Hodnotenie výsledkov stretnutia Putin – Biden: Konflikt novinárov s ochrankou, urazené americké spravodajstvo a Bidenova blamáž

Hodnotenie výsledkov stretnutia Putin – Biden: Konflikt novinárov s ochrankou, urazené americké spravodajstvo a Bidenova blamáž

Ženeva 17. júna 2021 (HSP/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko, Pool)

 

Ženeva sa na jeden deň stala najsledovanejším miestom na svete. Stretnutie Putin – Biden, toto neutrálne európske mesto takmer vyľudnilo. Bezpečnostné opatrenia boli viditeľné všade, na letisku boli schodiská vedúce z lietadiel prekryté nepriehľadnými plexisklami, na trase kadiaľ prechádzali prezidentské kolóny a v jej okolí, boli dopravné výluky

Biden Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a americký prezident Joe Biden

Na rohoch ulíc stáli nápadní muži v oblekoch. Ženeva v niektorých jej častiach pripomínala mesto duchov. Prázdne ulice s vlajúcimi farbami Ruskej federácie a Spojených štátov pripomínali skôr opustené výstavisko zhýralého európskeho luxusu a vyvolávalo zmiešané reakcie skromnejšie žijúceho, svetového obecenstva.

Reklama

Svet pred stretnutím nevie, ako bude následne reagovať. Prechádzame ťažkou krízou a všetci sme s napätím čakali, čo sa na stretnutí udeje a ako sa v závere prezidenti k stretnutiu postavia.

Množstvo svetových médií sa pred stretnutím vyjadrovalo v tom zmysle, že od stretnutia prezidentov nemajú veľké očakávania. Nakoniec sa stalo stretnutím vyjasnenia si pozícii, sprevádzaným neobvyklým napätím.

Reklama

Stretnutie prezidentov RF a USA v švajčiarskej Ženeve, sa stalo najdiskutovanejšou témou na svete, ešte pred fyzickým stretnutím Putin – Biden a analytické informácie zo stretnutia budú formovať svetovú mienku ešte niekoľko dní. Novinársky záujem popredných médii bol preto obrovský.

Už pred hlavným stretnutím, na obvyklom meetingu s novinármi, ktoré sa pri rokovaniach tohto typu dejú vždy pred hlavnými rozhovormi boli prítomní okrem akreditovaných  novinárov, prezidentov Joa Bidena a Vladimíra Vladimíroviča Putina, aj ministri diplomacie oboch strán. Za ruskú stranu to bol minister Sergej Lavrov, za americkú diplomaciu minister Antony Blinken.

Príliš liberálne správanie sa novinárov v tejto fáze stretnutia vyvrcholilo hádkou, pri ktorej sa handrkovali sami novinári, medzi sebou. „Zvádzali boj o výhľad“ na hlavných aktérov stretnutia. Ukončila to až ochranka, ktorá opakovanými výzvami: „Chodte preč! Chodte preč!“ polo násilne, toto malé stretnutie novinárov s aktérmi ukončila. Bolo to až také zlé a neprofesionálne, že na obvykle kamennej tvári ministra Lavrova, bolo spočiatku badať jemné znepokojenie a následne, výzorovo potláčaný odpor k takémuto správaniu sa, niektorých novinárov.

Roztržka novinárov s ochrankou pokračovala vonku. Latinsko Americké noviny El País zverejnili video, kde je možné celú roztržku novinárov s usporiadateľmi pozorovať.

Slovenské médiá v značnom počte, v priebehu stretnutia na svetovú udalosť, takmer nezareagovali. O momentálne žurnalisticky najsledovanejšie stretnutie na svete prezidentov Putina a Bidena, nejavili slovenské korporátne médiá počas stretnutia vážnejší záujem. Buď nepovažovali prinášať svojim čitateľom online spravodajstvo za potrebné alebo len vyčkávajú, lebo v čase stretnutia nedisponovali tými „správnymi západnými pohľadmi“ na stretnutie. Pokračovať v globalizačnej, východoeurópskej, geopolitickej hre a vyjadrovať sa k stretnutiu budú pravdepodobne neskôr.

Reklama

Hlavné správy sa venovali stretnutiu veľmi podrobne a prinášali informácie z diania počas celého dňa. Reportáž „minútu po minúte“ zverejnili na svojom spravodajskom webe.

Reakcie svetových médií na stretnutie sa rôznia, často sa dokonca odlišujú diametrálne. Opačné svetové strany sa stali zároveň opačnými názorovými prúdmi. Americké korporátne spravodajské médiá reagovali po Putinovom mítingu s novinármi rozhorčene. Popudili ich Putinove vyjadrenia, ktorými kritizoval politiku spojených štátov. „Dovolil“ si pri odpovediach západným novinárom poukázať na, vo svete nepopulárne, americké zasahovanie do politík nezávislých krajín a pri odpovediach ich konfrontoval s reálnou americkou politikou.

Ruské médiá sa v deň stretnutia správali principiálne podobne ako slovenské – váhavo. O schôdzke ich prezidenta s jeho americkým náprotivkom síce informovali, ale stroho. K analytickým pohľadom, na ktoré sú ruskí novinári náchylní sa počas včerajšieho dňa nedostali. Bolo z ich váhavosti jasné, že vyčkávajú na reakcie okolitého sveta a vyjadrovať sa budú v závere.

Prezidentský míting v Ženeve obsahoval program s presne zacielenými prvkami geopolitickej hry: Putin bol programom stretnutia nútený hovoriť s novinármi ako prvý. Bidenova tlačová konferencia sa udiala až následne. Biden neskôr otvorene pred novinármi priznal, že pred svojou tlačovou konferenciou najskôr sledoval vyjadrenia Putina.

Joe Biden pri dialógu s Putinom poukázal na viacero faktorov. Paradoxne, vyčítal Putinovi a Rusku okrem iného aj nedostatočnú slobodu slova. Pravdepodobne si pán Biden iba neuvedomil, akú neskoršiu blamáž si tým vyrobil. Putin mal totiž následne, na stretnutí s médiami, prítomných, vcelku doterných novinárov, akreditovaných z celého sveta a rozprával sa s nimi jednu hodinu – až do vyčerpania novinárskych otázok. Novinárov, ktorých Pán Putin poznal, oslovoval menom. Počas celej tlačovej konferencie zachoval obvyklé dekórum. Prezident Biden pózoval iba pred americkými novinármi a zvyšok novinárskeho sveta bol z tlačovej konferencie vylúčený. Hneď na začiatku konferencie povedal, že má vybraných novinárov, ktorí môžu klásť otázky a tých bude postupne vyzývať, aby sa pýtali.

Reklama

Biden väčšinu času s novinármi strávil vysvetlovaním, ako sa snažil Putina primäť k inému, lepšiemu, demokratickejšiemu správaniu sa v budúcnosti. Spomenul témy rozhovoru: dodržiavanie ľudských práv v Rusku, jednalo sa samozrejme o kauzu Navaľnyj, ďalej to bola téma spolupráce pri rokovaniach s Iránom či téma stiahnutia sa amerických vojakov z Afganistanu. Prezident ukončil tlačovú konferenciu spôsobom, typickým pre amerických prezidentov – rýchlym poďakovaním sa a snahou o náhly odchod. Svoju tlačovku ukončil už po 30 minútach. Novinári po ňom na odchode pokrikovali a dožadovali sa ďalších odpovedí na otázky.

Úplne na konci, sa však Biden medzi novinárov na okamih vrátil. Vyprovokovala ho otázka novinárky z americkej odnože CNN, Kaitlan Collinsovej. Jej otázka znela: „Prečo ste si taký istý, že Vladimír Putin zmení svoje správanie a nebude pokračovať v agresívnych akciách aj po nástupe Joa Bidena do funkcie? Bidenova reakcia bola mierne napísané, podráždená: „Nie som si istý,“ povedal Biden. „Kde do pekla – čo robíš stále?“ Kedy som povedal, že som si istý? “ Collinsová však v debate pokračovala, ale jej reč Biden nakoniec zahriakol slovami: „Ak toto tvrdíte, tak nerozumiete svojej práci.“ Neskôr, pri odchode – pri nástupe do lietadla sa novinárke za svoju reakciu ospravedlnil. Bolo to však ospravedlnenie sa z akéhosi druhu prezidentskej povinnosti a úprimne, rozhodne nevyzeralo.

Bolo to impulzívne stretnutie Joa Bidena a jeho novinárov. Je škoda, že žiaden z nich nepoložil svojmu prezidentovi podstatnú otázku, ktorá zaujíma dnes celý svet: „Pán prezident, aj po dnešnom stretnutí si stále myslíte, že prezident Vladimír Putin je vrah, ako ste to pred časom vyhlásili v rozhovore pre televíziu ABC News?“  Otázka by v deň stretnutia týchto prezidentov mala zmysel, lebo potom, ako to Biden vyhlásil, sa telefonicky ozval Putinovi a jeho mediálne prezentované slová sa stali predmetom vysvetľovania Putinovi. A práve pri tom telefonáte navrhol Joe Biden Vladimírovi Putinovi, aby sa stretli. Stretnutie v Ženeve bolo teda iniciatívou amerického prezidenta. Bola to jedna z vecí, ktoré prezident Putin povedal na tlačovej konferencií pred novinármi.

 

Témy zo stretnutia prezidentov Joa Bidena a Vladimíra Putina v Ženeve a komentáre svetových médií 

„Biden odmietol Putinovo „smiešne porovnanie“ medzi výtržníkmi Kapitolu a Navaľným“, komentoval jednu časť rozhovoru dvoch prezidentov, britský The Guardian. „Joe Biden bol novinármi na tlačovej konferencii požiadaný, aby povedal, ako zareagoval na Vladimíra Putina, keď ruský prezident porovnal jeho uväznenie politických oponentov, napríklad Alexeja Navaľného, s obvineniami vznesenými proti demonštrantom s požiadavkami na uskutočnenie riadneho sčítania volieb a vyšetrenia káuz, ktorí neskôr spáchali útok na budovu Kapitolu vo Washingtone 6. januára 2021.“

„Myslím, že je to smiešne porovnanie,“ odpovedal Biden novinárom v Ženeve. Americký prezident zdôraznil, že je veľký rozdiel medzi útokom na Kapitol so zbraňami a vyhrážaním sa strážcom zákona pri pochode za právo vykonať (v Rusku) slobodné a spravodlivé voľby. Počas svojej dnešnej tlačovej konferencie Putin pomocou tohto, podľa The Guardianu „nespravodlivého“ porovnania vyvrátil otázku, prečo je toľko jeho kritikov uväznených alebo mŕtvych.

Putin tým chcel vyjadriť zásadný fakt, ktorý sa v USA iba málokto dnes odváži verejne presadzovať: Ak má byť väznený Navaľnyj so svojím tímom Putinovi opozícia, tak ľudia, ktorí vtrhli do budovy Kapitolu, zákonite musia byť väznená Bidenova opozícia.

Počas návratu do Ruska poskytol Putin rozhovor novinárom aj v lietadle. Zverejnili to ruské noviny Vzgljad. Mal potrebu dodatočne sa vyjadriť, k prebiehajúcim alebo starším, stále nedoriešeným americkým kauzám.

„O tom, kto, kde, za čo môže alebo o tom, kto je vrah.“ Pozrite sa, v uliciach amerických miest každý deň niekoho zabijú, vrátane popredných lídrov rôznych organizácií. Tam nestihnete povedať ani slovo, už poriadkové sily strieľajú. Buď do hrude, alebo od chrbta. Bez ohľadu na to, či sú vedľa deti alebo nie. Pamätám si, žena šoférka opustila auto, bežala, a strelili jej do chrbta – zastrelili ju.

Dobre, sú to trestné veci, ale zoberme si Afganistan. Tam bolo jednou raketou zabitých 120 ľudí na svadbe.

Reklama

Povedzme, že išlo stále o chybu – aj to sa stáva. Ale streľba z dronov alebo vrtuľníkov na civilistov v Iraku – to bolo čo? Kto je za to zodpovedný? Kto je vrah? “ Dodal prezident Putin.

Putin v závere ruským novinárom pripomenul aj fakt, že americká väznica na Guantáname je stále v prevádzke. „Hovoria o ľudských právach, ale Guantánamo stále funguje. Nedodržiavajú vôbec nič – ani medzinárodné, ani americké právo, nič. Stále na ostrove Kuba existuje“, uviedol Putin.

Asi najpálčivejšou otázkou, ktorá zaujíma slovenského čitateľa je informácia, čo si prezidenti na stretnutí v Ženeve povedali o Ukrajine a budúcich spoločných riešeniach Ukrajinskej občianskej vojny.

„Počas rozhovorov sa prezidenti Vladimir Putin a Joe Biden zhodli na tom, že k urovnaniu na Ukrajine má dôjsť podľa minských dohôd“, uviedol ruský prezident na svojej tlačovej konferencii po samite. „Pokiaľ ide o Ukrajinu, tejto témy sme sa dotkli. Nemôžem povedať, že sme to prebrali veľmi podrobne, ale pokiaľ som pochopil prezidenta Bidena, tak súhlasí s tým, že minské dohody by mali byť základom pre urovnanie na juhovýchode Ukrajiny,“ uviedol Putin. Poznamenal tiež, že sa okrajovo dotkli témy vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie. Putin na stretnutí podľa jeho slov tiež uviedol, že Rusko má voči Ukrajine iba jeden záväzok – vykonávanie minských dohôd, ak je na to Kyjev pripravený.

„Pokiaľ ide o povinnosti týkajúce sa Ukrajiny, máme iba jednu povinnosť – podporovať vykonávanie minských dohôd. Ak bude ukrajinská strana na to pripravená, bez akýchkoľvek pochýb pôjdeme touto cestou,“ uviedol ruský prezident.

Reklama

Putin tiež poznamenal, že ešte v novembri minulého roku predstavila ukrajinská delegácia svoje názory na to, ako plánuje implementovať minské dohody. Podľa neho nejde v prípade Minskej dohody o tajný dokument. Je verejný a hovorí sa v ňom, že je predovšetkým potrebné predložiť návrhy na politickú integráciu Donbassu do ukrajinského právneho systému a do ústavy. „K tomu je potrebné zmeniť ukrajinskú ústavu – je to tam vysvetlené“, uviedol Putin.

Zásadná otázka, na ktorej sa prezidenti nezhodli je Bielorusko. Biden predstavil Putinovu svoju verziu vnímania udalostí v Bielorusku, s ktorou ruská strana zásadne nesúhlasila.

Tony Belohorec

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali