Helena Mezenská o balíčku protiteroristických opatrení a hlasovaní v parlamente

Helena Mezenská o balíčku protiteroristických opatrení a hlasovaní v parlamente

Bratislava 11. decembra 2015 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

V parlamente riešili terorizmus… Poslanci hlasovali o balíčku protiteroristických opatrení –  najskôr o ústavnej zmene, na ktorú potreboval Smer 90 hlasov. Zákon našiel oporu v poslancoch opozičného Mostu-Híd. Opozícia a médiá kritizujú Bélu Bugára

Na snímke poslankyňa Národnej rady SR Helena Mezenská
Na snímke poslankyňa Národnej rady SR Helena Mezenská

Mnohé médiá obvinili Bélu Bugára v príprave povolebnej koalície so Smerom-SD. Líder Mostu-Híd to s úsmevom poprel a niet pochyb, že tento raz hovoril čistú pravdu: program, ciele a smernice týchto dvoch politických subjektov sú tak rozdielne a ich lídri sa tak „majú radi“, že iba amatérski novinári môžu meditovať na margo možnosti vytvorenia koalície Smeru s Mostom. To už je vyššia pravdepodobnosť, že sa Vladimír Mečiar vráti do politiky…

Reklama

Zasa zaujalo vystúpenie poslankyni Heleny Mezenskej. Zostala verná svojim postojom a nie príliš sa stotožnila s názormi opozície na zákon z dielne Smeru. Potvrdila, že teroristické hrozby v EÚ a na Slovensku sú reálne a protiteroristické opatrenia treba pripravovať. Podotkla však, že v zákone treba urobiť menšie úpravy, aby sa ho nedalo zneužiť a vysvetliť a konkretizovať niektoré formulácie – práva za účelom zabráneniu zneužívania zákona.

Na facebookovej stránke vysvetlila svoje postoje. „Hlasovalo sa o balíčku protiteroristických opatrení. Potrebu prijatia týchto opatrení v stave narastania bezpečnostných rizík, nebudem spochybňovať, bolo by to nezodpovedné. Je potrebné posilniť kompetencie a tým aj výkon bezpečnostných zložiek v situácii narastajúcich hrozieb, ktorým dnes európske štáty čelia.

Reklama

Avšak v súbore predložených zákonov je predsa len niečo, čo tam podľa môjho názoru nemá byť. Politický extrémizmus. dnes presne a konkrétne vymedzený nie je. A preto obavy politických ale i občianskych oponentov, kritikov riadiacej moci z jej zneužívania – trestným stíhaním tých, čo sa vzoprú, je dôvodné. Preto som aj predložila pozmeňujúci návrh, ktorý pochybnosti o zneužívaní moci prenasledovaním a trestným stíhaním “nepohodlných” ľudí mal zabrániť.

Dnes nie je presne určené, kto je a kto nie je extrémistom, hranice medzi extrémizmom, radikalizmom a “normalitou” nie sú presne určené a každý si to vysvetľuje po svojom.

Nerada sa k tomu vraciam, ale i v roku 2013, keď som nielen ja ale i iní kolegovia boli rozhorčení obmedzením a zabránením občanom vo vstupe na balkón, čo je základné občianske a demokratické právo, som bola ja samotná označená za extrémistku.
Takže, po tejto skúsenosti dobre viem, že tendencie označovať právom brániacich sa ľudí voči neoprávneným postupom – za extrémistov, tu sú. A nerada by som bola, ak by pod rúškom antiteroristického boja v našej spoločnosti začali politické a nebodaj trestné procesy s oponentmi z politických a občianskych radov.

Bez konkrétneho určenia náplne pojmu si politický extrémizmus každý môže vykladať po svojom a dramatické je to, ak sa neurčené a nejasné výklady pretavia do hrubých zásahov proti základným ľudským a občiansky právam. Pozmeňujúci návrh s výzvou na presné určenie extrémizmu a radikalizmu nebol prijatý. Preto istý návod na rozlíšenie daných pojmov pripájam ja:

– politický radikalizmus – hlboké zmeny v demokratickej spoločnosti, nie odstránenie demokracie

Reklama

– politický extrémizmus – nahradenie demokracie totalitným, autoritatívnym systémom bez rešpektu k ľudským právam.

Tak verím, že o niečo znalejší budeme aj múdrejší a spoznáme ľahšie tých, ktorí extrémizmom útočia a manévrujú a ktorí sa pred ním chránia.

Všeobecne platí, že kto čím útočí a osočuje iných, hovorí o sebe. Odhaľuje seba samého. V psychológii sa to nazýva – sebaprojekcia – autoprojekcia,“ uzatvára svoj komentár poslankyňa Národnej rady SR Helena Mezenská.

 

Video si môžete pozrieť tu:

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali