Hlas ľudu chce viac sudcov i nižšie dane, tvrdí Martina Šimkovičová

Hlas ľudu chce viac sudcov i nižšie dane, tvrdí Martina Šimkovičová

Bratislava 5. februára 2020 (TASR/HSP/Foto:Archív Martiny Šimkovičovej)

 

Politické strany po voľbách nezastupujú voličov, iba osobné záujmy politikov a oligarchov, ktorým slúžia. V rozhovore pre TASR to uviedla líderka kandidátky strany Hlas ľudu a nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR Martina Šimkovičová

Na snímke Martina Šimkovičová

V oblasti súdnictva chce strana podľa jej slov pomôcť s riešením problémov zvýšením počtu sudcov. Znížiť mienia výdavky štátu hradené z daní a zvýšiť štátne investície. “O čo sa zvýši zisk štátnych investícií, o to možno znížiť dane. Budú nižšie dane a každý bude platiť za tú službu, ktorú od štátu bude požadovať. Takto sa dajú dane znížiť aj o 50 percent,” priblížila pre TASR.

Reklama

 

Čo považujete za najväčšie problémy Slovenska a aké riešenie ponúkate?

Reklama

Najväčším problémom Slovenska je, že väčšina politikov sa venuje politike iba preto, lebo chcú zo štátnych zákaziek nakradnúť nelegálne peniaze. Preto sa všemožne snažia, aby sa zákonodarná, výkonná a súdna moc nestali nezávislými. Z toho vyplýva korupcia, lobizmus a zlodejina. Ani jedna politická strana po voľbách nezastupuje svojich voličov, iba osobné záujmy politikov a oligarchov, ktorí im dali peniaze na voľby.

 

Sú niektoré priority z vášho programu pre vás také dôležité, že nimi podmienite svoj prípadný vstup do vládnej koalície?

Hlas ľudu je politickým hnutím, ktoré má dve úrovne politického programu. Najvyšším pravidlom pre naše hnutie je „Hlasovať tak, ako sa rozhodne väčšina voličov v každom jednom prípade.“ Ak akákoľvek vládna koalícia bude pripravená predkladať zákony, za ktoré bude naprieč politickým spektrom hlasovať väčšina, získa takáto koalícia našu podporu. Parlament je zákonodarný a kontrolný orgán. Vláda má byť od parlamentu oddelená nezávislosťou, rovnako ako súdy. Ak sú vo vzájomnej závislosti, nie je možné riadiť Slovensko v prospech občanov.

 

Reklama

Ako sa postavíte k reforme zdravotníctva? Budete ju presadzovať? Viete si predstaviť osvojenie si pripravenej reformy?

Zdravotníctvo je pre ľudí. Ľudia platia poistné a z tohto sa majú kryť náklady na jeho prevádzku. Štát dofinancováva chod štátnych nemocníc. Peniaze z poistného je potrebné dať do zdravotníctva. Štát má okrem rastu podielu lekárov a sestier na výsledku stavu zdravotníctva obmedziť prevod financií mimo rezort.

 

Aký je váš postoj k potrebe očisty slovenského súdnictva? Ak je potrebná reforma, ako si ju predstavujete?

Súdy rozhodujú podľa zákonov. Zákony schvaľuje parlament. Problémov súdnictva a spravodlivosti je viacero. Zlé a nespravodlivé procesné predpisy spôsobujú nespravodlivé, ale zákonné rozhodnutia. Druhým problémom je lehotová nezávislosť súdov. Ak spor trvá viac ako dva roky, vyvoláva to právnu neistotu. Aby sa to zmenilo, je potrebné zvýšiť počet sudcov, aby stihli do dvoch rokov spravodlivo a zákonne rozhodnúť. Následne je možné zaviesť postih voči sudcom, ktorí nekonajú alebo rozhodujú nezákonne.

Reklama

 

Aké kroky mienite podniknúť v oblasti školstva? Naši žiaci nevynikajú v medzinárodných testovaniach a zrejme si to bude vyžadovať určité zmeny v spôsobe výučby.

Vzdelanie považujeme za dôležité. Úroveň vzdelania sa dnes meria dosiahnutým výsledkom v škole, ktoré je deklarované vysvedčením, maturitou, výučným listom alebo vysokoškolským diplomom. Pri súčasnom stave techniky je potrebné, aby vzdelanie bolo deklarované verejne a výrazne podrobnejšie. Navrhujeme zaviesť od školskej dochádzky až po profesúru verejný portál, na ktorom bude môcť zamestnávateľ vidieť, ako každý študent odpovedal v každom predmete na každú otázku. Otázky by mali byť rovnaké pre všetkých. Každý človek, by si mohol kedykoľvek „dorobiť“ testy a vzdelanie. U štátnych zamestnancov by sa tieto testy mali opakovať v určitých odboroch povinne a pravidelne.

 

Ako mienite prispieť k tomu, aby sa mladí neutiekali k extrémizmu a intolerancii?

Extrémizmov je veľa druhov. Rovnako aj intolerancií. Každá ich forma je nesprávna. Najrozumnejšie je podporovať intoleranciu na každý extrémizmus.

 

Plánujete upraviť daňovo-odvodový systém? Ako?

Dane majú kryť výdavky štátu. Výdavky štátu hradené z daní treba znížiť. Tým možno znížiť aj dane. To ale neznamená, že sa majú znížiť investície štátu. Naopak. Ale pre každý štátny projekt je potrebné spraviť plán návratnosti a ziskovosti. O čo sa zvýši zisk štátnych investícií, o to možno znížiť dane. Budú nižšie dane a každý bude platiť za tú službu, ktorú od štátu bude požadovať. Takto sa dajú dane znížiť aj o 50 percent. Ako DPH, tak aj dane zo mzdy a z príjmu. Zároveň je potrebné zjednodušiť daňový a odvodový systém. Okrem iného je potrebné previesť povinnosť úhrady dane na povinnosť štátu inkasovať daň. Tým sa vyhneme neplateniu daní a zbavíme ľudí povinnosti a stresu z porušenia daňových povinností. Bude tým zavedená 100-percentná kontrola úhrady daní, čim sa vyhneme daňovým podvodom.

 

Reklama

Presadzujete aj nové dane?

Nie. Chceme zrušiť veľa druhov daní, a mnohé naladiť tak, aby boli vo vzťahu k daňovým poplatníkom jednoduchšie. Ak to schvália ľudia, predložíme takýto návrh do parlamentu.

 

Ste za zachovanie súčasného zahranično-politického smerovania Slovenska?

Súčasné zahranično-politické smerovanie Slovenska je chaotické. Sú v ňom silné prvky pokrytectva. Sme za zachovanie Slovenska v EÚ ako v štátnom celku. Vystúpením Veľkej Británie sa však významne menia podmienky zmluvy o EÚ. EÚ potrebuje zreformovať a definovať presnejšie vzťahy jednotlivých štátov k celoeurópskym normám. Tie sa musia prijímať iným spôsobom. To si vyžiada zrejme dvojkomorový parlament. Jedna komora by mala byť založená na princípe početnosti obyvateľov, druhá na národnom alebo štátnom základe. Tak by sa nestalo, že predpisy EÚ budú v rozpore so záujmami väčšiny alebo niektorého štátu. Čo sa týka účasti v NATO, sme skôr za vytvorenie Európskeho obranného systému, ktorého členom by boli aj neutrálne štáty EÚ. Potom by sme boli radi, ak by voliči odhlasovali účasť neutrálneho Slovenska v Európskom obrannom systéme.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali