Helena Mezenská: „Slovensko nenesie zodpovednosť za rozvrátenie krajín Blízkeho východu a štátov severnej Afriky“

Helena Mezenská: „Slovensko nenesie zodpovednosť za rozvrátenie krajín Blízkeho východu a štátov severnej Afriky“

Brusel 4. októbra 2015 (HSP/Foto:Facebook)

 

Európska únia si zasa pomýlila lieky. Vzala si tabletku na bolesti brucha, aj keď zjavne má problémy s hlavou. Prekvapuje aj snaha Bruselu, Berlína, Paríža, Varšavy a ostatných členov “EÚ-eseročky” všetko postaviť z nôh na hlavu. Ale tak sa nedá stáť – preto všetko padá…

Na snímke poslankyňa Národnej rady SR Helena Mezenská
Na snímke poslankyňa Národnej rady SR Helena Mezenská

Brusel a spol. sa húževnato snažia liečiť následky a vôbec si nevšímajú príčiny prílevu stoviek tisíc emigrantov do Európy. Slovenský premiér má síce ešte zopár partnerov v EÚ, ktorí sním súcitia, ale už zostal ako sám vojak v poli – iba Slovensko pripravuje žalobu a chce zažalovať Brusel pre kvóty na utečencov.

Reklama

Väčšina štátov EÚ stále niečo melie o kvótach, ľudskosti a humanite, ale buď už reálne uzatvára hranice a buduje ploty, alebo sa na to horúčkovito pripravuje. Schengen padá, Európska únia sa premieňa na malé ostrovy počas jarných záplav. Návrhy Slovenska vytvárať podmienky na bezpečné živobytie potenciálnych utečencov v ich domovskej krajine zostávajú hlasom volajúceho v púšti.

V Bruseli, Berlíne či Paríži si stále neobjednali lieky na krátkozrakosť. Sľubujú, že túto vlnu utečencov zvládnu a tých 120 utečencov nejako rozmiestnia po všetkých kútoch Európy. Lenže stále si zatvárajú oči pred tým, že tých 120 tisíc to vôbec nie je strop, finál, cieľ, fajka zhasla… Vlny utečencov s krátkymi prestávkami budú zalievať Európu dovtedy, kým nezažehnajú vojnový požiar na Blízkom východe a nevytvoria také podmienky pre obyvateľstvo, aby ľudia nemuseli odtiaľto utekať. A práve s tým EÚ nič nerobí a absolútne ignoruje mienku Slovenska.

Reklama

Koľko miliónov utečencov príde do EÚ v najbližších rokoch? Dokedy postačia „kapacity“ na rozmiestnenie utečencov? Na to dnes nemyslia ani v Bruseli, ani v Berlíne. Lídri civilizovanej Európy pokračujú v barbarskej politike: po nás môže byť aj potopa! Čo bude zajtra, to asi nezaujíma európskych lídrov. A stále a stále užívajú tie nesprávne lieky a stále si tupo-hlúpo berú tabletku na žalúdok, keď ich evidentne bolí hlava…

O tom, že v Bruseli nevaria dobrú európsku utečeneckú polievku, sú presvedčení nielen naši vládni predstavitelia, ale aj mnohí zástupcovia opozície. V tejto otázke by sa naši politici skutočne nemali rozdeľovať na pravicu a ľavicu, na vládu a opozíciu, na červených a modrých. Tentoraz skutočne ide o Slovensko, ba aj o celú babičku Európu, veď viacerí si s obľubou často opakujú, že je to náš spoločný dom… A v tom dome treba poriadne pozametať a urobiť poriadok…

Kvóty nepodporuje ani poslankyňa Národnej rady SR Helena Mezenská. Navštívila „veľký európsky dom“ a na vlastné oči sa presvedčila, akú „utečeneckú“ polievku tam varia a čo môžeme očakávať. „Včera som sa vrátila zo zasadnutia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v Štrasburgu. Hoci v tomto výbore zastupujem za Slovensko ako náhradníčka, som rada, že som sa zúčastnila zásadného a dôležitého hlasovania o rezolúcii meniacej implementáciu súčasného tzv. Dublinského systému, Dublinskej dohody. Ak to veľmi zjednoduším, zmyslom hlasovania s takmer 30 pozmeňujúcimi návrhmi, bolo hlasovanie o “férovom, vyváženom a solidárnom” nastavení európskej azylovej politiky,“ informuje politička.

„Rezolúciu som spolu s ďalšími zúčastnenými kolegami zo slovenskej skupiny a Anglicka nepodporila, pretože v mnohom neprimerane “zmäkčuje” kritéria pre preskúmanie žiadostí o udelenie azylu, zasahujúc tak do suverenity nášho štátu a našej azylovej politiky,“ dodáva.

„Slovensko nenesie zodpovednosť za rozvrátenie krajín Blízkeho východu a štátov severnej Afriky a minimálne prejavená snaha o riešenie imigračných vĺn a utečeneckej krízy v jej príčinách, bola dôvodom pre tento môj nemenný postoj. Pretrvávajúce prerozdeľovanie kvót v ďalších vlnách utečencov nie je systémovým a dlhodobo udržateľným riešením. A ja za mimoriadne dôležité považujem zvýšiť bdelosť a opatrnosť, aby v snahe pomáhať ľuďom chrániacich svoj život k nám nekontrolovane neprenikali osoby so zastretými úmyslami,“ zdôrazňuje Helena Mezenská.

Reklama

A čo nám zostáva? No asi nič iné, ako presadzovať vlastnú politiku v tejto otázke a očakávať, keď sa Európska únia konečne spamätá a užije si tú nešťastnú tabletku na hlavu a nie na žalúdok, nohu či ruku. Možno jej to konečne pomôže. Samozrejme, možno ju bolí aj niečo iné, ale hlava – to je určite ten najväčší problém…

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali