Hlina: predpisy o vlajkovej výzdobe na Slovensku porušuje (zatiaľ) Kotleba a Verejný ochránca práv

Hlina: predpisy o vlajkovej výzdobe na Slovensku porušuje (zatiaľ) Kotleba a Verejný ochránca práv

Bratislava 19. augusta 2017 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)

 

Ľudia môžu mať rôzne názory k témam, aj k tej o LGBTI komunite. Ale prejavy nenávisti, akých sme svedkami aj v súvislosti s pochodom Dúhový Pride v Bratislave, nemôžu mať v tolerantnej spoločnosti miesto. Tvrdí to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Rovnako poukázala, že menšiny by sa nemali zneužívať na politické ciele.

Náš verejný ochranca práv, Mária Patakyová sa chystá podporiť dúhový Pride

Ústava SR podľa nej chráni práva a dôstojnosť každého človeka. “Osvojiť si tento princíp a brať ho ako samozrejmú súčasť života považujem za jednu z najdôležitejších výziev, bez ktorej sa ako spoločnosť nepohneme ďalej. Stále môžeme mať pritom rôzne názory k rôznym témam, aj k téme LGBTI,” napísala dnes na Facebooku.

Reklama

Dnešný Dúhový Pride vyvolal spor medzi koaličnou SNS a verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou, ktorá pochod verejne podporila a na svojom úrade vyvesila aj dúhovú vlajku. Národniari to označili za zneužívanie právomoci a žiadali ju okamžite zvesiť, čo sa nestalo. Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška to označil za ignoráciu, Patakyová podľa neho hlboko sklamala lídra SNS a predsedu parlamentu Andreja Danka.

“Výzvu predsedu NR SR a SNS na okamžité odstránenie dúhovej vlajky z budovy štátnej inštitúcie SR verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová pokojne odignorovala, aj napriek tomu, že menovací dekrét jej predseda NR SR odovzdával pri nástupe do funkcie so slovami: “Dovolím si na vás apelovať, aby na vašom úrade vždy visela len jedna vlajka, vlajka Slovenskej republiky.”

Reklama

“Provokatívnym správaním však pani ombudsmanka vážne znepokojila aj všetkých poslancov NR SR z SNS (ktorí jej svojimi hlasmi pomohli posadiť sa do kresla významnej štátnej funkcie) a vyvolala vážne pochybnosti o spôsobilosti na výkon tak zodpovednej práce. Silno tiež pobúrila tisíce voličov SNS, ktorí si vysoko ctia rodinné tradície, či prirodzené medziľudské väzby a iba ktorých hlasom z parlamentných volieb mohla byť voľba pani Patakyovej v koalícii vôbec priechodná,” napísal dnes na Facebooku Paška.

“Predvádzanie sa verejnej ochrankyne práv na Pride, pochode LGBTI komunity, za mlčania (tichého súhlasu) Úradu vlády SR či verejne deklarovaná podpora Mosta-Híd pre takéto správanie sa ombudsmanky (ktoré je v kolízii s dohodami z koaličnej zmluvy) je nielen poburujúce, ale nám tiež otvorilo nový, zásadný ideologický konflikt vnútri koalície – otázku plnenia rozličných požiadaviek LGBTI,” dodáva Paška.

Myslí si preto, že cieľom Smeru-SD a Mosta-Híd nie je stabilizovať súčasnú vládnu zostavu.

Dúhový Pride ukazuje podľa Martina Poliačika z SaS nielen na to, že téma práv menšín je dôležitá, ale že spoločnosti na nej záleží. “Že aj na Slovensku žijú ľudia, ktorí vedia, že inakosť je viac ako v poriadku a je to v skutočnosti niečo, z čoho profitujeme všetci. Že tu chceme žiť vo vzájomnej spolupráci a vážime si jeden druhého,” napísal na sociálnej sieti. “Verím, že raz LGBTI nebude musieť byť vôbec témou, ale bežnou súčasťou našich životov,” doplnila Lucia Nicholsonová z SaS. Ako podpredsedníčka Národnej rady SR prebrala nad podujatím záštitu.

Reklama

“S témou LGBTI treba narábať uvážlivo, lebo má v sebe potenciál vzbudzovať nenávisť. Dúhový pochod je mimo tohto uvážlivého prístupu,” uviedol predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina. Ak muž podľa neho nechce bozkávať ženu alebo žena muža, “tak je im zverená iná úloha ako plodiť deti”. “Kresťanskí demokrati nemôžu ustúpiť z ochrany prirodzených zákonov, ochrany manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy a ani neustúpia,” dodal.

K téme vyvesenia dúhovej vlaky na úrade Verejného ochrancu práv komentoval Hlina aj na sociálnej sieti: “Pravda je, že štátny orgán si nemôže robiť vlajkovú výzdobu podľa seba, ale podľa zákona. Alebo budeme tolerovať Severokórejsku vlajku na súde, kde pojednáva Harabin. V Komárne bude na našich štátnych úradoch maďarská vlajka? Kto iný, ak nie štátny orgán by mal dodržiavať zákon? Takže zákon – predpisy o vlajkovej výzdobe na Slovensku porušuje (zatiaľ) Kotleba a Verejný ochránca práv.”

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali