Hokej-MS14-servis: Vůjtek sa teší na vypredané haly, dodrží rituál s košeľou

Hokej-MS14-servis: Vůjtek sa teší na vypredané haly, dodrží rituál s košeľou

Bratislava 6. mája (TASR/HSP)

 

Už tretí rok stojí na slovenskej reprezentačnej striedačke český tréner Vladimír Vůjtek. Hneď vo svojej prvej sezóne po nástupe do funkcie sa mu podarilo spustiť pod Tatrami opäť hokejový ošiaľ, keď jeho mužstvo vybojovalo na majstrovstvách sveta 2012 v Helsinkách strieborné medaily. O rok neskôr sa jeho tím predstavil v rovnakom dejisku už v značne oklieštenej zostave, ale základný cieľ – postup do štvrťfinále – splnil. Na nadchádzajúcom šampionáte v Minsku bude chcieť Vůjtek najmä odčiniť krach z februárového olympijského turnaja v Soči, kde jeho výber obsadil predposledné 11. miesto.

Podobne ako vlani opäť nemá k dispozícii ideálny káder, keď pred turnajom napočítal až 22 hráčskych ospravedlneniek. “Najmä v obrane nám z rôznych dôvodov vypadli cenní hráči ako Graňák, Baranka, Starosta, s ktorými sme počítali na MS. Sú to skúsení zadáci preverení zápasmi najlepších líg a šampionátov. Bude ťažké ich nahradiť,” uviedol.

Reklama

Počas svojho pôsobenia pri reprezentačnom kormidle Vůjtek neustále vyberal nových adeptov na najcennejší dres, no aj on pritom narážal na jeden z hlavných problémov slovenského hokeja – nedostatok talentov. “Výber je oveľa menší ako v hokejovo vyspelých krajinách. Rusko, Švédsko či Česko majú viac možností. Na Slovensku vzíde možno jeden talent z ročníka, kým tam päť alebo sedem. My tých hráčov musíme hľadať ako pod mikroskopom.”

Napriek tomu sa rozhodol raziť cestu postupného omladzovania národného mužstva. V súčasnom výbere je až 15 hráčov vo veku 25 rokov a mladších. S vekovým priemerom 26 rokov bude jeho tím patriť medzi najmladšie na šampionáte. Vůjtek siahol pritom po hokejistoch z úspešnej generácie 1990-91, ktorá pred piatimi rokmi na juniorských MS v Kanade vybojovala postup medzi najlepšiu štvorku. Z vtedajšieho tímu má v kádri deviatich hráčov – Janusa, Ďalogu, Valacha, Brejčáka, Hrivíka, Tybora, Tatara, Pánika a Viedenského. Chlapci z Ottawy časom dozreli a sú pripravení reprezentovať svoju krajinu na hlavnej medzinárodnej scéne.

Reklama

“Pre mnohých mladších chlapcov budú majstrovstvá sveta vrcholom kariéry. Sú síce menej skúsení, ale väčšina z nich už má niečo odohraté za reprezentačné výbery do 18 či 20 rokov, čiže atmosféru šampionátov aspoň z nižších vekových kategórií už poznajú. Viacerí hrajú či v minulosti hrali v Severnej Amerike, kde hráči čelia veľkému tlaku, takže verím, že sa s nervozitou vyrovnajú,” tvrdí Vůjtek. Skrotiť mladú krv je však oveľa ťažšie než trénovať ostrieľaných harcovníkov. Náladovosť, nevyrovnanosť výkonov, niekedy i nerozvážnosť – na to všetko musí byť tréner pripravený pri “bažantoch”. “Samozrejme, je to trochu iné. Niekedy sa však trénuje lepšie i s tými mladíkmi, ktorí sa snažia splniť všetko, čo sa im povie. A niekedy dosiahnu aj lepší výsledok.”

Omladené mužstvo ukázalo svoj potenciál už v príprave, v ktorej vyhralo päť z ôsmich zápasov. “Z hľadiska počtu víťazstiev máme za sebou najlepšiu záverečnú prípravu počas môjho pôsobenia pri reprezentácii. Nemusí to však automaticky znamenať úspešné výsledky na šampionáte. V roku 2012 sme prehrali v príprave sedem stretnutí a nakoniec sme získali v Helsinkách striebro. Verím, že uplynulé výsledky neboli náhodné, ale že svedčia o sile mužstva,” povedal Vůjtek.

Na šampionát do Minska sa vyslovene teší. Vlani bol spoločne s generálnym manažérom reprezentácie Ottom Sýkorom v dejisku MS 2014 na inšpekčnej ceste a hokejové zázemie v bieloruskej metropole si nevedel vynachváliť. “Po dvoch majstrovstvách sveta vo Švédsku a Fínsku, kde sledovali stretnutia prázdne tribúny, by tentoraz mali byť arény vypredané. Vyzerá, že zápasy sa budú hrať v skvelej atmosfére. V Minsku postavili dva krásne štadióny – Arénu Minsk pre 15-tisíc a Arénu Čižovka pre vyše 9000 divákov, v ktorej budeme hrať všetky zápasy v základnej skupine. Je zbrusu nová, počas vlaňajšej inšpekcie sme mali množnosť vidieť perfektné zázemie štadióna, tréningovú halu, vynikajúce kabíny. Hokejové prostredie tam bude skvelé, už len pridať k nemu naše dobré výkony,” zaželal si.

Jeho tím bude mať náročný vstup do turnaja. Na úvod ho čakajú dvaja silní súperi – rival z Česka a hokejový gigant z Kanady. “Štart máme podobný ako pred dvoma rokmi, keď sme nastúpili na úvod proti Kanade, Fínsku a USA. Výhra nad Američanmi nás vtedy naštartovala na víťaznú cestu, keď sme vyhrali sedem zápasov v rade. Ja osobne mám radšej, keď sa s ťažkými súpermi stretneme už v úvode šampionátu. Tímy majú vtedy ešte plno síl, herné rozdiely sa trochu zmazávajú. Verím, že nejaký bod z prvých dvoch zápasov uhráme a že nás to opäť nakopne.” Ciele sa oproti minulým rokom nemenia. “Považoval by som za veľký úspech, keby sme sa dostali do štvrťfinále, pretože to je taký medzník medzi úspechom a neúspechom. Potom je to už iba o jedinom zápase, v ktorom je možné všetko.”

A koho považuje tréner za najväčších favoritov na titul? “Stále sú to tie isté hokejové mocnosti, i keď v posledných dvoch rokoch sa medzi ne vklinili dve ‘netradičné’ krajiny – raz Slovensko a raz Švajčiarsko. Kandidátmi na celkový triumf sú teda Švédsko, Fínsko, Česko, Rusko, ešte presne nevieme, s akými výbermi sa predstavia Kanada a USA, ale určite aj oni budú patriť medzi hlavných favoritov na zisk titulu.”

Reklama

Na uplynulých šampionátoch dodržiaval spolu so svojimi asistentmi tradíciu, že víťazná košeľa sa nemení. Bude platiť tento zvyk aj v Minsku? “Tak na olympiáde sme menili košele neustále, tam sme boli stále v čistom (smiech). Teraz by sme boli radi, keby sme si pár zápasov košele ponechali a rituál dodržali.”

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali