Hlavný večerný program RTVS sa zmenil na bulvárny, neobjektívny a manipulatívny magazín aktivistov

Hlavný večerný program RTVS sa zmenil na bulvárny, neobjektívny a manipulatívny magazín aktivistov

Bratislava 5. apríla 2018 (HSP/Extraplus/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Spravodajstvo RTVS by malo niesť pečať objektívneho, nestranného, pravdivého i aktuálneho

Ilustračné foto

Ani to hádam nemusím písať, no pre istotu sa hneď v úvode priznávam, že som v téme silno zaujatý. Ale veď si platím koncesionárske poplatky!

Reklama

Práve preto si – ako verný, pozorný i zasvätený divák verejnoprávnej televízie – trúfam už vyše štyri roky písať a posielať do redakcie spravodajstva, generálnym riaditeľom aj Rade RTVS svoje postrehy, pripomienky. Vyjadrujem v nich nespokojnosť s prácou niektorých redaktorov a kritizujem celkovú úroveň Správ RTVS. Najmä preto, že spravodajstvo stratilo nielen profesionálnu úroveň, no rezignovalo na samotný obsahový i formálny charakter a poslanie relácie. Ten večerný pravidelný hodinový program od 19. hodiny, ktorý by mal byť výkladnou skriňou verejnoprávnej televízie, sa z dvoch tretín každého vysielania zmenil na bulvárny, neobjektívny a manipulatívny magazín aktivistov.

 

Reklama

Nevídané, neslýchané

Nekritizoval som plošne ani neurčito. Naopak, konkretizoval som prešľapy redaktorov či editorov adresne a presne. Vrátane štyroch ráčkujúcich redaktorov (!), ktorí dostávali a dostávajú pravidelne možnosť otravovať éter a otŕčať na verejnosti svoju bezočivosť, aroganciu a neochotu odstraňovať mimo obrazovky s logopédom i hlasovými pedagógmi svoj hendikep a neprofesionálnu poruchu výslovnosti. V elektronických médiách čosi nevídané, neslýchané! Ale čo už, keď redakciu premyslene staval (podľa zadania) „komerčák“ Lukáš Diko!

Viedol som si aj štatistiku, aké zanedbateľné percento príspevkov v Správach RTVS tvorili aktuálne obrazové informácie, správy či reportáže príslušného dňa. Akoby som hrach na stenu hádzal… Nik z redakcie, vedenia ani Rady RTVS mi neodpovedal, nereagoval. Až na jeden jediný rozhorčený telefonát vtedajšieho generálneho riaditeľa Václava Miku. Bolo to ešte v roku 2016, keď som svoje námietky oprel o práve prebiehajúcu diskusiu vo Veľkej Británii ohľadom potreby zmeniť Štatút BBC. Išlo o legitímnu snahu ministerstva kultúry s príslušným parlamentným výborom dosiahnuť výrazné odlíšenie sa verejnoprávneho vysielateľa od komerčných a súkromných médií hlavného prúdu. Tak vo výbere, ako i v spracovaní témy, v nárokoch na osobnostnú a profesionálnu výbavu spravodajcov.

Nič nové pod slnkom. Z Mlynskej doliny sa dnes do sveta rozbehol maratónsky bežec kričiaci na všetky strany „Utekajte, už ide!“ Predtým však s listom v ruke (ako Kevin Costner, slávny filmový Posol budúcnosti) obehol všetky zainteresované a spriahnuté redakcie, niekoľko mimovládnych dielní a jednu ambasádu, ktoré už rozviazali poplašné zvony slobody slova i novinárskej nezávislosti. O čo ide?

 

Reklama

V nepriateľskej atmosfére

Časť redaktorov RTVS je totiž podľa správy TASR nespokojná so situáciou v spravodajstve verejnoprávneho vysielateľa. Svoj pocit vyjadrili otvoreným listom, v ktorom poukazujú na pretrvávajúce napätie, sprevádzajúce prácu spravodajského tímu. List podpísalo 58 členov spravodajstva. Priznávajú, že zatiaľ pracujú slobodne, no zároveň „v nepriateľskej atmosfére“. Manažmentu RTVS vyčítajú neochotu akceptovať oponentný, kritický názor, naznačujú tiež možné ovplyvňovanie spravodajstva. „Neveríme, že naši nadriadení sú schopní ochrániť redakciu pred silnými tlakmi z vonkajšieho prostredia,“ uviedli. Podpísaní takisto vyjadrujú obavu, že spravodajstvo RTVS môže stratiť dôveru, ktorú si u divákov a poslucháčov získalo v posledných rokoch.

K tomu dodávam, že ak by v mediálnom priestore existovala výstupná kontrola, pre prevahu informačných nepodarkov by spravodajskú fabriku v tom „čude medzi ZOO a cintorínom“ museli z prevádzkových aj z psychohygienických dôvodov v záujme konzumenta (diváka) už krátko po nástupe Dika zavrieť.

Najmä preto, že pred redaktormi vnímajúcimi verejnoprávnosť v zmysle úcty k pravdivosti, objektivite, pluralite, skromnosti a nezávislosti uprednostnil pri personálnych výmenách agresiou naočkované narcistické hašteráčky, no tiež žubrienky z bulvárnych a komerčných redakcií, kadejakých webových portálov, rôznych blogerov i aktivistov krytých tretím sektorom a opozičnými straničkami. Preto bolo doteraz ticho, tichučko…

 

Reklama

Hľadanie nepriateľa

Ale tak nám treba! Platíme si toto vrátane tých šiestich desiatok redaktorov a editorov, ktorí uverili svojej genialite, neomylnosti a umelo vyfabrikovanému goebbelsovskému spotu vysielaného s páchnucou samochválou komerčného strihu azda tisíckrát. Som presvedčený, že Slovensko a jeho koncesionári nepotrebujú mať „najobjektívnejšie“ spravodajstvo. Stačilo by, ak by nieslo pečať objektívneho, nestranného, pravdivého i aktuálneho, v ktorom sa nebudú miešať politické postoje tvorcov a ich tútorov so základnými informáciami o udalosti.

Chceli by sme verejnoprávne spravodajstvo, ktoré dodržiava Ústavu SR, ústavné princípy (vrátene prezumpcie neviny), ktoré sa opiera o platnú legislatívu.

Potvrdzuje to vo svojej reakcii aj vedenie RTVS, ktoré podľa správy z TASR vidí za iniciatívou signatárov otvoreného listu skôr neochotu akceptovať snahu nového manažmentu spravodajstva vytvárať objektívne, vyvážené, nestranné spravodajstvo. „Tí, ktorí sa s tým nedokážu stotožniť, neakceptujú roky platné pravidlá odvodené od Zákona o RTVS a z neho vyplývajúcich vnútorných smerníc a hľadajú vnútorného i vonkajšieho nepriateľa,“ uviedli v spoločnom stanovisku generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, šéf spravodajstva Vahram Chuguryan a vedúce televíznej a rozhlasovej spravodajskej sekcie Hana Lyons a Petra Stano Maťašovská.

 

Veľa kriku pre nič

Posol už cvála a dupot kopýt jeho koňa i výkriky o ratu sa už nesú ponad hory, ponad doly, dokonca aj nad vlnami oceána… Napriek tomu, že tí ľudia sa nemusia obávať ani o svoju existenciu, ani o stratu profesionálnej cti. Ako poznám generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka, ako skúsený manažér si bude chcieť kvalitných a perspektívnych redaktorov, reportérov, moderátorov, jazykových korektorov i editorov udržať a vytvoriť im na prácu optimálne a udržateľné podmienky.

Dočítal som sa o čísle 58 signatárov rôznych profesií. Z nich údajne 11 pracovníkov rozhlasovej zložky. Nikde som však nevidel číslo nespokojných alebo znechutených divákov a koncesionárov, ktorí už dlhodobo a paradoxne považujú za verejnoprávnejšie skôr spravodajstvo súkromného vysielateľa TA3.

Zmenami prechádza nielen celá spoločnosť a politická scéna, no aj mediálne prostredie. Možno súkromná televízia na okraji mesta zmení už čochvíľa oligarchického majiteľa, ktorý s otvorenou náručou prijme naspäť zopár roztratených (či zablúdených?) ovečiek, ktorým by sa navrhované zmeny v RTVS nepozdávali. Celkom isto ich bude vedieť aj lepšie zaplatiť ako vysielateľ zo zákona.

Svet Shakespearových komédií nie je bežnou zábavou, no zvláštnym vesmírom s naruby fungujúcim postavením a vzťahmi letiacich telies a planét. Krútia sa, obracajú naruby a v slnečnom svetle verejného pohľadu sa nám vyjaví tiež dovtedy tajomná odvrátená strana pravdy. Taká je aktuálna televízna reality šou Veľa kriku pre nič, v ktorej sa stretáva viacero kontrastných skupín. Ich cesta k poznaniu a znovuzavedeniu zákona i poriadku je však rozmanitá. Verím, že po spadnutí opony zaznie potlesk, a nie piskot.

Reklama

Koncesionári, držme si palce!

Štefan Nižňanský

 

Článok pôvodne vyšiel na portáli extraplus.sk

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali