Hokej-MS14: Vůjtekovci sa chcú na Slovakia Cupe víťazne naladiť na MS

Hokej-MS14: Vůjtekovci sa chcú na Slovakia Cupe víťazne naladiť na MS

Bratislava 30. apríla (TASR/HSP)

 

Slovenských hokejových reprezentantov čaká záverečná zápasová previerka pred svetovým šampionátom v Minsku (9.-25. mája). V druhej polovici týždňa sa predstavia na tradičnom turnaji Slovakia Cup v Bratislave, kde odohrajú posledné dve prípravné stretnutia pred MS. Ich formu najprv na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu preveria vo štvrtok o 19.00 h Lotyši a o dva dni neskôr sa v generálke na šampionát stretnú o 17.00 h s Nórmi.

Pre viacerých nominovaných bude turnaj poslednou príležitosťou presvedčiť trénera Vladimíra Vůjteka o svojich schopnostiach a vybojovať si miestenku do Bieloruska. Český kouč má v kádri aktuálne 29 hráčov – troch brankárov, 10 obrancov a 16 útočníkov. Ešte tento týždeň by sa k národnému tímu mali pripojiť dve posily z NHL Richard Pánik z Tampy Bay a Tomáš Tatar z Detroitu, naopak padla možnosť príchodu druhého slovenského útočníka z tímu Red Wings Tomáša Jurča, ktorého klub nechce uvoľniť a sezónu musí dohrať na farme. Vůjtek zato bude môcť otestovať dvoch mladíkov z nižšej súťaže AHL, útočníci Marek Viedenský a Marek Hrivík si na Slovakia Cupe “odkrútia” premiéru v reprezentačnom A-tíme. Obaja trénovali v utorok v jednej formácii.

Reklama

“V prvom rade chceme na turnaji vyskúšať nových mladých útočníkov, ktorých sme v národnom mužstve ešte nikdy nemali. Musíme ich porovnať s tými, ktorí sa tu pripravujú už štyri-päť týždňov a zistiť ich kvality. Či sú lepší, uvidíme po poslednom týždni kempu,” uviedol na utorkovom zraze hlavný tréner. Kým trio brankárov pre MS Ján Laco, Jaroslav Janus a Július Hudáček je isté, ostatných nominovaných čaká ešte tuhý boj o miestenky. Zaujímavý bude najmä na kritickom poste stredného útočníka, z nominovaných hrali v tejto sezóne na pozícii centra Juraj Mikúš, Rastislav Špirko, Tomáš Marcinko, Andrej Šťastný, Patrik Lušňák, Marek Viedenský i Marek Hrivík. “Nikto z nás nemá pevné miesto v záverečnej nominácii, všetci sme na rovnakej čiare a musíme odovzdať sto percent, ak sa chceme do tímu dostať. Práve nadchádzajúce zápasy tie posledné tajničky vyriešia,” vyznal sa obranca Ivan Švarný.

Vůjtek plánuje do Minska zobrať aj s náhradníkmi 25 hráčov. Hokejisti sa dozvedia záverečnú nomináciu po poslednom súboji s Nórskom. “Ja som vždy optimisticky naladený a myslím si, že chalani odovzdajú na majstrovstvách všetko, čo je v ich silách. Veľkými devízami budú bojovnosť a súdržnosť tímu, o tom som presvedčený, ale je otázkou, ako budeme na súperov stačiť hokejovým umením,” poznamenal reprezentačný tréner. Aktuálna situácia pripomína tak trochu stav pred MS 2012. Aj do Helsínk cestovali Slováci s viacerými mladíkmi a medzinárodne málo ostrieľanými hráčmi, no nakoniec výkonmi príjemne prekvapili a vybojovali strieborné medaily. “Vtedy sme však mali v mužstve viac skúsených hráčov – Zdena Cháru, Andreja Sekeru, Tomáša Starostu, Ivana Baranku, Dominika Graňáka, Michala Handzuša či Tomáša Kopeckého. To sa nám teraz z tímu vytratilo. No môžeme to nahradiť práve tou bojovnou mladosťou. Predsa len, už sme spravili dosť práce v príprave a teraz je hlavné, aby sme do tímu zapracovali nových hráčov, ktorí k nám prišli,” zdôraznil Vůjtek.

Reklama

Jeho zverencov čaká na záver prípravy dvojica krajín, ktorým patria v rebríčku IIHF priečky hneď za ôsmym Slovenskom – Nórske je deviate, Lotyšsko 10. “Sú to tímy, ktoré sa dnes tlačia dopredu v hokejovej hierarchii. Vždy vedia prekvapiť, napríklad Lotyšsko nás vlani zdolalo na majstrovstvách sveta. Myslím si, že aj tento rok sa na šampionáte postarajú o nejaké prekvapenie,” povedal na margo najbližších súperov tréner SR. Ten plánuje dať z trojice brankárov v jednom zápase na turnaji šancu Lacovi, druhý odchytá jeden z dua Janus – Hudáček.

S oboma krajinami má Slovensko pozitívnu zápasovú bilanciu. S Lotyšmi sa v doterajšej histórii stretli 22-krát, pričom nad nimi 14-krát zvíťazili, tri súboje sa skončili nerozhodne a päť stretnutí prehrali. O ich lepšej bilancii svedčí aj súhrnné skóre 76:46. No v posledných rokoch ťahali Slováci v súbojoch s hráčmi z pobaltskej krajiny zväčša za kratší koniec. Prehrali s nimi posledné tri vzájomné duely, naposledy vlani na MS v Helsinkách v základnej skupine 3:5. S Nórmi sú na tom slovenskí hokejisti trochu lepšie, z 23 vzájomných zápasov vyhrali 17, remizovali dva a prehrali štyri pri celkovom pozitívnom skóre 94:44. Naposledy sa tímy stretli na decembrovom Arosa Challenge vo Švajčiarsku, Vůjtekovci vďaka triumfu 4:2 nad “vikingami” obsadili na turnaji 3. miesto.

“Všetci si myslia, že s Nórskom či Lotyšskom sa hrá omnoho ľahšie. Nie je to však pravda, pretože dnes vedia hrať kvalitný hokej aj oni,” upozorňuje center Marek Viedenský. “Rozhodujúce sú v takýchto zápasoch ďalšie faktory, napríklad či sa šťastie prikloní na vašu stranu alebo nie. Sú to zápasy, ktoré bude rozhodovať jeden gól. Veríme, že si pred majstrovstvami sveta spravíme chuť.”

Medzinárodný turnaj Slovakia Cup, ktorý v minulosti niesol názvy Corgoň Cup, Tatra Poisťovňa Cup, Loto Cup či Škoda Cup a hral sa v piatich mestách (Spišská Nová Ves, Poprad, Trenčín, Piešťany a Bratislava), napíše už svoj 12. ročník. Podujatie sa koná tri dni, každý deň sa odohrá jeden zápas. Slováci doteraz vyhrali turnaj sedemkrát, vlani obsadili po prehrách s Bieloruskom a Nórskom poslednú tretiu priečku.

Káder SR pre turnaj Slovakia Cup (1.-3. mája 2014):

Reklama

brankári – Július Hudáček (HC ČSOB Pardubice/ČR, 9 zápasov za reprezentáciu), Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL, 11), Ján Laco (Donbass Doneck, Ukr./KHL, 27)

obrancovia – Ján Brejčák (Slovan Bratislava/KHL, 14 zápasov/1 gól), Peter Čerešňák (Dukla Trenčín, 8/0), Radek Deyl (HC Košice, 5/0), Marek Ďaloga (HC ČSOB Pardubice/ČR, 27/0), Vladimír Mihálik (Slovan Bratislava/KHL, 41/2), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR, 22/0), Martin Štajnoch (Slovan Bratislava/KHL, 12/0), Ivan Švarný (Medveščak Záhreb, Chor./KHL, 71/2), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR, 10/0), Martin Marinčin (Edmonton Oilers/NHL, 6/0)

útočníci – Martin Bartek (Bílí Tigři Liberec/ČR, 39/10), Marcel Haščák (Dinamo Riga, Lot./KHL, 46/3), Marek Hrivík (Hartford Wolf Pack, USA/AHL, 0/0), Patrik Lušňák (ŠHK 37 Piešťany, 16/1), Tomáš Marcinko (HC Košice, 12/0), Michel Miklík (Slovan Bratislava/KHL, 60/10), Juraj Mikúš (Slovan Bratislava/KHL, 76/16), Ladislav Nagy (HC Košice, Jokerit Helsinki/Fín., 71/23), Martin Réway (Gatineau Olympiques/QMJHL, 3/0), Dávid Skokan (Slavia Praha/ČR, 10/1), Miroslav Šatan (Slovan Bratislava/KHL, 174/85), Rastislav Špirko (Spartak Moskva, Rus./KHL, 35/4), Andrej Šťastný (Slovan Bratislava/KHL, 17/1), Radoslav Tybor (HC ČSOB Pardubice/ČR, 21/3), Marek Viedenský (Worcester Sharks, USA/AHL, 0/0), Peter Zuzin (HKM Zvolen, 10/0)

Program turnaja Slovakia Cup 2014 (ZŠ Ondreja Nepelu, Bratislava):

štvrtok 1. mája o 19:00 h: SR – Lotyšsko

Reklama

piatok 2. mája o 17:00 h: Lotyšsko – Nórsko

sobota 3. mája o 17:00 h: SR – Nórsko

ms ny ky jp /k dispozícii sú zvukové záznamy/

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali