrali to, čo sme od chlapcov chceli a aj vyžadovali. Žiaľ, Fíni premenili všetky presilovky, a to ich posunulo k lepšiemu výsledku. Je to turnaj a my máme zajtra šancu zahrať lepšie. Vieme, že vo štvrťfinále nastúpime proti Švédom, a preto rozložíme naše sily rovnomerne. Ihneď po zápase s Fínskom musíme dobre zregenerovať a pripraviť sa na Rusov.”

Mikko Rantanen, kapitán Fínska (zdroj: worldjunior2016.com): “Myslím si, že sme odohrali celkom dobrý zápas, no podľa mňa dokážeme hrať ešte lepšie po celých 60 minút. Nabudúce sa musíme koncentrovať už od úvodu a snažiť sa streliť prvý gól, ktorý vždy dodá psychickú výhodu a nabudí aj divákov. Dnes nám zabrala prvá lajna, je to asi najlepšia formácia na šampionáte.”

Kasperi Kapanen, útočník Fínska (zdroj: worldjunior2016.com): “Samozrejme, nikto nechce odštartovať zápas takým spôsobom, ako sme začali dnes. V ani jednom momente sme však nezapochybovali o tom, že duel otočíme. Teraz nás čakajú Česi, ktorí hrajú podobným štýlom ako Slováci, akurát majú trochu lepší tím. Bude to ťažký zápas, je to pre nás výzva”.

Tabuľka B-skupiny
1. Rusko         3 2 1 0 0    12:6    8*
2. Česko         3 2 0 1 0     8:5    7*
3. Fínsko        3 2 0 0 1    18:9    6*
4. SLOVENSKO     3 1 0 0 2     7:12   3*

Reklama

5. Bielorusko    4 0 0 0 4     6:19   0

* -istý postup do štvrťfinále

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali