Henrich Richter: Policajt na koni má lepší rozhľad v teréne aj počas opatrení

Henrich Richter: Policajt na koni má lepší rozhľad v teréne aj počas opatrení

Bratislava 9. septembra 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-

 

Policajt na koni má lepší rozhľad v teréne aj počas bezpečnostného opatrenia. Vie tak promptnejšie zasiahnuť. Uviedol to veliteľ oddelenia jazdnej polície Bratislava odboru kynológie a hipológie Prezídia Policajného zboru Henrich Richter. Jazdná polícia má celkovo 19 koní, sídli v Bratislave a Košiciach

policia
Ilustračné foto

“V rámci Policajného zboru využívajú jazdnú políciu rôzne útvary, všade tam, kde sa policajti bežne nedostanú autom alebo pešo – v ťažko dostupných vysokohorských terénoch, rekreačných turistických oblastiach, ale aj centrách miest, kde slúžime počas rôznych bezpečnostných opatrení, kultúrno-spoločenských podujatiach,” načrtol Richter.

Reklama

Policajné kone možno vidieť napríklad počas demonštrácií alebo športových podujatí. Pri narušovaní verejného poriadku sa využívajú na vytláčanie davu. Užitočné sú aj pri pátracích akciách.

Najčastejšie sa využívajú kone plemena slovenský teplokrvník. Ako skonštatoval Richter, prvoradou úlohou počas výcviku je odstrániť prirodzený strach koňa, aby sa nebál napríklad hluku, dymu či výbuchov.

Reklama

“Každý policajt si svojho koňa pripravuje individuálne, lebo on najlepšie vie, čo ktorému koňovi prekáža,” dodal.

Kone musia byť zvyknuté aj na prepravu, keďže útvary jazdnej polície majú celoslovenskú pôsobnosť.

Na bezpečnostné opatrenia sú kone vystrojené chráničmi nôh, hrude, hlavy a očí. Zranenia zvierat nie sú podľa Richtera výnimočné. Základnú starostlivosť dokážu zabezpečiť policajti, pri väčších zraneniach nastupujú služobní veterinári. Ako doplnil v podcaste ministerstva vnútra, v rámci polície pôsobí aj služobný kováč.

 

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:46

Ceny ropy v piatok klesli, pričom cena Brentu skĺzla hlbšie pod 82 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnili najnovšie vyhlásenia zástupcov americkej centrálnej banky, že zatiaľ je skoro uvažovať o znížení úrokových sadzieb, ako aj nečakaný rast zásob benzínu v USA.

08:46

Tri osoby vrátane páchateľa prišli vo štvrtok o život pri streľbe v meste Minneapolis v americkom štáte Minnesota. Medzi obeťami je aj jeden policajt, informuje TASR podľa agentúry AP a stanice NBC News. Polícia zasahovala pri streľbe v byte a bezprostredne po príchode sa ocitla v prestrelke. Policajt Jamal Mitchell prišiel o život, keď poskytoval pomoc mužovi, ktorý naňho strieľal. Toho neskôr zastrelili ďalší policajti. Motív činu nie je známy.

08:26

Veľká časť dezinformácií na platforme X pochádza od malého počtu superšíriteľov, uvádza nová štúdia, ktorá analyzovala viac než dva milióny príspevkov pochádzajúcich z tejto platformy.

08:24

Pri útoku USA a Veľkej Británie v jemenskej provincii Hudajda zahynulo najmenej 14 ľudí a ďalších 30 je zranených, uviedla v piatok prohúsíjská televízia al-Masirah. TASR píše na základe agentúry Reuters. Televízia informovala, že cieľom úderov bola budova rozhlasu a prístav Salif. Americká a britská armáda tvrdili, že vo štvrtok podnikli útoky na ciele húsíov v Jemene v rámci úsilia odradiť túto militantnú skupinu od ďalšieho narušovania lodnej dopravy v Červenom mori.

08:18

Ruský raketový útok na Kyjev v piatok spôsobil požiar nebytovej budovy, oznámila ukrajinská armáda a spresnila, že Moskva útočila balistickými raketami krátkeho doletu Iskander a dronmi.

08:16

Aktivita v čínskom výrobnom sektore zaznamenala v máji nečakaný pokles. V prípade sektora služieb pokračovala v raste, tempo rastu sa však spomalilo, pričom spomalenie bolo výraznejšie, než sa očakávalo.

08:04

Švajčiarsky súd v Bazileji odsúdil vo štvrtok bývalého člena motorkárskeho klubu Hells Angels na 12 rokov a 10 mesiacov väzenia. Turecký štátny príslušník (36) bol odsúdený za znásilnenie, sexuálne kontakty s maloletou a pranie špinavých peňazí.

08:04

Dve osoby utrpeli zranenia v noci na piatok pri požiari ropného závodu v ruskom Krasnodarskom kraji. Oheň vypukol v dôsledku ukrajinských útokov dronmi a raketami na ropné zariadenia, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

07:48

Britsko-americkému influencerovi Andrewovi Tateovi, ktorý v Rumunsku čaká na súdny proces pre obvinenia z obchodovania s ľuďmi a zo znásilnenia, zamietol vo štvrtok súd odvolanie voči obmedzeniam pohybu, pre ktoré z krajiny nemôže vycestovať.

07:36

Britský kráľ Karol III. sa v júni zúčastní na vojenskom sprievode pri príležitosti narodenín panovníka. Namiesto na koni však bude sedieť v kráľovskom koči, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na britské médiá.

07:26

Ukrajina v noci na piatok uskutočnila vzdušný útok na ropné zariadenia v ruskom Krasnodarskom kraji, uviedol tamojší gubernátor Veniamin Kondraťjev. TASR informuje podľa agentúry Reuters. Horieť podľa neho začal v dôsledku ukrajinských náletov jeden ropný sklad, pričom zranenia utrpeli najmenej dvaja ľudia.

07:00

Najmenej tri obete na životoch a 16 zranených si v noci na piatok vyžiadali ruské útoky na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, uviedli tamojší predstavitelia. TASR informuje podľa agentúry Reuters. Útoky podľa nich zasiahli päťposchodovú bytovku, obchod v trojposchodovej budove a šijací závod.

07:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu navštívi Saudskú Arábiu s cieľom získať podporu pre plánovaný mierový summit vo Švajčiarsku, ktorý sa uskutoční v júni.

06:58

Moldavský parlament vo štvrtok odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu a označil ju za “genocídu” v spojitosti so zaobchádzaním s deťmi na okupovaných územiach Ukrajiny. Na hlasovaní sa však nezúčastnili opozičné strany naklonené Moskve, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

06:57

Spojené štáty vo štvrtok zaviedli nové sankcii voči dvom spoločnostiam v Stredoafrickej republike (SAR). Podozrievajú ich z podpory aktivít ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny a nelegálnej ťažby v tejto krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Koberce vyrobené z farebnej soli a udržateľných materiálov zdobia priestor okolo sochy Krista Vykupiteľa pred sv. omšou počas cirkevného sviatku Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi, ktorý je známy ako Božie telo v Riu de Janeiro

Autor: TASR/AP-Lucas Dumphreys

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali