Hokej MS 20: Slováci s cieľom postúpiť, Bokroš: “Uspieť hneď v prvom zápase”

Hokej MS 20: Slováci s cieľom postúpiť, Bokroš: “Uspieť hneď v prvom zápase”

Kisakallio 23. decembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov sú v pozícií obhajcov senzačnej bronzovej medaily

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov sa na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie predstavia v pozícii obhajcov senzačnej bronzovej medaily. Z kádra, ktorý sa podieľal na jej zisku, je však v súčasnom výbere Ernesta Bokroša iba štvorica hráčov a tak si tím dáva pred štartom šampionátu vo Fínsku opäť skromnejší cieľ – postúpiť zo základnej skupiny.

Reklama
Na snímke zľava tréner hokejovej reprezentácie Slovensko U20 Ernest Bokroš, kapitán tímu Christián Jaroš a asistent kapitána Matúš Sukeľ
Na snímke zľava tréner hokejovej reprezentácie Slovensko U20 Ernest Bokroš, kapitán tímu Christián Jaroš a asistent kapitána Matúš Sukeľ

“Naším cieľom je postup. Chceli by sme ísť do vyraďovacej fázy a potom je to už o súperovi, šťastí, výkone brankárov a tak ďalej. Zlomové budú hneď prvé dva zápasy s Bieloruskom a Českom. Ak v nich uspejeme, máme predpoklad, že postúpime,” povedal Bokroš.

Vzhľadom na vlaňajší úspech by sa skromný cieľ mohol zdať príliš neambiciózny, no hlavný tréner upozornil, že treba hľadieť na realitu slovenského hokeja. “Kto sa v ňom reálne pohybuje, tak vie, že ak postúpime a umiestnime sa niekde v strede, je to pre náš mládežnícky hokej úspech. Konkurencia na juniorskom šampionáte je obrovská. Ak by sme mali v Áčku len desať mužstiev, chcel by som vidieť, kde by sme sa pohybovali,” zdôraznil.

Reklama

Bokroš nominoval na MS “20” dokopy 23 hráčov – troch brankárov, osem obrancov a 12 útočníkov. Brankárskou jednotkou je Adam Húska z tímu Green Bay Gamblers. Kapitánom výberu je obranca švédskej Luley Christián Jaroš, asistentmi Erik Černák a Matúš Sukeľ. Okrem tejto trojice zažil vlaňajší bronzový šampionát aj útočník Radovan Bondra. “Sú tu aj hráči, ktorí štartovali minulý rok, no my to berieme vždy ročníkovo. Začíname od bodu nula až po majstrovstvá sveta. Ťažko sa potom porovnáva tento tím s tým vlaňajším. Každý ročník je iný a bude záležať aj od psychiky. Či prvý zápas vyhráme, ako zachytajú brankári, trošku aj športové šťastie. Nemôžem porovnať, či sme lepší alebo horší. Vždy to ukážu až samotné majstrovstvá sveta. No je pravda, že Martin Réway bol len jeden, je to špecifický hráč, akého už možno dlho mať nebudeme. Verím však týmto chlapcom. Černák a Jaroš sú síce obrancovia, ale očakávam, že ho nahradia,” povedal Bokroš a pomenoval aj hlavnú silu tohtoročného výberu: “Mali by sme byť silnejší hlavne smerom dozadu, defenzíva je na dobrej úrovni. V ofenzívne predsa len nemáme také veľké individuality.”

Mladí Slováci odleteli do Fínska v nedeľu. Hlavný stan počas výcvikového tábora MS si rozložili v meste Kisakallio asi 60 km od Helsínk. “Privítalo nás škaredé počasie. Sme tu v skromných podmienkach, ale nesťažujeme si. Na miestnom štadióne máme útulnú šatňu a všetko čo potrebujeme na pokojnú prípravu,” povedal Bokroš pre oficiálnu zväzovú stránku.

O deň neskôr v Hämeenlinne prehrali jeho zverenci v repríze vlaňajšieho boja o bronz so Švédskom 3:6. Generálkou na MS pre nich bude stredajší súboj v Kisakallio proti Švajčiarsku (15.00 h).

Šampionát otvoria v nedeľu 27. decembra o 15.00 SEČ súbojom s Bieloruskom. Práve ten by mohol byť kľúčový z pohľadu postupovej matematiky. “Ja osobne hrám rozhodujúce zápasy radšej na začiatku ako na konci turnaja. Tím je viac koncentrovaný, pripravený, nemáte vyfaulovaných alebo zranených hráčov. Vo štvrtom zápase sa už môže stať, že o nejakých prídete. Takže sa na Bielorusko pripravíme a budeme sa snažiť, aby nám ten úvod vyšiel,” zaželal si Bokroš.

Mladí Slováci sa v základnej B-skupine ďalej stretnú postupne s Českom, domácim Fínskom a na záver s Ruskom. Dejiskom ich skupinových duelov je Hartwall Aréna. Všetky štyri zápasy odohrajú v priebehu iba piatich dní. “Už sme na to zvyknutí, viackrát sa nám stalo, že sme hrali dva dni po sebe, potom deň voľna a potom znova dva zápasy. Aj preto sme to v extralige a I. lige modelovali tak, že sme odohrali štyri stretnutia za týždeň. Samozrejme, niekedy aj na úrok našej výkonnosti, no s cieľom čo najlepšie sa pripraviť na tento turnaj” uviedol Bokroš.

Reklama

K najskúsenejším hráčom vo výbere patrí Christián Jaroš, logicky mu tak pripadlo kapitánske céčko. “Naším cieľom je vyhrať v skupine čo najviac zápasov, prebojovať sa do štvrťfinále a ísť čo najďalej. Mali by sme ťažiť z dobrej a skúsenej obrany, máme aj dobrých útočníkov, no mohli by sa viac presadzovať v útoku a strieľať viac gólov,” povedal obranca, ktorý vyhral s Luleou premiérový ročník Ligy majstrov.
Už na svoj tretí šampionát do 20 rokov sa chystá Erik Černák, najvyššie draftovaný Slovák v tomto roku pôsobí v tíme Erie Otters v kanadskej juniorskej súťaži OHL. “Šampionát sa bude oproti tomu minuloročnému hrať na veľkom európskom klzisku. Myslím si, že to pre mňa nebude veľký rozdiel, oproti užšiemu klzisku bude viac času na rozohrávku, aj v presilovke. Má to pozitíva i zápory,” tvrdí stále iba 18-ročný bek, ktorý rovnako ako Jaroš už má aj skúsenosti z reprezentačného “áčka”.

V základnej A-skupine nastúpia Kanada, Švédsko, USA, Dánsko, Švajčiarsko a zápasy sa odohrajú na štadióne Helsinki Ice Hall. V ňom sa uskutočnia aj dva štvrťfinálové duely a súboje o záchranu. V Hartwall Aréne celá B-skupina, taktiež dve štvrťfinále, semifinále a zápasy o zlato a o bronz. Z každej skupiny postúpia do vyraďovacej fázy štyri najlepšie tímy, piate si medzi sebou zahrajú o zotrvanie v elitnej divízii.

 

Záverečná nominácia SR “20” na MS:

Brankári: Adam Húska (Green Bay Gamblers/USA), Stanislav Škorvánek, Dávid Hrenák (obaja HK Orange 20)

Reklama

Obrancovia: Adrián Sloboda, Matej Moravčík, Patrik Koch, Samuel Ivanič (všetci HK Orange 20), Ladislav Romančík (Södertälje SK /Švéd.), Erik Černák (Erie Otter/Kan.), Patrik Maier (Kamloops Blazers/Kan.), Christián Jaroš (Lulea HF Švéd.)

Útočníci: Jozef Huňa, Matej Paločko (obaja HC Bílí Tygři/ČR), Juraj Šiška, Lukáš Hrušík, Dominik Briestenský, Juraj Milý, Maroš Surový, Boris Sádecký, Matúš Sukeľ (všetci HK Orange 20), Kristián Pospíšil (Blainville-Boisbriand Armada/Kan.), Radovan Bondra (Vancouver Giants/Kan.), Filip Lešťan (HV 71/Švéd.)

Realizačný tím: generálny manažér Róbert Švehla, manažér Roman Ulehla, tréner Ernest Bokroš, asistent trénera Norbert Javorčík, tréner brankárov Rudolf Jurčenko, kondičný tréner Ján Kovačič, lekár Milan Petro, fyzioterapeut Rastislav Ladecký, masér Ľuboš Ondrejka, videotréner Igor Andrejkovič

 

Program SR “20” v príprave:

streda 23. decembra, 15.00 SEČ: SLOVENSKO – Švajčiarsko (Kisakallio)

 

Program SR “20” v základnej B-skupine MS v Helsinkách (Hartwall Aréna):

nedeľa 27. decembra, 15.00 SEČ: Bielorusko – SR

pondelok 28. decembra, 13.00: SR – ČR

Reklama

streda 30. decembra, 17.00: SR – Fínsko

štvrtok 31. decembra, 13.00: Rusko – SR

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali